Jonathan Carlsbogård blir en nyckelspelare imorgon när Sverige ställs mot Spanien i kampen om bronsmedaljen. 27-åringen tar sikte på att kamma hem bronset, både för laget och fansens skull.
– Vi får ge tillbaka för det otroliga stöd vi fått, säger Carlsbogård till Handbolls-VM.nu.

Herrlandslagets dröm om VM-guld är krossad för den här gången. En av landslagets nyckelspelare Jonathan Carlsbogård slöt, efter en kortare nattsömn, upp på lördagens pressträff med ett leende på läpparna. Imorgon (söndag) väntar bronsmatch mot Spanien, en match som såklart är viktig för svensk del.

– Både vi och Spanien är ju bittra efter gårdagen så nu handlar det väl om de som kan mobilisera om på bästa sätt. Vi ska upp på hundra procent i alla fall, sen får vi se om det är räcker, säger Carlsbogård på pressträffen och fortsätter:

– Vi får hoppas att publiken sluter upp och ger oss de extra procenten som behövs för att slå Spanien imorgon.

Sverige har goda minnen, åtminstone närmast, av att möta Spanien i en medaljmatch. Senast länderna möttes i ett mästerskap var EM-finalen 2022, en match som Sverige som bekant vann. Dessförinnan hade dock Sverige tio raka förluster mot Spanien. Men Jonathan Carlsbogård tror att det blir lätt att hitta moroten.

– Vi ska radera alla förluster ur minnet och bara komma ihåg EM-finalen, det är så man får göra, säger han till Handbolls-VM.nu.

En bronsmedalj väger tungt för 27-åringen från Hisingen. Han hoppas verkligen att Sverige ska kunna steppa upp och avsluta turneringen på bästa möjliga sätt.

– Det är otroligt viktigt såklart att vinna bronset. Både för oss och fansen. Att få ge tillbaka för det otroliga stöd som vi har fått längs vägen.

Pressträffen äger rum under lördagsförmiddagen. Drygt tolv timmar efter slutsignalen mot Frankrike. Även om de svenska spelarna naturligtvis vill ge sken av att man tänker framåt mot Spanien så var det en svårsmält förlust. Men så fort laget samlar ihop sig för analys under lördagseftermiddagen så blir det fullt fokus på att kamma hem bronset.

– Det är klart att alla ältar matchen lite fortfarande. Men från det att vi liksom går in i video-mode på Spanien så är det bara att släppa Frankrike och blicka framåt, säger Jonathan Carlsbogård och fortsätter:

– De är väldigt duktiga över hela banan. Så det blir att förbereda oss så gott vi kan både anfallsmässigt och försvarsmässigt.

I den spanska truppen finns endast en lagkamrat från Jonathan Carlsbogårds klubblag Barcelona. Världens bästa klubblag har alltså endast med en spansk landslagsspelare, även om det ska tilläggas att ett par spelare är skadade (Aleix Gomez bland annat). Klubbkamraten Gonzalo Perez de Vargas är en av världens absolut bästa målvakter, och kommer att bli en tuff nöt att knäcka för Sverige imorgon. Något som Sveriges vänsternia naturligtvis vet om.

– Han är okej, tyvärr, säger Carlsbogård med glimten i ögat.

– Det är såklart bra när man är i Barcelona men sämre när man är i landslagsmiljö.

Nog har Jonathan Carlsbogård gjort mål på Perez de Vargas tidigare i matchsammanhang, bland annat två i EM-finalen i våras. Och han kan också stoltsera med några mål på träning, något som en skämtsam Carlsbogård konstaterar.

– Några har det nog blivit men några gånger har man blivit “limmad” också. Så det gäller väl att skjuta lågt på honom bara så man inte blir “limmad” imorgon igen, säger avslutar han till Handbolls-VM.nu och ler.