Den svenska högersexan Mathilda Lundström tvingas lämna återbud till VM i Spanien på grund av en korsbandsskada. Sävehof-spelaren ersätts av Önnereds Evelina Källhage i VM-truppen.

Under måndagen kom beskedet från Handbollslandslaget att Mathilda Lundström kommer att missa VM i Spanien som inleds om lite mer än en vecka. Landslaget samlas på onsdag för VM-förberedelser och ställs mot Montenegro i dubbla landskamper innan VM, på hemmaplan. Men där kommer alltså inte Mathilda Lundström finnas med.

Högersexan skulle gjort sitt femte raka mästerskap för Sverige och har varit en viktig pusselbit i Tomas Axnérs lagbygge från sin högerkant. Under Sävehofs Champions League-drabbning mot Metz förra veckan så gjorde Lundström illa sig och det har nu konstaterats att hennes främre korsband i högerknät är av.

– Det känns verkligen surt och tråkigt, men nu hoppas jag bara att jag kan få en operationstid så snart som möjligt, komma igång med rehaben och sätta nya målsättningar. Det finns inget annat än att jag ska komma tillbaka, säger Lundström till Handbollslandslagets hemsida.

Som ersättare till VM-truppen väljer förbundskapten Tomas Axnér att kalla in Evelina Källhage, till vardags i Önnereds HK. Högersexan återvände till moderklubben inför säsongen och har imponerat i SHE. Nu belönas hon med en plats till VM. 24-åringen har spelat sju landskamper och gjort 14 mål.

– Evelina har över tid gjort det bra i SHE och har startat årets seriespel på ett övertygande sätt, säger Tomas Axnér till Handbollslandslagets hemsida.

Koppang missar också VM

När Tomas Axnér presenterade truppen till VM så gjorde han det med fyra extraspelare. Samtidigt som Sävehofs Mathilda Lundström skadade sig i Champions League-matchen mot Metz, så gjorde Nina Koppang samma sak. Den 19-årige högernian skadade armbågen och blir borta från spela under de närmsta veckorna. Koppang var en av Axnérs fyra extraspelare till VM-truppen, där två av dessa kommer att få en slutgiltig plats på flyget till Spanien. Men nu tvingas alltså Nina Koppang kasta in handduken, men där kallas ingen ersättare in.