När världsmästerskapet i handboll spelas finns det plats för 24 nationer, varav 13 utav dessa kommer ifrån Europa. Frankrike är redan kvalificerade som regerande världsmästare, samtidigt som Danmark och Tyskland är VM-klara som värdnationer för turneringen. Dessutom kommer en utav platserna gå till det lag som vinner handbolls-EM som spelas under 2018. Detta gör att det finns ytterligare nio VM-platser att göra upp om och detta kommer man att göra via ett kval som avgörs i två steg.

Gruppspelskval
Kvalet inleds med ett gruppspel där de lägst rankade lagen spelar gruppspel under oktober 2017 och januari 2018. Totalt är det 23 lag som deltar i detta gruppspel, där lagen är indelade i sex grupper om tre eller fyra lag. När alla lag har spelat mot varandra på både hemmaplan och bortaplan går de sex gruppvinnarna vidare i kvalet till de avgörande play-off matcherna som spelas i juni 2018.

Grupperna för kvalet ser ut som följer:
Grupp 1: Ryssland, Slovakien, Finland och Luxemburg
Grupp 2: Litauen, Lettland, Georgien och Israel
Grupp 3: Rumänien, Italien, Ukraina och Färöarna
Grupp 4: Portugal, Polen, Cypern och Kosovo
Grupp 5: Nederländerna, Belgien, Turkiet och Grekland
Grupp 6: Bosnien, Schweiz och Estland

Lagen som tog sig vidare ifrån gruppspelet i kvalet ät fetmarkerade

Play-off kval
I play-offen lottas de sex gruppvinnarna in i par tillsammans med de 12 lagen som tidigare deltagit i det europeiska mästerskapet, men inte tagit sig direkt till VM genom att vinna turneringen. Under datumen 8-10 juni samt 12-14 juni 2018 kommer lagen att mötas på respektive lands hemmaplan i ett dubbelmöte där den sammanlagda poängen avgör vilka nio lag som får spela i VM.

Paren för play-off kvalen ser ut som följer:
Serbien mot Portugal
Litauen mot Island
Tjeckien mot Ryssland
Slovenien mot Ungern
Vitryssland mot Österrike
Makedonien mot Rumänien
Nederländerna mot Sverige
Norge mot Bosnien
Kroatien mot Montenegro

Sverige kommer att spela bortamatch mot Nederländerna den 8-10 juni samt hemmamatch mot Nederländerna den 12-14 juni.

Spanien är som regerande europeiska mästare direktkvalificerade till VM 2019.

Kval i andra delar utav världen
Jämfört med hur kvalet till VM går till i Europa så skiljer det sig något åt i andra delar utav världen. Detta är någonting som man inta bara ser inom handbollens värld, utan det brukar se likadant ut inom andra sporter såsom fotboll till exempel. Asien tar fram sina VM-lag genom det asiatiska mästerskapet, där man skickar de bäst placerade lagen hit. Likaså gör Afrika och även övriga världsdelar, Nord-, central- och Sydamerika, som tar fram sina nationer via ett gemensamt mästerskap.