Expekt

Här hittar du information om slutspelet i herrarnas världsmästerskap i handboll 2023. Åtta av de 32 landslagen som medverkar i turneringen har chansen att ta sig hela vägen hit och göra upp om de åtråvärda medaljerna. Slutspelet inleds med kvartsfinaler, dit de två bästa lagen ur vardera grupp ifrån huvudrundan avancerar. Efter det följer semifinaler och slutligen den stora finalen som avgörs den 29 januari 2023.

Matchtiderna i spelschemat är angivna i svensk tid. När vi vet vilka lag som tar sig till slutspelet kommer vi fylla i dessa, samt uppdatera sidan med ett slutspelsträd.

HANDBOLLS VM 2023 SLUTSPELSTRÄD

Laddar...

SPELSCHEMA SLUTSPELET VM 2023

Tyskland - Norge
    Viaplay
Egypten - Ungern
    Viaplay
Sverige - Spanien
TV6     Viaplay
Frankrike - Danmark
TV6     Viaplay
Unibet

När turneringen är igång kommer vi här att presentera ett slutspelsträd, där du kan följa lagens väg från kvartsfinalerna fram till den stora VM-finalen. Även spelschemat nedan kommer att uppdateras med korrekt information när det står klart vilka lag som går vidare till respektive match.

Datum Tid Match
25 januari 2023 18:00 Kvartsfinal 2: Norge – Spanien (Gdansk)
25 januari 2023 18:00 Kvartsfinal 4: Danmark – Ungern (Tele2 Arena)
25 januari 2023 20:30 Kvartsfinal 1: Frankrike – Tyskland (Gdansk)
25 januari 2023 20:30 Kvartsfinal 3: Sverige – Egypten (Tele2 Arena)
27 januari 2023 18:00 Semifinal 1: Spanien – Danmark (Gdansk)
27 januari 2023 21:00 Semifinal 2: Frankrike – Sverige (Tele2 Arena)
29 januari 2023 18:00 Bronsmatch
29 januari 2023 20:30 Final

Samtliga matcher i slutspels-tablån är angivna i svensk tid.

🏆 Så spelas slutspelet i Handbolls VM 2023

Världsmästerskapet i handboll avrundas med det stora slutspelet, där vinst är det enda som krävs för att hålla sig kvar i turneringen. Hit tar sig de åtta lag som gjort allra bäst ifrån sig under gruppspelet och huvudrundan. På den här sidan hittar du all information om hur slutspelet i handbolls VM 2023 går till. När det står klart vilka lag som tar sig hela vägen till slutspelet kommer detaljerna kring de olika matcherna att uppdateras.

🏟 Var spelas slutspelsmatcherna?

Hela slutspelet för herrarnas handbolls VM 2023 kommer att spelas i Gdansk och i Stockholm. Ergo Arena i Gdansk står värd för två kvartsfinaler och Tele2 Arena i Stockholm för två kvartsfinaler. Arenorna håller även i en semifinal vardera. Sedan tar Tele2 Arena över helt och hållet. Bronsmatch och final spelas i den stora arenan på söder i Stockholm.

🤾 Vilka lag går till VM-slutspelet?

Att nå ett VM-slutspel är en mycket stor bedrift för ett landslag. Det är endast åtta av de 32 lag som kliver in i turneringen som tar sig hela vägen hit. Det är vinnarna och tvåorna från de fyra grupperna i huvudrundan som avancerar till slutspelet där kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher väntar. För att kunna inta en sådan placering gäller det inte bara att man har presterat i huvudrundan, utan att man även kan dra nytta av poängen ifrån gruppspelet.

🤷🏼 Hur funkar slutspelet?

Under slutspelet går det snabbt mellan de olika matchomgångarna och det kan ibland vara svårt att hålla koll på att som sker. Därför har vi här sammanställt allting som du behöver veta om de avslutande matcherna i herrarnas handbolls VM 2023.

Kvartsfinaler

Dagen efter att huvudrundan är avslutad inleds slutspelet med kvartsfinalerna, som avgörs den 25 januari 2023. Här listar vi datum och tid för samtliga kvartsfinaler. Vinnarna i dessa matcher avancerar till semifinalerna.

  • Onsdag 25 januari kl. 18:00 Kvartsfinal 1 (Gdansk)
  • Onsdag 25 januari kl. 18:00 Kvartsfinal 2 (Stockholm)
  • Onsdag 25 januari kl. 20:30 Kvartsfinal 3 (Gdansk)
  • Onsdag 25 januari kl. 20:30 Kvartsfinal 4 (Stockholm)

Semifinaler

Efter kvartsfinalerna har lagen en ledig dag innan det är dags för semifinalerna att avgöras. Matcherna äger rum på fredagen den 27 januari och här får vi äntligen veta vilka två lag som går hela vägen till den stora finalen. Här listar vi datum och tid för samtliga semifinaler. Vinnarna i dessa matcher avancerar till finalen i handbolls VM.

  • Fredag 27 januari kl. 18:00 Semifinal 1
  • Fredag 27 januari kl. 20:30 Semifinal 2

Medaljmatcher

Världsmästerskapet avrundas traditionsenligt med de två matcherna där placeringen på prispallen ska avgöras. Både bronsmatchen och VM-finalen äger den här gången rum på söndagen den 29 januari, där vi förhoppningsvis kan få se det svenska laget medverka. Här listar vi datum och tid för samtliga medaljmatcher i herrarnas handbolls VM 2023.

  • Söndag 29 januari kl. 18:00 Bronsmatch
  • Söndag 29 januari kl. 20:30 Final

🥇 Final handbolls VM 2023

Den stora finalen i herrarnas världsmästerskap i handboll är avslutningen på en lång resa genom turneringen, där lagen navigerat sig genom gruppspel och huvudrundan, samt slagit ut sina tuffaste konkurrenter under slutspelet. Handbolls VM 2023 finalen kommer att spelas på Tele2 Arena i Stockholm och mötet äger rum på söndagen den 29 januari och drar igång klockan 20:30 svensk tid.

🥅 Vilka lag möts i VM-slutspelet?

Utformningen av handboll VM:s spelschema under slutspelet gör att lag som har mött varandra under gruppspelet eller huvudrundan kan mötas på nytt först i semifinalen. När nya möten sker på det här sättet mellan lag som tidigare spelat mot varandra brukar det oftast finnas en stor önskan om revansch hos laget som lyckades mindre bra i det första mötet.

Här presenterar vi de riktlinjer som IHF, Internationella Handbollsförbundet använder sig av för slutspelet i herrarnas handbolls VM 2023. Med denna kan du räkna ut vilka möjliga motståndare som kan komma att vänta för de olika lagen, hela vägen fram till den stora finalen.

Kvartsfinal 1: Vinnare grupp 1-Tvåa grupp 3
Kvartsfinal 2: Vinnare grupp 2-Tvåa grupp 4
Kvartsfinal 3: Vinnare grupp 3-Tvåa grupp 1
Kvartsfinal 4: Vinnare grupp 4-Tvåa grupp 2

Semifinal 1: Vinnare kvartsfinal 1-Vinnare kvartsfinal 3
Semifinal 2: Vinnare kvartsfinal 2-Vinnare kvartsfinal 4

🇸🇪 Vilka lag kan Sverige möta i VM-slutspelet?

Om Sverige tar sig vidare till huvudrundan är det redan nu klart att man kommer placeras i grupp 2, där man ställs mot lag ifrån grupp D ifrån den första gruppspelsomgången.

1️⃣ Om Sverige vinner gruppen…

… avancerar man till kvartsfinal nummer 2, där man får möta tvåan i grupp 4 som består av de bästa lagen ifrån grupp G och H ifrån den första gruppspelsomgången. Lagen som är med här är Egypten, Kroatien, Marocko, USA, Danmark, Belgien, Tunisien, Bahrain.

2️⃣ Om Sverige kommer tvåa i gruppen…

… avancerar man till kvartsfinal nummer 4, där man får möta ettan i grupp 4 som består av de bästa lagen ifrån grupp G och H ifrån den första gruppspelsomgången. Lagen som är med här är Egypten, Kroatien, Marocko, USA, Danmark, Belgien, Tunisien, Bahrain.

🏆 Vilka vann Handbolls VM 2021?

Senast som mästerskapet arrangerades var det Danmark som vann herrarnas turnering på hemmaplan. För damernas del blev Norge nya världsmästare. För Danmark var det andra gången som de vann ett VM-guld.

🇸🇪 Har Sverige vunnit Handbolls VM?

De svenska herrarna har vid fyra tillfällen (1954, 1958, 1990 och 1999) krönts till det främsta landslaget i världen. För damernas del har det ännu inte blivit någon titel.

🤾 Vilka kan Sverige ställas mot i slutspelet?

Vilket motstånd som väntar för Sverige vid ett eventuellt avancemang beror på vilken placering man tar i huvudrundan. Här har vi summerat möjliga motståndare för Sverige i VM-slutspelet 2023

⭐ Tidigare finalmöten i Handbolls VM

Den slutliga kampen i det stora världsmästerskapet brukar vara en match som följs av handbollsfantaster världen över, oavsett vilka lag som står på planen. Mötena brukar bjuda på stor dramatik och här har vi listat finalmötena i herrarna och damernas VM under de senaste åren.

Handbolls VM 2011

Herrarnas VM i Sverige
När mästerskapet spelades på svensk mark var det Frankrike och Danmark som möttes i den stora finalen. Bägge lagen vann sina grupper och kunde även toppa tabellerna i huvudrundan. Frankrike kunde i semifinalen slå ut Sverige ur turneringen, samtidigt som Danmark lyckades besegra Spanien. Finalen blev en målrik historia, som fick tas till förlängning för att kunna avgöras. När ordinarie tid passerat hade bägge lagen gjort 31 mål och under förlängningen kunde Danmark få till sin första ledning under hela matchen. Dock vara de detta inte länge utan Frankrike kunde komma igen och slutligen vinna mötet med 37-35. Stjärnorna Nikola Karabatić and Mikkel Hansen gjorde hela tio final-mål vardera för sina landslag.

Damernas VM i Brasilien
Frankrike och Norge var lagen som gjorde upp i damernas VM-final. Båda lagen hade placerat sig på en andraplats i gruppspelet och kunde därefter ta sig fram genom slutspel med tre raka segrar. Vi pausvila hade Norge en sexmåls-ledning, som man sedan kunde utöka ytterligare mot matchens slut. Kristine Lunde-Borgesen fick i mötet till sex fullträffar och laget kunde slutligen vinna finalen och sitt andra VM-guld med32-24 på tavlan.

Handbolls VM 2013

Herrarnas VM i Spanien
Värdnationen Spanien gick hela vägen till VM-final, där man ställdes mot det danska landslaget. Förutom Spanien förlust mot Kroatien gick bägge lagen obesegrade igenom turneringen och i finalen visade hemmalaget verkligen vad de gick för. Laget dominerade matchen från start och kunde vid paus visa upp en ledning med 18-10. Inför publiken på närmare 20 000 åskådare kunde Spanien till slut ta hem sitt andra VM-guld efter de imponerande siffrorna 35-19.

Damernas VM i Serbien
Hemmanationen tog sig hela vägen till final där de fick ställas mot Brasilien, som de tidigare hade mött under gruppspelet. Den gången slutade mötet 25-23 till Brasilien och även den här gången blev det en brasiliansk seger. Detta var första gången som dessa lag tog sig hela vägen till en VM-final och lagen bjöd här på en hård kamp där båda i perioder innehöll ett försprång på flera mål. När halva tiden passerat ledde Brasilien med två mål och så blev det även när slutsignalen ljöd, där laget kunde vinna guldet med 22-20.

Handbolls VM 2015

Herrarnas VM i Qatar
Ännu en gång fick vi se en värdnation i VM-finalen, där Qatar fick ta sig an storfavoriterna Frankrike. Jämfört med Frankrikes andra slutspelsmatcher, där man vunnit med goda marginaler, blev detta möte betydligt jämnare. Vid paus hade laget en ledning med 14-11 och efter ytterligare 30 minuters spel kunde man stoltsera med sin femte världsmästare-titel. Matchen slutade 25-22.

Damernas VM i Danmark
Norge och Nederländerna var lagen som tog sig till årets final på damsidan. Norge tog snabbt ett starkt tag om matchen och kunde sätta hela 20 mål innan första halvleken var över. Under samma tid hade Nederländerna endast hunnit med nio fullträffar. De norska damerna fortsatte hålla ett fast grepp om mötet och kunde till slut vinna mötet och sitt tredje VM-guld med siffrorna 31-23.

Handbolls VM 2017

Herrarnas VM i Frankrike
I årets final på herrsidan lyckades Frankrike försvara sitt guld till hemmapublikens jubel. Laget gick igenom gruppspelet obesegrade och fick i finalen möta på Norge, som man i turneringens inledning besegrat med 31-28. Finalen resulterade i en än större seger med 33-26, men trots detta spelade laget väldigt jämnt. När halva matchen passerat var det endast ett mål som skiljde lagen åt.

Damernas VM i Tyskland
Även på damsidan blev det Frankrike och Norge som möttes i finalen. Här fick vi se en hårdare och mer jämn kamp, där 11-10 var resultaten till Frankrike fördel vid halvtid. Lagets ledning höll i sig även mot slutet och i och med segern med 23-21 blev nationen dubbla världsmästare denna säsong.

Handbolls VM 2019

Herrarnas VM i Tyskland och Danmark
Finalen i herrarnas VM blev en nordisk kamp mellan Norge och hemmalaget Danmark. Redan under gruppspelet hade lagen ställts mot varandra och då blev det en dansk vinst, precis som i lagets övriga matcher under turneringen. Då blev slutresultatet 30-26, men i finalen blev det en större seger än så. Trots nio mål från norska stjärnan Magnus Jøndal kunde Danmark vinna mötet med 31-22 och därmed ta hem sitt allra första VM-guld.

Damernas VM i Japan
Turneringen på asiatisk mark bjöd på en mängd spännande matcher, där det till slut var Spanien och Nederländerna som gick till den stora finalen. Denna match blev en riktig rysare, där Nederländerna tilldelades en straff med bara sekunder kvar av matchen och 29-29 på tavlan. Lois Abbinghs fullträff ledde till seger och lagets första VM-titel.

Handbolls VM 2021

Herrarnas VM i Egypten
Precis som 2019 blev herrarnas VM-final en kamp mellan två nordiska landslag. Den här gången var det Sverige och Danmark som möttes i den tuffa matchen, som även blev Sveriges första VM-final på 20 år. Vid paus stod det 13-13 på tavlan efter en inledande period där Sverige tog kommandot. Men när matchen började lida mot sitt slut drog Danmark iväg och kunde till slut vinna matchen med 26-24.

Damernas VM i Spanien
Norge och Frankrike var lagen som lyckades nå den slutliga kampen i den första damturneringen med 32 landslag. Första halvlek inleddes jämnt, men en bit in lyckades Frankrike öka på sitt försprång upp till sex bollar. Vid paus stod det 16-12 på tavlan och många trodde nog att saken var klar. Men icke. Efter att ha lyckats med fyra raka fullträffar kunde Norge ta sig in i matchen och slutligen ta över helt och hållet. Laget var därefter överlägset ända in i slutsignal då de kunde ta hem segern med 29-22.