Här hittar du tabellerna för damerna och herrarnas turneringar i handboll under de Olympiska Spelen i Paris 2024. I både herrarna och damernas turneringar deltar tolv landslag, som delas in i två grupper med sex lag i vardera. Dessa lag möter varandra under tuffa kamper i gruppspelet, där mängden poäng som man får med sig avgör om laget får kämpa vidare i slutspelet eller ej. De fyra bästa lagen ifrån varje grupp, totalt åtta damlandslag och åtta herrlandslag, avancerar sedan vidare till slutspelet.

HANDBOLLS OS 2024 TABELLER

Då grupperna till OS 2024 ej är klara presenterat vi tillsvidare tabellerna från OS 2020

Grupp A Herrar

#
Lag
M
V
O
F
+/-
P
1
Qatar
5
5
0
0
185 - 111
10
2
Sydkorea
5
4
0
1
157 - 131
8
3
Saudiarabien
5
3
0
2
152 - 123
6
4
Förenade Arabemiraten
5
2
0
3
138 - 134
4
5
Kina
5
1
0
4
147 - 141
2
6
Indien
5
0
0
5
87 - 226
0

Grupp B Herrar

#
Lag
M
V
O
F
+/-
P
1
Danmark
5
4
0
1
174 - 139
8
2
Egypten
5
4
0
1
154 - 134
8
3
Sverige
5
4
0
1
144 - 142
8
4
Bahrain
5
1
0
4
129 - 149
2
5
Portugal
5
1
0
4
143 - 156
2
6
Japan
5
1
0
4
146 - 170
2

Grupp A Damer

#
Lag
M
V
O
F
+/-
P
1
Sydkorea
4
4
0
0
156 - 82
8
2
Japan
4
3
0
1
163 - 88
6
3
Kina
4
2
0
2
101 - 118
4
4
Kazakhstan
4
1
0
3
112 - 154
2
5
Indien
4
0
0
4
81 - 171
0

Grupp B Damer

#
Lag
M
V
O
F
+/-
P
1
Sverige
5
3
1
1
152 - 133
7
2
ROC
5
3
1
1
148 - 149
7
3
Frankrike
5
2
1
2
139 - 135
5
4
Ungern
5
2
0
3
142 - 149
4
5
Spanien
5
2
0
3
135 - 142
4
6
Brasilien
5
1
1
3
133 - 141
3

Handbolls OS 2024 grupper – Så går det till i gruppspelet

Under gruppspelet i de olympiska turneringarna i handboll, som pågår mellan 25 juli och 4 augusti, kommer samtliga landslag hinna med att spela fem matcher. Här är målet att få med sig tillräckligt med poäng för att slutligen kunna avancera till turneringens slutspel. Lyckas man inte med detta så är tyvärr det olympiska äventyret över för den här gången.

En vinst i en handbollsmatch under OS ger två poäng, samtidigt som ett oavgjort resultat ger en poäng till vardera lag. I såväl herrarna som damernas turnering är det de fyra bästa lagen ur vardera grupp som går vidare till slutspelet och därmed har chansen på medaljerna. Vilket lag som lyckats bäst ser man på hur många poäng laget lyckats samla ihop.

Vad händer vid lika många poäng?

Om det skulle vara så att två nationer hamnar på samma poäng när de fem matcherna i gruppspelet har spelats, behöver man kunna skilja lagen åt för att få fram deras slutliga placering. Det man gör då är att titta på matchen som spelades mellan de två lagen som det gäller. Det lag som vann mötet placeras överst av lagen i tabellen.

Skulle matchen ha slutat oavgjort och poängen alltså delades lika mellan lagen tittar man istället på hur målskillnaden ser ut för laget under deras gruppspel. Är även denna siffra lika hög går man vidare och tittar på antalet gjorda mål, där laget med högst siffra placeras överst. Skulle man fortfarande inte kunna få fram ett ledande lag får det hela avgöras genom en lottning, men det är ytterst sällan som detta sker.

Gruppspelet Handbolls OS 2024

Under turneringens inledande del kommer lagen delas in i grupper med sex lag i varje, där alla möter varandra under gruppspelet. De fyra bästa lagen ifrån varje grupp går sedan vidare till slutspelet, där den riktiga kampen om medaljerna börjar.

Grupp A herrarnas Handbolls OS 2024

I herrarnas grupp A spelar Spanien, Kroatien, Tyskland Slovenien, Sverige och Japan. När herrarnas Europamästerskap avgjordes tidigare i år lyckades både Spanien, Tyskland och Sverige ta sig hela vägen till semifinal där Frankrike slutligen gick hela vägen till guld. Sverige fick nöja sig med ett brons, detta efter en stark seger mot just Tyskland i medaljmatchen.

Grupp B herrarnas Handbolls OS 2024

I herrarnas grupp B återfinns Danmark, Norge, Ungern, Frankrike, Egypten och Argentina. De danska herrarna knep silver vid såväl senaste OS samt EM i vintras. Ungern är tillbaka i turneringen efter 12 års frånvaro samtidigt som Argentina drömmer om att ta sig förbi gruppspelet, något som laget misslyckats med vid samtliga OS.

Grupp A damernas Handbolls OS 2024

I damernas grupp A spelar Sverige tillsammans med Norge, Tyskland, Slovenien, Danmark och Sydkorea. Vid VM i december 2023 gick alla de tre nordiska länderna – Sverige, Norge och Danmark – hela vägen till semifinal. Däremot blev alla lagen snuvade på guldet som Frankrike istället tog hem. Sydkorea fick det tufft i huvudrundan där de slutade allra sist i sin grupp.

Grupp B damernas Handbolls OS 2024

I damernas grupp B återfinns Ungern, Nederländerna, Spanien, Frankrike, Brasilien och Angola. Frankrike är regerande olympiska mästare och lyckades även ta hem VM-guldet förra året. Nederländerna nådde till kvartsfinal i världsmästerskapet samtidigt som de andra fyra lagen slogs ut under huvudrundan.

️Så utformas grupperna till Handbolls OS

Den 16 april 2024 lottades de 12 herrlandslagen och de 12 damlandslagen in i två grupper med sex lag i vardera. Här kunde vi äntligen få svar på vilka lag Sverige skulle få ta sig an under turneringen.

Seedning inför OS-lottningen

Inför lottningen hade lagen delats in i olika seedningsgrupper, där ett lag ifrån varje seedningsgrupp placerades i de sex grupperna. Lagen som återfanns i samma seedningsgrupp kunde inte lottas in i samma grupp och därmed först mötas under turneringarnas slutspel.

Såhär hade herrlandslagen seedats inför lottningen:

Seedningsgrupp 1: Danmark och Spanien
Seedningsgrupp 2: Kroatien och Norge
Seedningsgrupp 3: Ungern och Tyskland
Seedningsgrupp 4: Slovenien och Frankrike
Seedningsgrupp 5: Sverige och Egypten
Seedningsgrupp 6: Japan och Argentina

Såhär hade damlandslagen seedats inför lottningen:

Seedningsgrupp 1: Norge och Ungern
Seedningsgrupp 2: Nederländerna och Tyskland
Seedningsgrupp 3: Slovenien och Spanien
Seedningsgrupp 4: Sverige och Frankrike
Seedningsgrupp 5: Danmark och Brasilien
Seedningsgrupp 6: Angola och Sydkorea

Hur spelas Handbolls OS?

De olympiska turneringarna i handboll inleds med ett gruppspel för både damerna och herrarna, där landslagen delats in i grupper med sex lag i varje. När alla lag har mött varandra inom grupperna går de fyra bästa lagen ifrån vardera grupp vidare till slutspelet. Där är det sedan vinst som krävs i samtliga matcher för att man ska hålla sig kvar i turneringen.

När spelar Sverige sina matcher?

I vårat spelschema för OS hittar du allt om lagens matcher.

Vilka lag går till OS-slutspelet?

I både herrarna och damernas turnering finns det plats för åtta lag i slutspelet. Dessa platser tilldelas de fyra lagen som lyckas allra bäst i varje OS-grupp.

Sveriges handbolls OS-grupper genom tiderna

Det svenska herr- och damlandslaget har flera gånger tidigare medverkat i de olympiska turneringarna i handboll. Framgångarna har varit flera, men det har även varit år där det inte gått lika bra. Här nedan har vi summerat lagens gruppspel ifrån deras tidigare deltagande i mästerskapet.

Damernas gruppspel i tidigare OS

OS 2008 i Peking

När Olympiska spelen arrangerades i Kina kvalificerade sig Sverige till turneringen för allra första gången. Gruppspelet inleddes med en förlust mot Ungern, vilket följdes av ytterligare ett underlag mot Ryssland. Det Sydkoreanska laget var även de alldeles för starka att besegra, men mot både Tyskland och Brasilien kunde det bli ytterligare tvåpoängare. Fyra poäng räckte för att inta gruppens sista slutspelsplats, men i kvartsfinalen tog OS-resan slut efter en kamp mot Norge. En ytterligare förluster i placeringsmatcherna mot Kina och Rumänien gjorde att Sverige slutligen kunde inta turneringens åttondeplats.

OS 2012 i London

Sverige kvalificerade sig till OS som Europeiska silvermedaljör, men levde inte alls upp till den titeln. Under gruppspelet ställdes man emot Frankrike, Sydkorea, Spanien, Norge samt Danmark och Sverige lyckades inte plocka poäng i någon av matcherna. Med en målskillnad på minus 23 och en nolla i poängkolumnen fick laget lämna turneringen på en elfteplats.

OS 2016 i Rio de Janeiro

Sitt tredje OS-framträdande gjorde svenska damlandslaget när OS arrangerades i Brasiliens huvudstad. Man öppnade turneringen starkt med en storseger mot Argentina, som sedan följdes upp av ny vinst mot Sydkorea. Trots att man endast fick med sig en poäng från matchen mot Nederländerna, samt att man blev helt utan poäng mot både Ryssland och Frankrike lyckades laget inta tabellens tredjeplats och avancera till slutspelet. I kvartsfinalen väntade det norska landslaget, som kunde segra stort över Sverige. Det blev till slut en sjundeplats, vilket var Sveriges bästa placering hittills i OS-sammanhang.

OS 2020 i Tokyo

För fjärde gången på raken lyckades Sveriges damer kvalificera sig till OS och lottades då in i grupp B. Turneringen inleddes med två storvinster mot Spanien och ryska ROC, följt av en oavgjord kamp mot Frankrike. Mot Brasilien blev det en ny tvåpoängare, men i den sista gruppspelsmatchen mot Ungern så var motståndet för tufft. Trots detta placerade sig Sverige högst upp i tabellen och avancerade till kvartsfinal. Med nio måls marginal besegrade laget Sydkorea och kunde för allra första gången nå en OS-semifinal. Här väntade ett väl bekant motstånd i form av Frankrike, som den här gången var något vassare. Sverige fick därmed göra upp om bronset mot Norge, detta i en match där motståndarna totalt körde över svenskorna.

Herrarnas gruppspel i tidigare OS

OS 1972 i Västtyskland

Sverige tog sig till sitt allra första OS tack vare sin placering i världsmästerskapet två år tidigare. I gruppspelet lottades man ihop med Sovjetunionen, Polen och Danmark. Laget spelade oavgjort mot både Sovjet och Polen och kunde avslutningsvis segra över det danska laget. Med fyra poäng kunde laget toppa tabellen och avancera vidare till huvudrundan, där det blev nya matcher mot Tjeckoslovakien och Östtyskland. Här åkte Sverige på dubbla förluster mot stornationerna och placerade sig slutligen sist i gruppen, vilket gjorde att man missade slutspelet. Istället fick man spela placeringsmatch mot Ungern, som man vann med en poängs marginal. Sverige slutade i och med det på en sjundeplats.

OS 1984 i Los Angeles

Under gruppspelet fick Sverige möta på Tyskland, Danmark, Spanien, Sydkorea och USA i grupp B, där man slutligen placerade sig på en tredjeplats. De sex poäng som man samlade på sig kom tack vare segrar mot Spanien, USA och Sydkorea. Man var endast ett mål ifrån ytterligare poäng mot Tyskland, men mot Danmark blev marginalerna större. Placeringen tog laget till en kamp om femteplatsen mot Island, som man enkelt kunde vinna.

OS 1988 i Seoul

I sin OS-grupp ställdes Sverige mot Algeriet, Sovjetunionen, USA, Island och Jugoslavien, där det blev förluster mot de två Europeiska stornationerna. Ifrån övriga möten fick laget med sig två poäng och kunde på så sätt inta gruppens tredjeplats. Detta ledde till en placeringsmatch om femteplatsen, som spelades emot Tjeckoslovakien. Här kunde man vinna mötet med goda marginaler.

OS 1992 i Barcelona

Som regerande världsmästare klev Sverige in i turneringen och detta visade sig verkligen under gruppspelet. Det blev fem raka segrar mot konkurrenterna Island, Sydkorea, Ungern, Tjeckoslovakien och Brasilien, vilket ledde till att Sverige slutligen vann hela gruppen och gick direkt till semifinal. Här lyckades lagen fortsätta sin framgång genom att slå ut Frankrike och därmed nå OS-finalen. Här blev det en tugg kamp mot Sovjetunionen, som slutligen tog hem guldet samtidigt som Sverige fick sin allra första OS-medalj.

OS 1996 i Atlanta

Sverige gick ännu en gång genom gruppspelet obesegrade efter fem raka vinster mot USA, Schweiz, Ryssland, Kuwait och Kroatien. Som tabell-etta avancerade man direkt till semifinal, där Spanien väntade som motstånd. Mötet kunde man vinna relativt smärtfritt och ännu en gång var Sveriges herrar klara för olympisk final. Här föll man på målsnöret med endast ett mål mindre än Kroatien. Ett nytt silver för svenska herrlandslaget.

OS 2000 i Sydney

Årets gruppspel blev en repris på de två tidigare upplagorna och Sverige fick med sig maximalt med poäng ifrån matcherna mot Australien, Slovenien, Tunisien, Frankrike och Spanien. Kvartsfinalen spelades mot Egypten och i semin fick man återigen möjligheten att besegra Spanien. Laget nådde i och med det en ny olympiska final, så återigen slutade med förlust mot Ryssland.

OS 2012 i London

Efter 12 års frånvaro gjorde Sverige återkomst i OS-turneringen. Gruppspelet resulterade i segrar mot Tunisien, Storbritannien och Argentina samt förluster mot Island och Frankrike. Det blev ändå en tredjeplats i tabellen och en biljett till slutspelet. I kvartsfinalen kunde man slå ut Danmark ur turneringen och i semin fick Ungern se sig besegrade av de blågula. Den stora finalen spelades mot Frankrike och här fick motståndarna revansch från mötet i gruppspelet. Ännu en gång snubblade Sverige på mållinjen och fick nöja sig med ett silver.

OS 2016 i Rio de Janeiro

Turneringen i Brasilien blev ett riktigt plattfall för de svenska herrarna. Förutom en seger mot självaste värdnationen åkte laget på tunge förluster mot Tyskland, Slovenien, Polen och Egypten. Poängen placerade laget sist i tabellen och man missade därmed slutspelet. Slutplaceringen blev en elfteplats.

OS 2020 i Tokyo

Sveriges herrlandslag lyckades ta sig till OS genom vårens OS-kval och blev ett av de tre mest framgångsrika lagen i grupp B. Med ett och två måls marginal tog laget två poäng mot både Bahrain, Japan och Portugal, följt av en tung förlust mot Egypten. I gruppspelsavslutningen mot Danmark blev det en ny tvåpoängare som tog Sverige upp på åtta poäng, precis likt Egypten och Danmark. De interna mötena resulterade i en svensk tredjeplats och ett avancemang till kvartsfinal. Här väntade Spanien på andra sidan planen och vid paus hade Sverige en ledning med två bollar. Mot slutet av matchen vändes dock matchbilden och Spanien kunde slutligen avancera vidare. De svenska herrarna fick därmed nöja sig med en femteplats.