Jonathan Carlsbogård är en av Sveriges viktigaste spelare i båda delar av planen under stundande handbolls-VM på hemmaplan. I en intervju med Handbolls-VM.nu förklarar Carlsbogård känslan av att spela VM på sin hemmaplan, hur Sverige ska toppa formen i rätt läge och gårdagens upplevelse.

Dagen efter premiärsegern för Sverige mot Brasilien i hemma-VM samlades delar av Herrlandslaget på deras hotell för en pressträff. Handbolls-VM.nu fick sig där en pratstund med Jonathan Carlsbogård. Vänsternian spelade stora delar av segermatchen, och ler när han tänker tillbaka på gårdagen.

– Det känns otroligt mäktigt alltså. Igår med inspringet, nationalsången och allt. Jag tror att jag aldrig har varit med om liknande. Total gåshud under hela inspringet och delar av nationalsången, nej det var väldigt fräckt alltså, säger han.

Med kvarten kvar till avkast brände mer än 11 000 åskådare på med Tommy Körbergs klassiker “Stad i ljus” i högsta ton och mobillampor på läktarna, medan Sverige förberedde sig i katakomberna.

– Vi fick inte ta del av det på samma sätt. Men i gången mot inspringet kunde vi titta in lite och se alla lampor. Sen hörde vi allt. Det var mäktigt, säger Carlsbogård.

27-åringen var den svenska utespelare som spelade allra mest mot Brasilien med 38 minuters speltid. Carlsbogård var inte alltför nöjd med sin egen insats, med två mål på fem skott och ett par tekniska fel. Men med återblick till lagets match i helhet är han nöjd med de två poängen.

– Lite nervöst på sina håll kanske, lite i det undermedvetna. Sen bränner vi lite fria lägen, och har lite tekniska fel, och det är väl det som gör att det är två bollar ner efter första halvlek och inte sju. 

– I andra halvlek är Palicka otrolig i mål och vi gör lite fler mål på våra fria lägen. Sen har vi väl lite onödiga tekniska fel från min- och andras sida. Men vi är konsekventa och springer hela matchen och vi försöker hålla oss till vårt koncept så gott det går, säger han.

Just biten att Sverige orkade mer än Brasilien var påtaglig. Brasilianarna orkade med att stångas mot Sverige under första 30, men desto längre matchen led desto mer lyste klasskillnaden upp. Något som det svenska landslaget vet är en styrka, som man kan använda sig av varje match.

– Över 60 minuter så vet vi att vi är effektiva mot alla motstånd. Alltså, vi kommer avgöra väldigt väldigt få matcher över de första 20 minuterna. Det är från minut 40 och framåt som man märker skillnaden, säger Carlsbogård.

– Vi vet ju att vi har en bra bredd i laget med många bra spelare. När vi byter runt och får in fräscha gubbar så är vår trupp i sin helhet kanske bättre än många andra trupper. Så över hela matcher så kanske mycket talar för oss i den delen. Vårt koncept är: springa, springa, springa över 60 minuter och kriga hårt.

Hemmaplanen

Vänsternian, med Barcelona som nuvarande hemvist, är född och uppvuxen i Göteborg. Det gjorde hemmapremiären extra speciell för just Carlsbogård. Familj, flickvän, vänner och bekanta befann sig på läktaren för att avnjuta VM-premiären, där Sveriges nummer 2 var i fullt fokus. Under åren har dessutom Jonathan Carlsbogård skaffat sig en del bekanta i Göteborgs handbollssväng med spel i moderklubben Kärra HF fram till 18 års ålder för att sedan spela i Redbergslid.

– Det är underbart. Man träffar på lite folk i hallen, folk som jobbar runt om mästerskapet. Sen har man familj, vänner och bekanta runt om. Sen är det ju fortsatt lite försiktigt då det fortfarande är corona.

Precis som Hisingen-kilen säger så är landslaget under coronabevakning. Inte lika strikt bevakning som de fått uppleva i Egypten och Ungern/Slovakien, men än dock bevakning. Inför gruppspelet testades spelare och ledare, och efter gruppspelet blir det samma sak. Det gör att spelarna tillhör en annan bubbla än vad omvärlden gör under pågående mästerskap.

– Det är lite frihet under ansvar. Man kan väl träffa någon familj eller kompis men man får vara lite smart och kanske inte vara i stora grupper. Man behöver kanske inte kramas i tio minuter utan man kan sitta på bra avstånd och ta en köpp och bara tjôta, säger Carlsbogård på klassisk göteborgska.

Som ett av de mest givna namnen i Glenn Solbergs VM-trupp och en konstant i både anfallsspel och försvarsspel är Jonathan Carlsbogård ett högt aktat namn i handbollssvängen 2022. Med storklubben Barcelona som klubbadress och uppväxten i Göteborg kan man med nyfikenhet undra om Carlsbogård kan röra sig i “Lilla London” utan att dra till sig alltför mycket uppmärksamhet. Eller är statusen likt hockeybröderna Joel- och Henrik Lundqvist?

– Nej nej nej, det kommer det aldrig bli heller, säger Carlsbogård och ler.

Att vara bra i rätt lägen

Sveriges premiärmatch var godkänd. Seger med åtta bollar (26-18) och en härlig tillställning framför hemmapubliken. Men mer finns att hämta. Samtidigt så möter Sverige ett på pappret enklare motstånd i det inledande gruppspelet för att sedan möta tuffare motstånd framöver. Så att hitta formen i rätt läge är viktigt, något som Sverige har erfarenhet av under de senaste mästerskapen.

– Rickard (Nilsson) och Glenn (Solberg) har satt upp ett träningsprogram som vi ska följa från mellandagarna till hela januari, för att toppa formen så gott det går. Vi själva får lyssna på våra egna kroppar, och de flesta känner ju sina kroppar väldigt väl, säger Carlsbogård. 

Det brukar oftast vara tuffare upplägg under den första veckan av mästerskapsförberedelserna förklarar Carlsbogård. Hårdare träning framför allt, för att sedan “mjukna” lite under pågående mästerskap.

– De lägger upp en plan. De två träningsmatcherna här innan var kanske inte de bästa från vår sida. Sen ska vi inte ha några ursäkter så men då kanske det är så att vi inte är allra fräschast i just de matcherna, då vi har tränat mycket innan.

– Det är ju härifrån och framåt som vi ska vara allra fräschast, så det gäller att hitta balansen i det.