Här hittar du information om slutspelet i herrarnas världsmästerskap i handboll 2021. Åtta av de 32 landslagen som medverkar i turneringen har chansen att ta sig hela vägen hit och göra upp om de åtråvärda medaljerna. Slutspelet inleds den 27 januari 2021 med kvartsfinaler, dit de två bästa lagen ur vardera grupp ifrån Mellanrundan avancerar. Efter det följer semifinaler och slutligen den stora finalen som avgörs på Cairo Stadium Sports Hall i Kairo den 31 januari 2021.


Annons: ⇢ William Hill - Få 100 kr som freebet när du sätter in 200 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Matchtiderna i spelschemat är angivna i svensk tid. När vi vet vilka lag som tar sig till slutspelet kommer vi fylla i dessa, samt uppdatera sidan med ett slutspelsträd.

SLUTSPELET HANDBOLLS VM 2021

Kvartsfinalerna
27/1 – 18:30 Kvartsfinal 1
27/1 – 21:30 Kvartsfinal 2
27/1 – 21:30 Kvartsfinal 3
27/1 – 21:30 Kvartsfinal 4
Finalomgångar
29/1 – 18:30 Semifinal
29/1 – 21.30 Semifinal
31/1 – 15:30 Bronsmatch
31/1 – 18:30 Final

Kvartsfinaler:

De åtta bästa lagen från de fyra grupperna i mellanrundan placeras i varsin kvartsfinal och två olika sidor av det så kallade slutspelsträdet. Tidigare bestod slutspelet endast av semifinaler och medaljmöten, men i och med det ökade antalet lag i VM har även slutspelets upplägg förnyats.

De som möts i kvartsfinalerna avgörs beroende på utgången i gruppspelen av mellanrundan. 

I den första kvartsfinalen kommer vinnaren av grupp 2 i mellanrundan att ställas mot tvåan i mellanrundans grupp 4.
I den andra kvartsfinalen kommer vinnaren av grupp 4 i mellanrundan att ställas mot tvåan i mellanrundans grupp 2.
I den tredje kvartsfinalen kommer vinnaren av grupp 1 i mellanrundan att ställas mot tvåan i mellanrundans grupp 3.
I den fjärde kvartsfinalen kommer vinnaren av grupp 3 i mellanrundan att ställas mot tvåan i mellanrundans grupp 1.

Kvartsfinalerna spelas på tre olika arenor. Den första och andra kvartsfinalen spelas inne på Cairo Stadium Sports Hall i huvudstaden Kairo.
Den tredje kvartsfinalen spelas i New Capital Sports hall, placerad i den stad som egyptierna kallar den “nya huvudstaden”, som för tillfället är under byggnation.
Den fjärde kvartsfinalen spelas i Borg El Arab Sports Hall i just staden Borg El Arab.

Semifinaler:

De fyra lag som avancerar från kvartsfinal i VM, går till semifinal. Där hamnar turneringens fyra bästa lag, som efter semifinalmatchernas slut ska kunna kora två finallag och två lag som slåss om den åtråvärda bronspengen.
De lag som möts i semifinalerna avgörs beroende på utgången i kvartsfinalerna.

I den första semifinalen kommer vinnaren av kvartsfinal 1 att ställas mot vinnaren av kvartsfinal 2.
I den andra semifinalen kommer vinnaren av kvartsfinal 3 att ställas mot vinnaren av kvartsfinal 4.

Arenan för semifinalerna är Cairo Stadium Sports Hall i huvudstaden Kairo. 

Bronsmatch och Final:

Förlorarna av de båda semifinalerna får chansen att ro hem en medalj trots allt, då båda lagen möts i en bronsmatch om tredje- och fjärdepris. Matchen spelas i Kairo den 31 januari 15:30, precis innan finalmatchen.

Den stora finalen av VM i Egypten 2021 spelas 18:30 den 31 januari. Spelplats är Cairo Stadium Sports Halls huvudarena i Kairo. Här ska världens två bästa lag 2020/21 stå på varsin sida mittlinjen innan domarna blåser igång, och där lagen får må det bästa laget vinna.
Finalen i Kairo blir den 27:e officiella VM-finalen, som Internationella Handbollförbundet står bakom. De regerande mästarna i denna turnering är Danmark, som vann VM på hemmaplan 2019. Flest VM-guld på herrsidan har Frankrike med sina sex. Sverige ligger på en andraplats i medaljtabellen med sina fyra guld och totalt elva medaljer.

Förlängning och övertid VM 2021

Varje slutspelsmatch och placeringsmatch behöver avgöras. Om en match står oavgjord efter ordinarie matchtid, så kommer det övergå till en övertidsperiod. Övertidsperioden består av två halvlekar med 5 minuters spel i varje. Om den första övertidsperioden fortfarande inte har kunnat skilja lagen åt, så spelar man en likadan övertidsperiod igen.

Övertidsperioden i sin enkelhet:
5 minuter vila efter ordinarie matchtid
5 minuter spel
1 minuts vila
5 minuter spel

Fortfarande inte avgjort? Då gör man om samma process igen.

Visste du att….?

Senast ett världsmästerskap hölls i Egypten var 1999. Det var även den senaste gången som Sverige tog ett VM-guld i handbollssammanhang när “Bengan” Johanssons mannar vann mot Ryssland med 25-24 i finalen. Dags för en upprepning i år kanske?


Annons: ⇢ William Hill - Få 100 kr som freebet när du sätter in 200 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder