Handbolls-OS 2021 i Tokyo2023-01-12T15:21:18+01:00
Unibet

När de Olympiska Sommarspelen går av stapeln är handbollen sedan många år en av de sporter som man gör upp i. Redan på 30-talet gjorde handbollen entré i OS, men det var först flera årtionden senare som sporten fick en fast plats i schemat. Sommaren 2021 utspelar sig sommar-OS i japanska huvudstaden Tokyo. Från början skulle mästerskapet ha arrangerats redan ett år tidigare, men med anledning av coronapandemin får vi nu följa OS i år istället.

Tolv herrlandslag och tolv damlandslag kvalificerar sig till turneringarna, som äger rum mellan 24 juli och 8 augusti 2021. De två turneringarna spelas enligt samma upplägg och i år har både de svenska herrarna och damerna lyckats kvalificera sig hit!

Läs mer om Handbolls OS 2021

Spelschema

Spelschema

TV-tider

Tv-tablå

Resultat

Resultat

Tabeller

Tabellställning

Slutspelet

Slutspel

Nyheter

Nyheter

Senaste nyheterna om Handbolls OS 2021

🤾 Hur spelas turneringen?

Såväl herrarna som damernas turnering inleds med ett gruppspel där de tolv lagen lottas in i två större grupper med sex lag i varje. Under gruppspelets fem omgångar möter alla lag varandra inom grupperna i hårda kamper om viktiga poäng. De fyra lag som sedan lyckas bäst i varje grupp avancerar sedan till slutspelet som består av kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher.

Herrarnas turnering inleds lördagen den 24 juli och avslutas på lördagen den 7 augusti. För damerna startar mästerskapet på söndagen den 25 juli och avrundas sedan på söndagen den 8 augusti 2021.

🌍 I vilka städer spelas handbollen under OS 2021?

Samtliga handbollsmatcher under OS kommer spelas i Yoyogi National Stadium, som ligger i centrala Tokyo. Arenan byggdes 1961 och stod färdig lagom till 1964, då OS senast spelades i den japanska huvudstaden. Arenan kan ta in 10 200 personer till en handbollsmatch av olympisk karaktär och utöver handbollen kommer även badminton och rullstolsrugby under Paralympics att spelas i arenan.

🔥 Kvalet till Olympiska Spelen 2021

Det är endast värdnationen Japan som är direktkvalificerad till handbollens två turneringar. Övriga nationer behöver kvala för att nå en OS-plats och under våren 2021 blev samtliga lag klara. Kvalen ha sett ut på lite olika sätt, men kan på många sätt liknas med de som spelas inför världsmästerskapen i handboll.

Herrarnas kval till OS

Europas herrlandslag kan ta sig till OS genom det Europeiska mästerskapet eller det speciella OS-kvalet. I EM finns det en OS-plats tillgänglig, som går till laget som kröns till segrare. Övriga platser går till lagen som lyckas bäst i de kval-turneringar som arrangeras. Det var på just detta sätt som Sverige tog sig till de Olympiska Spelen.

De lag som kvalificerat sig till herrarnas OS-turnering är:

 • 🇦🇷 Argentina
 • 🇧🇭 Bahrain
 • 🇧🇷 Brasilien
 • 🇩🇰 Danmark
 • 🇪🇬 Egypten
 • 🇫🇷 Frankrike
 • 🇯🇵 Japan
 • 🇳🇴 Norge
 • 🇵🇹 Portugal
 • 🇪🇸 Spanien
 • 🇸🇪 Sverige
 • 🇩🇪 Tyskland

Damernas kval till OS

Precis som för herrarna kan de Europeiska damlandslagen gå till OS genom att vinna EM-titeln, eller att lyckas väl i de olympiska kvalturneringarna som spelas. Det svenska landslaget tog sig till årets turnering genom att komma tvåa i sitt kval, där man ställdes mot Spanien och Argentina.

De lag som kvalificerat sig till damernas OS-turnering är:

 • 🇦🇴 Angola
 • 🇧🇷 Brasilien
 • 🇫🇷 Frankrike
 • 🇯🇵 Japan
 • 🇲🇪 Montenegro
 • 🇳🇱 Nederländerna
 • 🇳🇴 Norge
 • 🇷🇺 Ryssland
 • 🇪🇸 Spanien
 • 🇸🇪 Sverige
 • 🇰🇷 Sydkorea
 • 🇭🇺 Ungern

⏩ Kommande Olympiska turneringar i handboll

När OS spelas nästa gång kommer detta att ske i Paris, Frankrike år 2024. Därefter går turen vidare till Los Angeles, USA som år 2028 får arrangera sommar-OS. Som det ser ut kommer handboll att vara en sport som genomförs även vid dessa Olympiska Spel.

📆 När spelas Handbolls OS 2021?

Den 24 juli inleds handbollens gruppspel, som pågår till den 2 augusti. Därefter följer slutspelet som avrundas den 7 augusti för herrarna och den 8 augusti för damerna. Här hittar du samtliga matcher som spelas under turneringen

🌍 Var spelas Olympiska Spelen 2021?

De Olympiska Sommarspelen arrangeras den här gången i Japan och då i huvudstaden Tokyo. Hit kommer idrottare från hela världen för att göra upp i en mängd olika sporter, där handboll är en av dessa.

🥇 Hur många medaljer har Sverige tagit i OS?

På handbollssidan har Sverige tagit fyra medaljer i Olympiska Spelen. Samtliga medaljer är tagna på herrsidan. Under 1992, 1996, 2000 och 2012. På damsidan har Sverige ännu inte tagit några OS-medaljer, och man har heller inte någonsin tagit sig till en semifinal i olympiska sammanhang.

Handbollens OS-historia

Handbollen spelades i de Olympiska Spelen redan 1936 första gången, då bara för herrar. Den gången vann det forna Nazityskland finalen med 10-6 mot Österrike. Då handlade det dock om “gräshandboll”, vilket sedan avtog i OS.

Handbollen återvände till de Olympiska Spelen 1972, då den fortsatte vara ämnad för enbart herrar. Denna gång spelades dock turneringen inomhus precis som man gör idag. Denna gång var faktiskt Sverige ett av lagen som var med i OS. De svenska herrarna vann sin grupp i kvalrundan, där man spelade oavgjort mot Sovjetunionen och Polen samtidigt som man segrade över skandinaviska rivalen Danmark. I och med noll förluster avancerade Sverige som etta från kvalrundan till huvudrundan.

I huvudrundan väntade två ytterligare matcher mot Tjeckoslovakien och Östtyskland, vilka visade sig vara alldeles för svåra motstånd för Sverige. Efter två raka förluster fick Sverige se sig utslaget ur turneringen utan någon chans på medalj.

Istället avancerade Tjeckoslovakien till final där Jugoslavien väntade, och Östtyskland gick till bronsmatchen, dit Rumänien redan avancerat. Guldet gick till slut till Jugoslavien som enkelt besegrade Tjeckoslovakien med 21-16 i finalen. I bronsmatchen gick Rumänien ur som segrare. Sverige slutade på en sjundeplats i deras första handbolls-OS, efter att man slog Ungern i matchen om sjundeplatsen.

Damernas första OS-turnering spelades i sin tur 1976. Efter ett succéartat olympiskt spel för herrarna 1972 i München, var det nu dags för damernas handbollslandslag att äntra den stora scenen, men det var inte riktigt med samma förutsättningar. Medan herrarnas OS i Montréal 1976 fortsatt spelades genom kvalrunda, huvudrunda och slutspel, så var damernas olympiska spel en tävling mellan sex lag. De sex lagen mötte varandra i enkelmöten för att avgöra medaljörer i guld, silver och brons.

Slutliga vinnare blev Sovjetunionen, som mästerskapet till ära även vann på herrsidan. Silvret och bronset i damturneringen gick till Östtyskland och Ungern.

För det svenska damlandslaget dröjde det ända till 2008 innan man för första gången fick delta i turneringen. Den gången slutade man på en åttondeplats efter att med nöd och näppe tagit sig vidare till slutspelet. I kvartsfinalen fick man dock se sig utslagna efter en förlust mot Norge, som slutligen tog hem hela turneringen.

Medaljtabeller handbolls-OS

Damer

Nation Guld Silver Brons
Danmark 3 0 0
Sydkorea 2 3 1
Norge 2 2 2
Sovjetunionen 2 0 2
Ryssland 1 1 1
Jugoslavien 1 1 0
Ungern 0 1 2
Östtyskland 0 1 1
Montenegro 0 1 0
Frankrike 0 1 0
Kina 0 0 1
Ukraina 0 0 1
Spanien 0 0 1

Herrar

Nation Guld Silver Brons
Sovjetunionen 3 1 0
Frankrike 2 1 1
Jugoslavien 2 0 1
Ryssland 2 0 1
Kroatien 2 0 1
Tyskland 1 2 1
Östtyskland 1 0 0
Sverige 0 4 0
Rumänien 0 1 3
Österrike 0 1 0
Tjeckoslovakien 0 1 0
Island 0 1 0
Sydkorea 0 1 0
Spanien 0 0 3
Schweiz 0 0 1
Polen 0 0 1

Till toppen