Det svenska damlandslaget har drabbats av flera fall av covid-19. Detta gör att ingen av spelarna eller ledarna som var med i bortamatchen i Ukraina kommer att få delta i returmötet som är tänkt att spelas i Lund under onsdagen. 

Det var efter att det svenska landslaget i går (måndag) landade i Köpenhamn som flera positiva svar kom vid snabbtesten. Johanna Westberg som testades positivt fick omedelbart lämna truppen. Men även Johanna Bundsen och Jamina Roberts som delade rum med Westberg i Ukraina isolerades.

När sedan samtliga spelare och ledare återigen testades under tisdagen som det visade sig att flera spelare och ledare i den svenska truppen har testats positivt för covid-19.

Detta gör efter att förbundet pratat med Smittskydd Skåne och Europeiska Handbollsförbundet att ett beslut har fattats att samtliga spelare och ledare som var med i Ukraina ska isoleras. Vilket innebär att ingen av spelarna eller ledarna som var med i första mötet i VM-playoff mötet kommer att kunna delta i returmötet.

Enligt den information vi har just nu kommer matchen att spelas som planerat och vi har en kontinuerlig dialog med EHF och kollar på de förutsättningar och alternativ vi har för att kalla in nya spelare och ledare för att kunna genomföra matchen på ett säkert sätt, säger Hanna Fogelström, landslagsansvarig i ett pressmeddelande på handbollslandslagets hemsida.

Nu jobbas det för att få in nya spelare och ledare till det svenska landslaget som kan vara med och representera Sverige i matchen imorgon mot Ukraina.

– Viktigast för oss blir att säkerställa säkerheten för alla inblandade. Dels att de som är på plats nu kommer att komma hem på ett bra sätt och dels att de nya som ansluter kommer att bo i en egen bubbla utan risk att träffa de övriga, säger Fogelstörm.

Uppdaterad version; 

Landslaget höll under tisdagskvällen en presskonferens om läget. Där presenterades bland annat att Jesper Östlund kommer att bli tillförordnad huvudtränare under onsdagens match. Samt så presenterades de vilka spelare som Tomas Axnér som sitter i karantän har valt ut som ersättare till de ordinarie landslaget som sitter i karantän. Axnér har tagit ut 14 spelare som kommer att representera Sverige imorgon i play-off matchen mot Ukraina. Av de fjorton spelarna som kallats in så är det sju spelare som gör debut i landslaget.

Målvakter

Martina Thörn, Århus United
Rebecca Nilsson, Skuru IK (debutant)

Utespelare

Victoria Larsson, H65 Höör (debutant)
Jackie Moreno, Sonderjyske (debutant)
Johanna Forsberg, Nykoping Falster
Vilma Matthijs Holmberg, Skuru IK (debutant)
Daniela Gustin, Horsens
Evelina Källhage, H65 Höör
Isabelle Andersson, H65 Höör
Linnea Pettersson, IK Sävehof (debutant)
Cassandra Tollbring, Storhamer HE
Amelia Lundbäck, H65 Höör (debutant)
Hanna Blomstrand, Köpenhamn Handboll
Nina Koppang, IK Sävehof  (debutant)

Sveriges match mot Ukraina spelas 18:10 på onsdagen 21 april och sänds på SVT 2 och SVT Play.