Här hittar du tabellerna för damerna och herrarnas turneringar i handboll under de Olympiska Spelen i Tokyo 2021. I både herrarna och damernas turneringar deltar tolv landslag, som delas in i två grupper med sex lag i vardera. Dessa lag möter varandra under tuffa kamper i gruppspelet, där mängden poäng som man får med sig avgör om laget får kämpa vidare i slutspelet eller ej. De fyra bästa lagen ifrån varje grupp, totalt åtta damlandslag och åtta herrlandslag, avancerar sedan vidare till slutspelet.
HANDBOLLS OS 2021 TABELLER
Grupp A Herrar






Grupp B Herrar






Grupp A Damer






Grupp B Damer






🔎 Handbolls OS 2021 grupper – Så går det till i gruppspelet
Under gruppspelet i de olympiska turneringarna i handboll, som pågår mellan 24 juli och 2 augusti, kommer samtliga landslag hinna med att spela fem matcher. Här är målet att få med sig tillräckligt med poäng för att slutligen kunna avancera till turneringens slutspel. Lyckas man inte med detta så är tyvärr det olympiska äventyret över för den här gången.
En vinst i en handbollsmatch under OS ger två poäng, samtidigt som ett oavgjort resultat ger en poäng till vardera lag. I såväl herrarna som damernas turnering är det de fyra bästa lagen ur vardera grupp som går vidare till slutspelet och därmed har chansen på medaljerna. Vilket lag som lyckats bäst ser man på hur många poäng laget lyckats samla ihop.
🔢 Vad händer vid lika många poäng?
Om det skulle vara så att två nationer hamnar på samma poäng när de fem matcherna i gruppspelet har spelats, behöver man kunna skilja lagen åt för att få fram deras slutliga placering. Det man gör då är att titta på matchen som spelades mellan de två lagen som det gäller. Det lag som vann mötet placeras överst av lagen i tabellen.
Skulle matchen ha slutat oavgjort och poängen alltså delades lika mellan lagen tittar man istället på hur målskillnaden ser ut för laget under deras gruppspel. Är även denna siffra lika hög går man vidare och tittar på antalet gjorda mål, där laget med högst siffra placeras överst. Skulle man fortfarande inte kunna få fram ett ledande lag får det hela avgöras genom en lottning, men det är ytterst sällan som detta sker.
🤾 Gruppspelet Handbolls OS 2021
Under turneringens inledande del kommer lagen delas in i grupper med sex lag i varje, där alla möter varandra under gruppspelet. De fyra bästa lagen ifrån varje grupp går sedan vidare till slutspelet, där den riktiga kampen om medaljerna börjar.
Grupp A herrarnas Handbolls OS 2021
I herrarnas grupp A spelar Argentina, Spanien, Tyskland, Frankrike, Norge och Brasilien. När herrarnas världsmästerskap avgjordes tidigare i år var Frankrike laget i denna grupp som lyckades allra bäst, där man placerade sig på en fjärdeplats. Norge går dock in i turneringen som det högst seedade laget och är därmed heta guldkandidater.
Grupp B herrarnas Handbolls OS 2021
I herrarnas grupp B återfinns Sverige, tillsammans med Bahrain, Egypten, Portugal, Danmark och Japan. Bahrain gör Olympisk debut, samtidigt som Danmark mer än gärna vill ta hem sin andra titel för i år, då de är regerande världsmästare efter VM-segern i januari. Japan spelar i sin tur på hemmaplan och det återstår att se vilka fördelar detta kan ge.
Grupp A damernas Handbolls OS 2021
I damernas grupp A spelar Angola, Sydkorea, Norge, Montenegro, Nederländerna och Japan. Norge tog i december hem Europatiteln och är ett av turneringens vassaste lag. Japan är historiskt sett väldigt framgångsrika i OS, men samtidig överraskade Nederländerna stort vid senaste OS där de gick hela vägen till semifinal.
Grupp B damernas Handbolls OS 2021
I damernas grupp B återfinns Sverige, ihop med Brasilien, Frankrike, Ungern, Ryssland och Spanien. Frankrike spelade EM-final i december och visade där på mycket fin form. Sverige mötte på både Spanien, Frankrike och Ryssland under EM och nu möts alltså lagen på nytt under OS.
🗳️ Så utformas grupperna till Handbolls OS
Den 1 april 2021 lottades de 12 herrlandslagen och de 12 damlandslagen in i två grupper med sex lag i vardera. Här kunde vi äntligen få svar på vilka lag Sverige skulle få ta sig an under turneringen.
Seedning inför OS-lottningen
Inför lottningen hade lagen delats in i olika seedningsgrupper, där ett lag ifrån varje seedningsgrupp placerades i de sex grupperna. Lagen som återfanns i samma seedningsgrupp kunde inte lottas in i samma grupp och därmed först mötas under turneringarnas slutspel.
Såhär hade herrlandslagen seedats inför lottningen:
Seedningsgrupp 1: Danmark och Norge
Seedningsgrupp 2: Frankrike och Sverige
Seedningsgrupp 3: Tyskland och Portugal
Seedningsgrupp 4: Brasilien och Japan
Seedningsgrupp 5: Spanien och Egypten
Seedningsgrupp 6: Argentina och Bahrain
Såhär hade damlandslagen seedats inför lottningen:
Seedningsgrupp 1: Nederländerna och Spanien
Seedningsgrupp 2: Ryssland och Montenegro
Seedningsgrupp 3: Norge och Ungern
Seedningsgrupp 4: Sverige och Japan
Seedningsgrupp 5: Frankrike och Sydkorea
Seedningsgrupp 6: Angola och Brasilien
🤾 Hur spelas Handbolls OS?
De olympiska turneringarna i handboll inleds med ett gruppspel för både damerna och herrarna, där landslagen delats in i grupper med sex lag i varje. När alla lag har mött varandra inom grupperna går de fyra bästa lagen ifrån vardera grupp vidare till slutspelet. Där är det sedan vinst som krävs i samtliga matcher för att man ska hålla sig kvar i turneringen.
🇸🇪 När spelar Sverige sina matcher?
I vårat spelschema hittar du samtliga matcher som spelas under mästerskapet. Det svenska dam- och herrlandslaget har minst fem möten framför sig i turneringen.
🏆 Vilka lag går till OS-slutspelet?
I både herrarna och damernas turnering finns det plats för åtta lag i slutspelet. Dessa platser tilldelas de fyra lagen som lyckas allra bäst i varje OS-grupp.
🇸🇪 Sveriges handbolls OS-grupper genom tiderna
Det svenska herr- och damlandslaget har flera gånger tidigare medverkat i de olympiska turneringarna i handboll. Framgångarna har varit flera, men det har även varit år där det inte gått lika bra. Här nedan har vi summerat lagens gruppspel ifrån deras tidigare deltagande i mästerskapet.
Damernas gruppspel i tidigare OS
OS 2008 i Peking
När Olympiska spelen arrangerades i Kina kvalificerade sig Sverige till turneringen för allra första gången. Gruppspelet inleddes med en förlust mot Ungern, vilket följdes av ytterligare ett underlag mot Ryssland. Det Sydkoreanska laget var även de alldeles för starka att besegra, men mot både Tyskland och Brasilien kunde det bli ytterligare tvåpoängare. Fyra poäng räckte för att inta gruppens sista slutspelsplats, men i kvartsfinalen tog OS-resan slut efter en kamp mot Norge. En ytterligare förluster i placeringsmatcherna mot Kina och Rumänien gjorde att Sverige slutligen kunde inta turneringens åttondeplats.
OS 2012 i London
Sverige kvalificerade sig till OS som Europeiska silvermedaljör, men levde inte alls upp till den titeln. Under gruppspelet ställdes man emot Frankrike, Sydkorea, Spanien, Norge samt Danmark och Sverige lyckades inte plocka poäng i någon av matcherna. Med en målskillnad på minus 23 och en nolla i poängkolumnen fick laget lämna turneringen på en elfteplats.
OS 2016 i Rio de Janeiro
Sitt tredje OS-framträdande gjorde svenska damlandslaget nä OS arrangerades i Brasiliens huvudstad. Man öppnade turneringen starkt med en storseger mot Argentina, som sedan följdes upp av ny vinst mot Sydkorea. Trots att man endast fick med sig en poäng från matchen mot Nederländerna, samt att man blev helt utan poäng mot både Ryssland och Frankrike lyckades laget inta tabellens tredjeplats och avancera till slutspelet. I kvartsfinalen väntade det norska landslaget, som kunde segra stort över Sverige. Det blev till slut en sjundeplats, vilket än idag är Sveriges bästa placering i OS-sammanhang.
Herrarnas gruppspel i tidigare OS
OS 1972 i Västtyskland
Sverige tog sig till sitt allra första OS tack vare sin placering i världsmästerskapet två år tidigare. I gruppspelet lottades man ihop med Sovjetunionen, Polen och Danmark. Laget spelade oavgjort mot både Sovjet och Polen och kunde avslutningsvis segra över det danska laget. Med fyra poäng kunde laget toppa tabellen och avancera vidare till huvudrundan, där det blev nya matcher mot Tjeckoslovakien och Östtyskland. Här åkte Sverige på dubbla förluster mot stornationerna och placerade sig slutligen sist i gruppen, vilket gjorde att man missade slutspelet. Istället fick man spela placeringsmatch mot Ungern, som man vann med en poängs marginal. Sverige slutade i och med det på en sjundeplats.
OS 1984 i Los Angeles
Under gruppspelet fick Sverige möta på Tyskland, Danmark, Spanien, Sydkorea och USA i grupp B, där man slutligen placerade sig på en tredjeplats. De sex poäng som man samlade på sig kom tack vare segrar mot Spanien, USA och Sydkorea. Man var endast ett mål ifrån ytterligare poäng mot Tyskland, men mot Danmark blev marginalerna större. Placeringen tog laget till en kamp om femteplatsen mot Island, som man enkelt kunde vinna.
OS 1988 i Seoul
I sin OS-grupp ställdes Sverige mot Algeriet, Sovjetunionen, USA, Island och Jugoslavien, där det blev förluster mot de två Europeiska stornationerna. Ifrån övriga möten fick laget med sig två poäng och kunde på så sätt inta gruppens tredjeplats. Detta ledde till en placeringsmatch om femteplatsen, som spelades emot Tjeckoslovakien. Här kunde man vinna mötet med goda marginaler.
OS 1992 i Barcelona
Som regerande världsmästare klev Sverige in i turneringen och detta visade sig verkligen under gruppspelet. Det blev fem raka segrar mot konkurrenterna Island, Sydkorea, Ungern, Tjeckoslovakien och Brasilien, vilket ledde till att Sverige slutligen vann hela gruppen och gick direkt till semifinal. Här lyckades lagen fortsätta sin framgång genom att slå ut Frankrike och därmed nå OS-finalen. Här blev det en tugg kamp mot Sovjetunionen, som slutligen tog hem guldet samtidigt som Sverige fick sin allra första OS-medalj.
OS 1996 i Atlanta
Sverige gick ännu en gång genom gruppspelet obesegrade efter fem raka vinster mot USA, Schweiz, Ryssland, Kuwait och Kroatien. Som tabell-etta avancerade man direkt till semifinal, där Spanien väntade som motstånd. Mötet kunde man vinna relativt smärtfritt och ännu en gång var Sveriges herrar klara för olympisk final. Här föll man på målsnöret med endast ett mål mindre än Kroatien. Ett nytt silver för svenska herrlandslaget.
OS 2000 i Sydney
Årets gruppspel blev en repris på de två tidigare upplagorna och Sverige fick med sig maximalt med poäng ifrån matcherna mot Australien, Slovenien, Tunisien, Frankrike och Spanien. Kvartsfinalen spelades mot Egypten och i semin fick man återigen möjligheten att besegra Spanien. Laget nådde i och med det en ny olympiska final, så återigen slutade med förlust mot Ryssland.
OS 2012 i London
Efter 12 års frånvaro gjorde Sverige återkomst i OS-turneringen. Gruppspelet resulterade i segrar mot Tunisien, Storbritannien och Argentina samt förluster mot Island och Frankrike. Det blev ändå en tredjeplats i tabellen och en biljett till slutspelet. I kvartsfinalen kunde man slå ut Danmark ur turneringen och i semin fick Ungern se sig besegrade av de blågula. Den stora finalen spelades mot Frankrike och här fick motståndarna revansch från mötet i gruppspelet. Ännu en gång snubblade Sverige på mållinjen och fick nöja sig med ett silver.
OS 2016 i Rio de Janeiro
Turneringen i Brasilien blev ett riktigt plattfall för de svenska herrarna. Förutom en seger mot självaste värdnationen åkte laget på tunge förluster mot Tyskland, Slovenien, Polen och Egypten. Poängen placerade laget sist i tabellen och man missade därmed slutspelet. Slutplaceringen blev en elfteplats.