Damlandslaget är samlade i Frankrike för landslagsårets första landskamper, ett år som avslutas med ett hemmamästerskap. Mittsexan Anna Lagerquist är laddad för ett 2023 med bästa möjliga topping.
– Vi får hoppas att att de som var på herrarnas VM också kommer och stöttar oss, säger hon till Handbolls-VM.nu.

Mitt i handbollssäsongen samlas Damlandslaget i Frankrike för dubbla landskamper mot OS-mästarna Frankrike, i Strasbourg och Montbeliard på fredag respektive söndag. För försvarsgeneralen Anna Lagerquist är det alltid en fröjd att samlas med kompisarna i landslaget, inte minst detta år.

– Det är alltid kul att samlas med landslaget och inte minst det här landslagsåret, då det är ett extra roligt år med ett hemmamästerskap i december, säger hon till Handbolls-VM.nu och fortsätter:

– Det känns verkligen som att det finns i vårt fokus att jobba vidare mot VM, så det känns roligt att kunna jobba framåt igen.

Precis som Anna Lagerquist nämner så väntar ett hemma-VM för Sverige i vinter. I ett delat värdskap med Norge och Danmark ska Göteborg och Helsingborg stå värdar för mästerskapet i december månad. Efter ett bokslut av fjolåret och ett avslutat EM i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro kan nu landslaget äntligen blicka framåt mot VM 2023.

– Än så länge så känns det ganska långt fram, men det är klart att det ska bli jättekul. Det är alltid speciellt att spela på hemmaplan, framför allt ett mästerskap. Jag var med senast (2016) och det var mitt första mästerskap i landslaget. Det var en fantastisk känsla och stämning så det ska bli väldigt kul att känna på det igen, säger Anna Lagerquist.

Lundatjejen, med sin handbollsfostran i Lugi HF, är en av de mest erfarna spelarna i landslaget och hoppas att laget kommer dra fördel av ett stort publiktryck i december. Med tillbakablicken på herrarnas nyligen avslutade världsmästerskap på svensk mark finns det fog för att hoppas på liknande stämning när damerna kastar igång sitt VM.

– Ja absolut, och det är ju en av fördelarna med att delvis ha ett hemmamästerskap. Det stora stödet, stämningen i hallen och att så många vill kolla. Jag hoppas att det kan bli lite handbollsyra i Sverige i år, att folk som var på herrarnas VM tyckte att det var jättekul och att de vill se mer handboll och kommer och stöttar oss, säger Lagerquist och fortsätter:

Jag var inte på plats själv men jag tyckte att man verkligen kunde känna atmosfären genom tv-rutan också och det såg verkligen ut att vara speciella matcher att spela.

Uppladdningen

Sverige kommer inte att spela något VM-kval i vår då man är ett av tre värdländer till mästerskapet i vinter. Istället för Blågult chansen att matcha mot absoluta toppmotstånd i världen. Först väntar Frankrike nu i mars månad och sedan väntar Danmark i dubbla landskamper i april. Två motstånd som kommer att sätta höga krav på de svenska insatserna under våren.

– Jag kanske inte riktigt har mött den här typen av motstånd i landskamper tidigare, men det är väl av flera olika anledningar. Det är nog inte helt lätt hur man ska få ihop vilka som möter vilka och så vidare. Men att få möta Frankrike nu och sen Danmark i april, det kommer att bli två bra samlingar och bara något som vi kommer att gynnas av.

Först ut väntar Frankrike i mars alltså. Fredagen den 3 mars väntar OS-mästarna i Strasbourg (avkast 21:10, sänds inte på en svensk tv-kanal) och sedan väntar returen söndagen den 5 mars i Montbeliard (avkast 17:15). Två tuffa landskamper för ett taggat svenskt lag.

– Det är ett tufft motstånd men det är väldigt bra att vi får möjligheten att få två tuffa landskamper. Frankrike är ett bra lag och vi får nästan alltid möta dem i mästerskap. Men det är jättebra att vi får möta dem i två så pass hårda matcher och dels jobba vidare med det vi vill och se lite var vi ligger.

– Vi vill se vad vi behöver förbättra och kunna utnyttja våra prestationer till att se vad vi kan ta med vidare. Så det tycker jag bara är ett bra steg i uppladdningen under det här året, avslutar Anna Lagerquist till Handbolls-VM.nu.

Sveriges landskamper kommer att sändas på handballtv.fr.