Här finner ni landslagstrupperna för samtliga nationer som deltar i damernas Handbolls VM som går av stapeln i november och december 2023. För första gången kommer tre nationer arrangera turneringen tillsammans – Sverige, Danmark och Norge. Respektive lagsida kommer att uppdateras i samband med att lagens VM-trupper plockas ut, vilket brukar ske ett par veckor innan turneringens start.

GRUPP A

Sverige

SVERIGE

Se trupp
Kroatien

KROATIEN

Se trupp
Kina

KINA

Se trupp
Senegal

SENEGAL

Se trupp

GRUPP B

MONTENEGRO

Se trupp
Ungern

UNGERN

Se trupp
Kamerun

KAMERUN

Se trupp
Paraguay

PARAGUAY

Se trupp

GRUPP C

Norge

NORGE

Se trupp
Sydkorea

SYDKOREA

Se trupp
Grönland

GRÖNLAND

Se trupp
Österrike

ÖSTERRIKE

Se trupp

GRUPP D

Frankrike

FRANKRIKE

Se trupp
Slovenien

SLOVENIEN

Se trupp
angola

ANGOLA

Se trupp
Islands flagga

ISLAND

Se trupp

GRUPP E

Danmark

DANMARK

Se trupp
rumänien

RUMÄNIEN

Se trupp

SERBIEN

Se trupp
Chiles flagga

CHILE

Se trupp

GRUPP F

Tyskland

TYSKLAND

Se trupp

POLEN

Se trupp
japan

JAPAN

Se trupp
Iran

IRAN

Se trupp

GRUPP G

BRASILIEN

Se trupp

SPANIEN

Se trupp
Ukraina

UKRAINA

Se trupp
kazakstan

KAZAKSTAN

Se trupp

GRUPP H

Nederländerna

NEDERLÄNDERNA

Se trupp
tjeckien

TJECKIEN

Se trupp
Argentina

ARGENTINA

Se trupp
Kongo

KONGO

Se trupp

Landslagstrupper Handbolls VM 2023

En stor milstolpe i lagens förberedelser inför världsmästerskapet är att den slutliga truppen presenteras. Sammanlagt består en VM-trupp av 16 spelare, men efter Coronapandemin har det blivit vanligare att varje lag får ta med sig en trupp som får innehålla fler namn. Detta för att man ska ha spelare på plats som kan fylla platser vid eventuella sjukdomar i laget.

Att välja ut vilka spelare som får äran att resa till världsmästerskapet brukar inte vara så enkelt. Landslagsledningen tittar här på hur varje spelare har presterat under den gångna säsongen i sin klubb, men även under sin tid i landslaget. Ofta brukar trupper ifrån tidigare landslagssamlingar under säsongen indikera på vilka spelare som kan komma att finnas med i den slutliga VM-truppen. Dock händer det att en del skrällar kan förekomma.

Truppernas lagdelar

En trupp i handboll brukar bestå av spelare med sju olika positioner på planen. 

Målvakter
Mittnia
Vänsternia
Högernia
Mittsexa
Högersexa
Vänstersexa

Ett annat tillägg, som Sverige bland annat gjort historiskt är “försvarsspelare”. Alltså en spelare som är uttagen till truppen endast för att spela försvarsspel i stort sett. En typisk försvarsspelare i landslagssammanhang  på herrsidan var Magnus Jernemyr. Bjässen var inte direkt känd för sitt målskytte för Sverige, förutom något kontringsmål per mästerskap, men han var en uppskattad spelare i försvarsspelet. Ofta tillsammans med den dåvarande lagkaptenen för Sverige, Tobias Karlsson, bildade Jernemyr ett ramstarkt försvar för svensk del. 

Till VM tas 16 spelare ut från den 35-manna bruttotrupp som ska ha varit anmäld sen tidigare. När förbundskaptenerna tar ut sin spelartrupp till VM brukar de utgå från att ha minst två spelare på varje position plus ett par extra spelare på två positioner. Det vanligaste är att en trupp består av två målvakter, med åtminstone en reserv på hemmaplan eller på plats. 

Tidigare VM-trupper

Här hittar du truppsidorna för de nationer som vi tidigare presenterat trupper för, men som ej deltar i årets världsmästerskap:

Algeriet
Australien
Bahrain
Belgien
Egypten
Kap Verde
Kuba
Marocko
Nordmakedonien
Portugal
Puerto Rico
Qatar
Ryssland
Saudiarabien
Schweiz
Slovakien
Tunisien
Uruguay
USA
Uzbekistan
Vitryssland