Med bara ett par veckor kvar till VM i Spanien, den 1-19 december, så har det Internationella Handbollförbundet beslutat att endast fullvaccinerade spelare får chansen till spel i VM. 

Under helgen så beslutade IHF att samtliga spelare, ledare, domare, media och funktionärer ska vara vaccinerade för att få vara en del av det stora världsmästerskapet i Spanien. Beskedet kommer relativt plötsligt för många deltagare där alla gissningsvis inte har genomgått en full vaccination.

Sedan tidigare så har det Internationella Handbollförbundet meddelat att man önskar att spelarna ska komma vaccinerade till mästerskapet, men i fredags så skickade man alltså ut det som ett krav.

I Danmark så skakas man av beskedet. Det danska Handbollförbundets sportchef Morten Henriksen förklarade innan det slutgiltiga beslutet om fullvaccinerade spelare och personal, att det var sämre agerat från IHF:s sida.

– Det var första gången vi hörde talas om det. Om det kommer ett tillägg nu att IHF meddelar att det kommer en beställning om vaccination med så kort varsel, då är jag skakad. Det är verkligen inte professionellt, säger Henriksen till danska TV2 Sport.

Men dansken vidhåller också att han tycker att kravet på vaccination är bra, men att det borde ha kommit tidigare, så att vissas VM-drömmar slipper krossas så här tätt inpå mästerskapet.

– Jag tycker att det är en riktigt bra idé att folk är eller håller på att vaccineras, och det är jättebra att du kommer med en stark rekommendation, för det gör det betydligt lättare att köra mästerskapet. Men ett krav och med så kort varsel är inte i sin ordning, avslutar Henriksen.

För det svenska landslagets del så ska det inte vara några bekymmer med de nya reglerna kring fullvaccinering. Enligt Handbollskanalen så meddelar Handbollslandslagets presschef Daniel Vandor att samtliga är fullvaccinerade.