Efter år av mästerskap med restriktioner, stängda bubblor och utebliven publik hade handbollslandslagen sett fram emot en turnering utan någon som helst inverkan av pandemin. Men när Internationella handbollsförbundet presenterade de regler som gäller för lagen under VM i Sverige och Polen var det många som lyfte på ögonbrynen.

Trots att Covid-19 inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom, samt att det inte finns några som helst restriktioner kvar i Sverige har samtliga spelare och ledare tvingats till att lämna ett negativ test för att få kliva in i turneringen. Nya tester kommer sedan att genomföras inför mellanrundan och inför kvartsfinalerna. Om en spelare testar positivt placeras denna i karantän i fem dagar.

Det svenska landslaget genomförde sina första tester under helgen där hela truppen testade negativt och därmed är klara för spel.

– Jag är både glad och lättad och det känns bra att vi nu kan fortsätta fokusera på det sportsliga, sa landslagsläkaren Daniel Jerrhag i ett pressmeddelande till svensk media.

Detta kan jämföras med andra turneringar som ägt rum under vintern (såsom fotbolls VM i Qatar samt junior hockey VM i Kanada), där inga speciella restriktioner tagits till. Flera spelare har yttrat sitt missnöje kring det hela inför turneringens start, vilket ledde till att IHF gick ut med ett svar på kritiken.

– Vi är medvetna om att alla intressenter kanske inte är positiva till de föreslagna åtgärderna. IHF fick dock information från flera länder där vänskapsturneringar anordnades under vilka flera fall har rapporterats. Vidare visar spridningen av den nya och mycket smittsamma XBB.1.5-varianten av viruset att pandemin fortfarande måste tas på allvar. Riktlinjerna i arrangörsländerna kan avvika från den medicinska försiktighetsplanen, men det är IHF:s ansvar att organisera ett säkert IHF-världsmästerskap för män för alla intressenter och vi gör allt för att göra det genom att tillämpa åtgärder som visat sig vara effektiva, löd en del av uttalandet.

Så påverkas publiken vid VM 2023

För de som planerar att se någon av matcherna på plats gäller inga specifika regler. Samtidigt kommer arrangörerna göra det de kan för att undvika trängsel bland besökarna.

Så påverkade pandemin VM 2021

Vid den senaste upplagan av mästerskapet skedde detta utan någon publik på läktaren. Både Tjeckien och USA drabbades av ett stort antal covid-fall i trupperna kort innan turneringen drog igång och tvingades därmed hoppa av mästerskapet.

Mitt under det inledande gruppspelet tvingades Kap Verde dra sig ur av samma anledning och hann därmed bara med att spela en av sina tre inplanerade matcher. I de möten som laget inte hann med tilldelades deras motståndare istället en 10-0 seger.