Årets Panamerikanska Mästerskap för herrar i handboll gick av stapeln i Gimnasio Polideportivo i Viña del Mar, Chile. Segrarna detta året blev Argentina som därmed tog steget mot OS i Paris 2024 efter att ha besegrat Brasilien i en spännande final.

Totalt tävlade åtta lag om OS-platsen i Paris, där Chile trots sin direkta kvalifikation som värdnationen visade styrka och tog sig hela vägen till semifinal. Även USA bjöd på två vinster i sin grupp och ställdes mot Brasilien i semifinal där de föll efter resultatet 40-27. Argentina klev fram som segrare i grupp B, efter att ha besegrat USA, Kuba och Uruguay med full poängpott. Deras 33-26 seger mot Chile i semifinalen visade ytterligare på deras skicklighet.

Trots Brasiliens starka start i finalmatchen, med en framstående prestation av Barcelonas Haniel Langaro, visade Argentina beslutsamhet. Matchbilden som till en början var jämn togs över mer och mer av Argentina under matchens andra halva och ledde dem till en vinst. Segern garanterar inte bara Argentina en plats i de olympiska spelen utan stärkte också deras ställning som en av kontinentens främsta handbollsnationer.

För Brasilien innebär finalförlusten att de nu måste förbereda sig för ett ytterligare kval efter årsskiftet, där de har en ny chans att nå Paris 2024. Förutom Argentina är även Japan, Frankrike och Danmark klara för OS.

Gruppspelet

Grupp A:
1. Brasilien, 6p (till semi)
2. Chile, 4p (till semi)
3. Mexico, 2p
4. Dominikanska Republiken, 0p

Grupp B:
1. Argentina, 6p (till semi)
2. USA, 4p (till semi)
3. Uruguay, 2p
4.  Kuba, 0p

Semifinaler

Brasilien – USA
40-27

Argentina – Chile
33-26

Bronsmatch & Final

Bronsmatch:
USA-Chile
27-28

Final:
Brasilien – Argentina
25-32

Slutställning Panamerikanska mästerskapen

  1. Argentina (klara för OS)
  2. Brasilien (klara för nytt kval till OS)
  3. Chile
  4. USA
  5. Uruguay
  6. Kuba
  7. Mexico
  8. Dominikanska Republiken