Damernas handbolls VM 2023 blir den första av IHFs turneringar på seniornivå att ha tre olika nationer som värdar. Ta del av historisk fakta kring nationernas tidigare värdskap, arenornas erfarenheter av stora arrangemang samt vad som kan förväntas i de olika städerna nedan.
Den nordiska trion Sverige, Norge och Danmark har alla många fina arenor att erbjuda, men till den stundande turneringen har sex specifika valts ut. För de svenskar som vill se matcher på nära håll blir det en resa till västkusten där Helsingborg och Göteborg får äran att hålla i matcher.
VM-arenor i Sverige
Trots att Sverige har vanan att arrangera stora turneringar, så har damernas handbolls VM aldrig spelats här tidigare. På herrsidan är man dock en van värd, där man så sent som i januari i år höll i sitt femte hemma-VM. 1954, 1967, 1993 och 2011 gjorde man detta på egen hand, men här senast stöttade Polen upp och arrangerade ett antal matcher på sin mark.
Scandinavium, Göteborg
En av Sveriges största inomhusarenor är till vardags hemmaplan för SHL-klubben Frölunda, men har under åren huserat en mängd andra evenemang. På den långa meritlistan finns till exempel VM i såväl ishockey, innebandy och handboll, samt Europamästerskap i handboll. Även Eurovision Song Contest har ägt rum här på 80-talet.
På Scandinavium får publiken följa lagen i grupp A under det första gruppspelet, där Sverige, Kroatien, Kina och Senegal ingår. Till huvudrundan ansluter de tre främsta lagen från grupp B för att göra upp om avancemang till slutspelet. Sverige är alltså garanterade att stanna kvar i Göteborg fram till och med ett eventuellt slutspel.
Helsingborg Arena, Helsingborg
Arenan i Helsingborg må vara en av de mindre som nyttjas under turneringen, men kan med sin moderna utformning erbjuda besökarna precis vad som önskas av en VM-upplevelse. När damernas Europamästerskap spelades i Sverige år 2016 spelades ett antal gruppspelsmatcher just här.
I Helsingborg får vi följa Montenegro, Ungern, Kamerun och Paraguay i grupp B. De tre lag som lyckas bäst här reser sedan vidare till Göteborg.
VM-arenor i Norge
För Norge blir detta tredje gången som damernas världsmästerskap spelas på hemmaplan. 1993 stod man som ensam arrangör för folkfesten och 1999 delades arrangemanget ihop med Danmark. När herrarnas VM spelas våren 2025 sker detta för första gången på norsk mark, då i ett samarbete med Danmark och Kroatien.
En intressant detalj är att Norge alltid gått ur ett hemma-VM med medalj, frågan är som det blir så även denna gång.
DNB Arena, Stavanger
DNB Arena, även kallad Stavanger Idrottshall, är hemma-arena till norska hockeyklubben Stavanger Oilers och stod klar hösten 2012. Sedan dess har arenan främst använts till just ishockey, däribland damernas VM i den lägre divisionen år 2013. Men nu är det dags för handboll att inta planen.
I Stavanger kommer grupp C (Norge, Sydkorea, Grönland och Österrike) och D (Frankrike, Slovenien, Angola och Island) göra upp mot varandra, vilket ger dagliga möten under det inledande gruppspelet.
Trondheim Spektrum, Trondheim
Sedan Trondheim Spektrum, även kallad Nidarøhallen, stod klar hösten 2019 har arenan nyttjats till ett flertal evenemang i handboll. Till exempel spelades det matcher här vid både herrarna och damernas EM 2020. Redan nu kan staden se fram emot att återigen välkomna hockeypubliken hit om två år, då herrarnas VM spelas här.
I Trondheim inleds VM-äventyret först under huvudrundan, där grupp 2 bestående av de främsta lagen från grupp C och D kommer spela på arenan. Dessutom avgörs två av de fyra kvartsfinalerna just här.
VM-arenor i Danmark
Även Danmark håller nu för tredje gången i VM på damsidan, detta efter att ha debuterat i sammanhanget tillsammans med Norge år 1999. Så sent som 2015 stod laget som ensam arrangör.
På herrsidan finns också två tidigare mästerskap att ta lärdom ifrån, där man kan se fram emot ett nytt VM på hemmaplan våren 2025.
Jyske Bank Boxen, Herning
När VM spelades i Danmark år 2015 hölls flera matcher just på Jyske Bank Boxen. Utöver detta har arenan hållit i matcher vid EM på såväl herr- som damsidan. Redan nu står det klar att det blir fler möten här våren 2025.
I Herning blir det VM-yra genom hela mästerskapet. Under det inledande gruppspelet håller grupp E (Danmark, Rumänien, Serbien och Chile) och F (Tyskland, Polen, Japan och Iran) till här. Även huvudrundan för dessa nationer sker på arenan. Avslutningsvis håller Herning i två av kvartsfinalerna, samtliga placeringsmatcher, semifinaler och medaljmöten. Det är alltså hit som Sverige kommer resa vid ett avancemang vidare från Göteborg.
Arena Nord, Fredrikshamn
Den danska arenan i Fredrikshamn må vara turneringens minsta, men har trots detta tidigare VM-erfarenhet att titta tillbaka på. År 2015 spelade bland annat storlag som Norge och Spanien sina möten här.
I Fredrikshamn kommer grupp G (Brasilien, Spanien, Ukraina och Kazakstan) och H (Nederländerna, Tjeckien, Argentina och Kongo) göra upp mot varandra. Därefter får arenan fullt upp med att arrangera såväl en av grupperna i huvudrundan, som hela Presidents Cup. Totalt blir det 37 matcher som spelas här, vilket är den högsta siffran utav alla VM-arenorna.
Sportskribent
[email protected]
Lämna en kommentar