I december 2017, närmare bestämt mellan datumen 1-17 december, så spelades den 23:e upplagan utav världsmästerskapet i handboll för damer. Turneringen spelades i Tyskland och Sverige var ett utav de 24 kvalificerade lagen. Laget placerade sig slutligen på en fjärdeplats efter att ha förlorat mot Nederländerna i bronsmatchen.

Nästkommande världsmästerskap på damsidan kommer att spelas 2019 och då är det Japan som är värdnation. Redan nu är värdnationen och regerande världsmästarna Frankrike kvalificerade hit. Under 2018 kommer ytterligare lag bli klara för turneringen, när de regionala turneringarna spelas.

Om turneringen
Världsmästerskapet i handboll för damer spelas precis som för herrarna en gång vartannat år och har så gjort sedan 1993. Turneringen hålls samma år som herrarnas, men vid en senare tidpunkt på året. Därförinnan hölls turneringen med 3-4 års mellanrum. Det första mästerskapet spelades 1957 och sedan dess har Ryssland varit den nation som plockat hem flest guld.

I mästerskapet finns det plats för 24 nationer som delas in i grupper om sex där alla möter varandra en gång. De fyra bästa lagen ur vardera grupp går sedan till slutspel som består utav åttondelsfinal kvartsfinal, semifinal och slutligen en match om guldet. Dessutom spelar man i turneringen en match mellan semifinalernas förlorare där bronsmedaljören utses.

Sverige i dam VM
Det svenska damlandslaget i handboll har ännu ej lyckats ta några medaljer i mästerskapet. Som längst har man tagit sig till en fjärde, vilket skedde vid VM 2017.