När världsmästerskapet i handboll spelas finns det plats för 24 nationer, varav 13 utav dessa kommer ifrån Europa. Frankrike är redan kvalificerade som regerande världsmästare, samtidigt som Danmark och Tyskland är VM-klara som värdnationer för turneringen. Dessutom kommer en utav platserna gå till det lag som vinner handbolls-EM som spelas under 2018. Detta gör att det finns ytterligare nio VM-platser att göra upp om och detta kommer man att göra via ett kval som avgörs i två steg.

Inledande gruppspel
Kvalet inleds med ett gruppspel där de lägst rankade lagen spelar gruppspel under oktober 2017 och januari 2018. Totalt är det 23 lag som deltar i detta gruppspel, där lagen är indelade i sex grupper om tre eller fyra lag. När alla lag har spelat mot varandra på både hemmaplan och bortaplan går de sex gruppvinnarna vidare i kvalet till de avgörande play-off matcherna som spelas i juni 2018.

Grupperna för kvalet ser ut som följer:
Grupp 1: Ryssland, Finland, Slovakien och Luxemburg
Grupp 2: Litauen, Lettland, Israel och Georgien
Grupp 3: Rumänien, Ukraina, Italien och Färöarna
Grupp 4: Portugal, Polen, Cypern och Kosovo
Grupp 5: Nederländerna, Belgien, Grekland och Turkiet
Grupp 6: Bosnien, Schweiz och Estland

Datumen som gäller för gruppernas matcher är 25-26 oktober, 28-29 oktober, 3-4 januari, 6-7 januari, 10-11 januari samt 13-14 januari.

Play-off
I play-offen lottas de sex gruppvinnarna in i par tillsammans med de 12 lagen som tidigare deltagit i det europeiska mästerskapet, men inte tagit sig direkt till VM genom att vinna turneringen. Under datumen 8-10 juni samt 12-14 juni kommer lagen att mötas på respektive lands hemmaplan i ett dubbelmöte där den sammanlagda poängen avgör vilka nio lag som får spela i VM.

Lagen som kommer att delta i EM 2018 och därmed kommer att delta i VM-kvalets play-off del är Österrike, Vitryssland, Kroatien, Tjeckien, Spanien, Ungern, Island, Makedonien, Montenegro, Norge, Slovenien, Serbien och Sverige.

Kval i andra delar utav världen
Jämfört med hur kvalet till VM går till i Europa så skiljer det sig något åt i andra delar utav världen. Detta är någonting som man inta bara ser inom handbollens värld, utan det brukar se likadant ut inom andra sporter såsom fotboll till exempel. Asien tar fram sina VM-lag genom det asiatiska mästerskapet, där man skickar de bäst placerade lagen hit. Likaså gör Afrika och även övriga världsdelar, Nord-, central- och Sydamerika, som tar fram sina nationer via ett gemensamt mästerskap.