Oscar Bergendahl är en jätte i det svenska försvaret under hemma-VM. Med ett skadat knä under hösten och en axelskada i genrepet mot Serbien känner sig mittsexan hoppfull om att klara resten av mästerskapet mot tufft motstånd.
– Det har fungerat bättre än jag trodde, säger han till Handbolls-VM.nu.

Drygt tre mil från Göteborg växte Oscar Bergendahl i Kungsbacka. Olika landskap, olika län, men ändå starkt förknippade med varandra. Den korta resvägen skapade ett band till Göteborg tidigt, och när hemma-VM i handboll i detta nu pågår i just Göteborg känner sig den starka mittsexan hemma. Efter gårdagens seger mot Kap Verde mötte han upp både familj och vänner på arenan efteråt.

– Ja gud ja, det är hemmaplan. Jag har typ alla mina vänner i Göteborg, så det är det minst sagt, säger han till Handbolls-VM.nu och fortsätter:

– Efter matchen blev det lite snack med familjen, men de blir ju utskickade så fort. Men en liten stund blev det, det var skönt.

Oscar Bergendahl gjorde två mål i premiären mot Brasilien och tre mål i lördagens möte med Kap Verde. Bra start för mittsexan, som var nöjd med stora delar av gårdagens seger.

– Väldigt bra första halvlek där vi kontrollerar matchen fullständigt och styr och ställer där ute, både framåt och bakåt. Vi dödade egentligen matchen efter 30 minuter.

– Sen går vi ner lite i nivå i andra och får lite problem med deras sju mot sex-spel, där vi hade förberett oss på något helt annat. Men i det stora hela rätt bra, säger Bergendahl.

Vad hade ni förberett er på?

– Nej men på de klippen vi hade sett så hade de inte riktigt samma typ av sju mot sex, de hade inte det där trixiga och kortare spelet.

Hur förändrar det dit försvarsspel?

– Det förändrar till den delen att man måste försvara sig mot en extra spelare, vilket är störande såklart. Men det gäller ju bara att man jobbar lite smartare och lite hårdare, sen kommer ett bra lag till bra lägen om man kör sju mot sex, så är det bara. Så det gäller bara att minimera de chanserna så mycket som möjligt.

Oscar Bergendahl blev utsedd till bäste försvarsspelare när Sverige tog EM-guld i våras och är med det sagt en viktig spelare i det svenska laget. Bergendahl och Max Darj har spelat lika mycket under inledningen på turneringen. Men det fanns lite tveksamheter

– De flyter faktiskt på bra. Sen tar jag såklart smärtstillande. Men i det stora hela tycker jag att det har fungerat bra, bättre än jag trodde. Framför allt med axeln, där var jag lite orolig efter matchen mot Serbien. Jag känner mig stark och känner att jag återhämtar mig snabbt, så det ser ljust ut.