Unibet

Här finner ni landslagstrupperna för samtliga nationer som deltar i herrarnas Handbolls VM som går av stapeln i januari 2023. För första gången kommer Sverige arrangera turneringen tillsammans med en annan nation, nämligen Polen. Respektive lagsida kommer att uppdateras i samband med att lagens VM-trupper plockas ut, vilket brukar ske ett par veckor innan turneringens start.

GRUPP A

SPANIEN

Se trupp

MONTENEGRO

Se trupp
Chiles flagga

CHILE

Se trupp
Iran

IRAN

Se trupp

GRUPP B

Frankrike

FRANKRIKE

Se trupp

POLEN

Se trupp
Slovenien

SLOVENIEN

Se trupp
Saudiarabiens flagga

SAUDIARABIEN

Se trupp

GRUPP C

Sverige

SVERIGE

Se trupp

BRASILIEN

Se trupp
Uruguays flagga

URUGUAY

Se trupp
Kap Verdes flagga

KAP VERDE

Se trupp

GRUPP D

Ungern

UNGERN

Se trupp
Islands flagga

ISLAND

Se trupp
Portugals flagga

PORTUGAL

Se trupp
Sydkorea

SYDKOREA

Se trupp

GRUPP E

Tyskland

TYSKLAND

Se trupp

SERBIEN

Se trupp
Algeriets flagga

ALGERIET

Se trupp
Qatars flagga

QATAR

Se trupp

GRUPP F

Nordmakedoniens flagga

NORDMAKEDONIEN

Se trupp
Nederländerna

NEDERLÄNDERNA

Se trupp
Norge

NORGE

Se trupp
Argentina

ARGENTINA

Se trupp

GRUPP G

Kroatien

KROATIEN

Se trupp
Egyptens flagga

EGYPTEN

Se trupp
Marockos flagga

MAROCKO

Se trupp
USAs flagga

USA

Se trupp

GRUPP H

Belgiens flagga

BELGIEN

Se trupp
Danmark

DANMARK

Se trupp
Tunisien

TUNISIEN

Se trupp
Bahrains flagga

BAHRAIN

Se trupp

Landslagstrupper Handbolls VM 2023

En stor milstolpe i lagens förberedelser inför världsmästerskapet är att den slutliga truppen presenteras. Sammanlagt består en VM-trupp av 16 spelare, men efter Coronapandemin har det blivit vanligare att varje lag får ta med sig en trupp som får innehålla fler namn. Detta för att man ska ha spelare på plats som kan fylla platser vid eventuella sjukdomar i laget.

Att välja ut vilka spelare som får äran att resa till världsmästerskapet brukar inte vara så enkelt. Landslagsledningen tittar här på hur varje spelare har presterat under den gångna säsongen i sin klubb, men även under sin tid i landslaget. Ofta brukar trupper ifrån tidigare landslagssamlingar under säsongen indikera på vilka spelare som kan komma att finnas med i den slutliga VM-truppen. Dock händer det att en del skrällar kan förekomma.

Truppernas lagdelar

En trupp i handboll brukar bestå av spelare med sju olika positioner på planen. 

Målvakter
Mittnia
Vänsternia
Högernia
Mittsexa
Högersexa
Vänstersexa

Ett annat tillägg, som Sverige bland annat gjort historiskt är “försvarsspelare”. Alltså en spelare som är uttagen till truppen endast för att spela försvarsspel i stort sett. En typisk försvarsspelare i landslagssammanhang  på herrsidan var Magnus Jernemyr. Bjässen var inte direkt känd för sitt målskytte för Sverige, förutom något kontringsmål per mästerskap, men han var en uppskattad spelare i försvarsspelet. Ofta tillsammans med den dåvarande lagkaptenen för Sverige, Tobias Karlsson, bildade Jernemyr ett ramstarkt försvar för svensk del. 

Till VM tas 16 spelare ut från den 35-manna bruttotrupp som ska ha varit anmäld sen tidigare. När förbundskaptenerna tar ut sin spelartrupp till VM brukar de utgå från att ha minst två spelare på varje position plus ett par extra spelare på två positioner. Det vanligaste är att en trupp består av två målvakter, med åtminstone en reserv på hemmaplan eller på plats. 

Tidigare VM-trupper

Här hittar du truppsidorna för de nationer som vi tidigare presenterat trupper för, men som ej deltar i årets världsmästerskap:

Angola
Australien
Japan
Kamerun
Kazakstan
Kina
Kongo
Kuba
Paraguay
Puerto Rico
Rumänien
Ryssland
Schweiz
Senegal
Slovakien
Tjeckien
Uruguay
Uzbekistan
Vitryssland
Österrike