LYSSNA: Landslagsstjärnan Isabella Gulldén sommarpratar i P1

Sommar P1 är för många svenskar en viktig komponent för en lyckad semester. Under juli månad sommarpratar ett gäng kända profiler i P1. Vi får lära känna personen bakom tidningsrubrikerna – ofta genom känslosamma och personliga berättelser. Perfekt lyssning för en slapp dag i hängmattan. Precis som i fallet med den svenska landslagsstjärnan Isabella Gulldén.

Isabella Gulldén har på 202 landskamper för Sverige stått för 786 mål. Den numera 30-åriga Sävedalenprodukten är en av våra mest framgångsrika handbollsspelare genom tiderna – men resan dit har inte varit enkel.

I sitt sommarprat berättar Isabella bland annat öppet om ätstörningar, sexuella trakasserier och tuffa petningar.

Programmet finns att lyssna på och kan även laddas ner från Sveriges Radio. Du hittar programmet genom att gå till sverigesradio.se och söka efter “Isabella Gulldén”.

Landslagslegendaren lägger skorna på hyllan – firade med bundesligaguld

38-åriga landslagsveteranen Tobias Karlsson med 180 landskamper på kontot lägger skorna på hyllan. I helgen avslutade han karriären med ett bundesligaguld.

“Det skulle vara en fullständigt drömlik avslutning”, sa Tobias Karlsson till Sportbladet inför avgörandet.

För att Karlssons Flensburg skulle ro guldet i land krävdes en poäng mot Bergischer. Matchen slutade 27 – 24 till Flensburg och Tobias Karlsson avslutar nu den titelrika karriären som bundesligavinnare.

På meritlistan finns, förutom fyra tyska mästartitlar, ett OS-silver från 2012, ett Champions League-guld från 2014, tre SM-guld från 2006, 2007, 2008 och pris som årets handbollsspelare i Sverige 2013.

Backbjässen tackade för sig i landslaget 2016. Innan dess hann han med tio mästerskap, 180 matcher (varav många som lagkapten) och 81 mål.

Danmark nya världsmästare – Sverige femma

Under helgen avrundades handbolls-VM med de spännande medaljmatcherna. Efter semifinalerna stod det klart att det blev de nordiska lagen Danmark och Norge som tog sig till final, samtidigt som stornationerna Frankrike och Tyskland fick göra upp om bronset. Medaljfördelningen blev som följer:

Guld: Danmark
Silver: Norge
Brons: Frankrike

Sverige kom i sin tur på en femteplats i turneringen efter att ha besegrat Kroatien i placeringsmatchen med 34–28 (16–13).

Nästa gång som herrarnas VM spelas blir 2021 och då är det Egypten som är värd.

Sverige missar VM-slutspelet

Mellanrundan är nu över i handbolls Vm och Sverige slutar efter gårdagens förlust mot Danmark på en tredjeplats i sin grupp. Detta innebär att man inte tar sig vidare till slutspelet, utan istället får spela om femteplatsen mot den andra grupptrean Kroatien. Mötet mellan lagen kommer att ske på lördag klockan 20:30.

Samtidigt går Danmark, Norge, Frankrike och Tyskland till semifinalerna som spelas på fredag. Segrarna här tar sig till den stora finalen på söndag.

Idag avrundas mellanrundan

Idag spelas de allra sista matcherna i VM.s mellanrunda där det slutligen avgörs vilka lag som tar sig vidare till semifinal. I Sveriges grupp står det klart att det blir två av lagen Danmark, Norge och Sverige som tar sig vidare. Med fyra raka segrar ligger Danmark i tabellens topp med 8 poäng samtidigt som Norge och Sverige står på 6 poäng.

Det blev en svensk förlust när de två lagen möttes tidigare i veckan och idag hoppas man kunna ta nya poäng mot tabell-ledarna och på så vis avancera. Norge i sin tur måste jaga poäng mot Ungern för att ha en chans. I grupp A står det med en match kvar att spela klart att Tyskland och Frankrike kommer att avancera

Matchen mot Danmark börjar klockan 20:30 svensk tid och går då att följa i TV3 samt Viaplay.

Inför mellanrundan i handbolls VM 2019

Grundomgången i VM är nu färdigspelad och tolv av de tjugofyra lagen tar sig nu vidare till turneringens nästa omgång, som består av ett nytt gruppspel. Här delas lagen in i två nya grupper om sex, där man även får med sig poängen som man fick i tidigare möten med de andra lagen i samma grupp.

Grupp 1: Kroatien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Island och Brasilien
Grupp 2: Danmark, Sverige, Norge, Egypten, Ungern och Tunisien

I och med att Sverige vann över såväl Ungern som Egypten har man med sig fyra poäng in i mellanrundan och delar därmed förstaplatsen med Danmark för tillfället.

Här följer Sveriges tre inplanerade matcher i mellanrundan:

Lördag 19 januari kl. 18:00 Tunisien-Sverige
Måndag 21 januari kl. 18:00 Sverige-Norge
Onsdag 23 januari kl. 20:30 Danmark-Sverige

De två bäst placerade lagen i vardera grupp i mellanrundan går sedan till semifinal, samtidigt som grupptreorna gör upp om femteplatsen.

Svensk rysare mot Qatar – gruppspelsavslut mot Ungern

Gårdagens VM-match mot Qatar blev utan tvekan den mest nervösa för det svenska herrlandslaget i handboll. De två lagen spelade otroligt jämnt och vid halvlek var det motståndarna som hade ledningen med ett mål. Efter vilan kom Sverige dock igen och kunde få till en fyramåls-ledning med tre minuter kvar att spela. Dock var detta inte läge att ta det lugnt, för här kunde Qatar komma ifatt och med knappa minuten kvar var det bara ett mål som skiljde lagen åt. Här kunde Andreas Palicka i det svenska målet bli matchhjälte genom att rädda det sista anfallet i matchen.

Med två ytterligare poäng går man nu in i den allra sista gruppspelsmatchen som ikväll spelas mot Ungern. Laget ligger tvåa i tabellen med sex poäng efter två vinster och två oavgjorda möten. Skulle laget vinna mot Sverige går man upp på samma poäng inför den andra rundan, dit båda lagen redan är garanterade varsin plats.

Matchen mot Ungern börjar klockan 20:30 svensk tid och går då att följa i TV3 samt Viaplay.

Inför matchen mot Qatar

Gruppspelet börjar lida mot sitt slut och Sverige ställer sig idag på planen för att spela sin näst sista match i gruppen. Laget man då möter är Qatar som hittills har fått med sig en seger i sina tre spelade matcher. De två lagen har spelat en tidigare match mot varandra, vilket skedde vid VM för två år sedan. Den gången vann Sverige med 36-25

Matchen mot Qatar börjar klockan 20:30 svensk tid och går då att följa i TV3 samt Viaplay.

Ny svensk fullpoängare – avancemanget säkrat

Gårdagens match mot Angola blev en enkel historia för det svenska laget som kunde ta hem två nya friska poäng. Ställningen i mötet blev 37–19 (19–14) och Hampus Wanne kunde i sin VM-debut göra två mål för Sverige. 25-åringen fanns ursprungligen med i VM-truppen, men fick inte följa med resten av spelarna till Köpenhamn i förra veckan då han åkt på influensan. Nu är han dock återställd och hoppas kunna prestera ytterligare i de kvarvarande matcherna.

I och med segern kan Sverige med sex poäng fortsätta att toppa tabellen och redan nu räkna hem en plats i den andra rundan.

Dubbla helgsegrar – nu väntar Angola

Helgens två gruppspelsmatcher för det svenska handbollslandslaget resulterade i dubbla segrar mot såväl Egypten som Argentina. Med fyra poäng toppar man nu tabellen, samt att man har en mycket bra målskillnad i och med storsegern med 31-16 under gårdagen.

Redan idag ställer sig laget på planen igen och då är det den afrikanska nationen Angola som står för motståndet. De två lagen har aldrig tidigare spelat mot varandra så vi vet inte riktigt vad vi har att vänta oss. Däremot vet vi att Angola besegrade Qatar i sin öppningsmatch, men att man efter det föll mot Ungern och nu står på en delat tredjeplats i tabellen.

Matchen mot Angola börjar klockan 20:30 svensk tid och går då att följa i TV3 samt Viaplay.

« Äldre inlägg