Sverige tog sin andra seger i hemma-VM. I en jämn tillställning med Senegal vann Sverige till slut med 26-18 och är nu klara för Huvudrundan.

Under söndagskvällen spelade Sverige sin andra match i damernas handbolls-VM 2023 när Senegal stod för motståndet. Ännu en gång slöt publiken upp i Göteborg och Scandinavium för att bevittna det svenska damlandslaget i hemma-VM.

Senegal skrällde rejält med ett kryss mot Kroatien i premiären medan Sverige tog en komfortabel seger mot Kina som bekant. Tomas Axnér valde att rotera lite i den svenska startsjuan där framför allt högersexan Mathilda Lundström, som dragits med en skada i uppladdningen, började från start.

Det var en jämn första halvlek där Senegal absolut visade styrka i mötet. Sverige kunde aldrig riktigt kliva ifrån senegaleserna utan man höll en ledning med en boll under halvlekens första 25 minuter. Målvakten Johanna Bundsen kunde dock kasta in ett svenskt mål och stod för en assist i slutet av halvleken för att utöka den svenska ledningen. Senegal imponerade halvleken igenom och fick stundtals Sverige att se bleka ut. Men det svenska kontringsspelet och bredden i truppen gav Blågult en ledning med 14-12 in till andra halvlek, en inte alltför orättvis ledning trots allt.

I andra halvlek dröjde det drygt fyra minuter innan det första målet kom efter bra målvaktsspel hos båda lagen. Det första svenska målet kom efter sju minuter när Jamina Roberts spräckte målnollan i andra halvlek till ledning 15-13. Det var uppenbart två försvarsstarka landslag i Scandinavium i en ganska temposvag tillställning i stunder.

Efter första kvarten i andra halvlek hade Sverige, med nöd och näppe, ledningen med 17-15 efter att Senegal tagit lite fler onödiga och stressade avslut mot Johanna Bundsen. Den svenska målvakten var i mångt och mycket anledningen till att Sverige hade bevarat sin ledning i matchen.

Jamina Roberts tog tag i spelet under början slutkvarten och stod för ett par fina individuella insatser för att ge Sverige lite andrum under de sista tio minuterna där den svenska ledningen var med tre bollar. När Daniela de Jong sedan satte 21-17 med sju minuter kvar kändes segern säkrad.

Senegal hade slarvat mer och mer desto längre matchen led och Sveriges tålmodighet blev avgörande. Till slut vann Sverige med 26-18 i Scandinavium och tog sin andra raka seger i Grupp A efter en fin avslutning. Nyckelspelarna för Sverige, Johanna Bundsen och Jamina Roberts i synnerhet, visade vägen för det blågula landslaget i vinsten.

På tisdag väntar Kroatien i en ren gruppfinal innan Huvudrundan (Mellanrundan) börjar den 7 december för svensk del i Göteborg och Scandinavium. Dit hoppas Blågult få med sig full pott (fyra poäng), något man i sådana fall får vid en avslutande seger mot Kroatien.

Sverige – Senegal, 26-18 (15-13)