I november och december spelas damernas handbolls-VM 2023 i Norge, Sverige och Danmark. Nedan listar vi några stjärnor att hålla ett extra öga på i varje lag.

Namnen nedan är utvalda av Handbolls-VM.nu och är åsiktsbaserat utifrån stjärnstatus eller betydelsen för sitt landslag. Alla kompletta trupper till handbolls-VM hittar ni HÄR.

Grupp A

Kina

Shi Zihan
Lu Chang
Li Xiaoqing

Senegal

Gnonsiane Niombla
Hawa N’Diaye
Soukeina Sagna

Kroatien

Katarina Jezic
Camila Micijevic
Ivana Kapitanovic

Sverige

Jamina Roberts
Anna Lagerquist
Linn Blohm
Tyra Axnér
Jenny Carlson

Kommentar:
Kina kryllar inte av internationella stjärnor direkt men trion som är nämnd ovan är viktig för laget i unga högersexan Shi Zihan, målvakten Lu Chang och mittnian Li Xiaoqing som alla tre gjort avtryck för sitt landslag. I Senegal hittar vi Gnonsiane Niombla med 108 landskamper för… Frankrike! Hon är dessutom av ivorianskt ursprung. Jajamensan. Internationella Handbollförbundet har ännu inte ändrat reglerna kring landslagsövergångar vilket får denna typ av övergångar att snarare likna klubblagsverksamhet. Men Niombla ska spela VM med Senegal och har man över 100 landskamper med Frankrike så blir man att se upp med för Blågult och övriga landslag. I Kroatien är det väl mittsexan Katarina Jezic som folk minns bäst och hon håller än. Kroaterna har en god bredd men inga utstickande stjärnor i övrigt. I Sverige då? Ja kanske lite samma sak. Jamina Roberts är superstjärnan och bakom henne finns en bra bredd. Vi har valt ut Anna Lagerquist och Linn Blohm som snarare nyckelspelare än några spelare som kan få sina genombrott. Tyra Axnér har redan fått sitt genombrott men hennes X-faktor är så pass stor att hon är en av Sveriges viktigaste spelare i avgörande lägen, även om speltiden inte kommer att bli stor. Jenny Carlson får mycket speltid och får bli spelmotorn. Den orädda mittnian får gärna ta för sig ännu mer i kommande VM.

Grupp B

Kamerun

Noelle Mbene
Cyrielle Ebanga
Karichma Ekoh

Ungern

Katrin Klujber
Blanka Biro
Nadine Szöllösi-Schatzl

Montenegro

Marina Rajcic
Itana Grbic
Tatjana Brnovic

Paraguay

Fernanda Insfran
Maria Machucha

Kommentar:
Här är det lite mer okänt i både Paraguay och Kamerun vilket är två av de mer okända nationerna i detta VM men visst finns det att hämta av hos båda lagen i framför allt de två nämnda spelarna per nation ovan. I Ungern finns det gott om klasspelare och det är inte alldeles för lätt att välja ut tre spelare även om högernian Klujber, målvakten Biro och vänstersexan Szöllösi-Schatzl ska nämnas bland de bästa spelarna i laget. I Jovanka Radicevic frånvaro har Montenegro inte samma uttalade stjärna men Grbic, Rajcic och Brnovic får göra sitt för att Montenegro, med hjärtat utanpå kroppen, ska kunna skrälla igen likt EM-bronset på hemmaplan 2022.

Grupp C

Österrike

Sonja Frey
Josefine Huber
Patricia Kovacs

Grönland

Ivalu Bjerge
Andrea Heilmann
Najaaja Lyberth

Norge

Nora Mörk
Stine Bredal Oftedal
Kari Brattset Dale
Henny Reistad
Silje Solberg-Östhassel

Sydkorea

Ryu Eun-hee
Lee Hyewon
Kim Sejin

Kommentar:
Grönlands topptrio var med och var avgörande i segern i de nordamerikanska mästerskapen i somras. I Österrike är mittnian Kovacs en nyckelspelare tillsammans med Thüringer-spelarna Huber och Frey. I Henrik Signells Sydkorea finns det smått och gott där talangerna Hyewon och Sejin är väldigt spännande för framtiden och där duon säkert kan göra avtryck redan nu tillsammans med rutinerade Ryu Eun-hee. I Norge då? Ja världens bästa landslag har gott om alternativ. Nora Mörk kommer att bli en toppmålskytt i mästerskapet och lagkapten Bredal Oftedal är spelmotorn. Kari Brattset Dale är tillbaka och stångas på sex meter medan Henny Reistad bidrar med skott utifrån. I målet är det Silje Solbergs tur att glänsa ordentligt igen.

Grupp D

Angola

Helena Paulo
Lilliana Venancio
Albertina Kassoma

Frankrike

Pauletta Foppa
Estelle Nze-Minko
Grace Zaadi
Chloé Valentini

Island

Sandra Erlingsdottir
Andrea Jacobsen
Hafdi Renötudottir

Slovenien

Ana Gros
Tjasa Stanko
Natasa Liepoja

Kommentar:
De afrikanska mästarna från Angola har lite stjärnglans i bland annat mittnian Helena Paulo men också i mittsexorna Venancio och Kassoma. I Frankrike doftar det desto mer stjärna där mittsexan Foppa, spelmotorn Nze-Minko, frediga Zaadi och vänstersexan Valentini är viktiga på olika sätt. Desto färre stjärnspelare finns i Island där lagbygget är grunden till VM-platsen. Den lilla mittnian Sandra Erlingsdottir är kul att titta på, den längre vänsternian Jacobsen likaså. För den långa (192 cm) målvakten Hafdi Renötudottir kan detta bli en typ av revansch efter ett flertal hjärnskakningar som hållit henne borta från den europeiska topphandbollen, förhoppningsvis kan hon visa sig från sin bästa sida i VM. Slovenien bärs i mångt och mycket fortsatt av Ana Gros men även Tjasa Stanko och mittsexan Liepoja är viktiga för slovenskorna.

Grupp E

Chile

Valeska Lovera
Gabriela Müller

Danmark

Kathrine Heindahl
Sandra Toft
Kristina Jörgensen
Anne Mette Hansen
Emma Friis

Rumänien

Cristina Neagu
Crina Pintea
Cristina Laslo

Serbien

Sanja Radosavljevic
Andela Janusevic

Kommentar:
Chile får det svårt i denna grupp men målskyttarna Müller och Lovela kan hjälpa Chile på vägen mot någon skrällpoäng. I Serbien är Kristianstads Sanja Radosavljevic bästa målskytt från sin vänsterkant och fortsatt viktig för det serbiska landslaget. Även hårdskjutande Janusevic finns där bakom för att göra mål. I Rumänien styr världens bästa Neague skytan från nio meter och har med sig storväxte Pinte på mittsex samt mittnian Laslo för att gå vidare till Huvudrundan. Världstvåan Danmark då? Där finns det gott om spelare. Målvakten Sandra Toft är med sin vinnarmentalitet fortsatt enormt viktig mellan stolparna även om Althea Reinhardt är minst lika bra. Emma Friis springer på allt till vänster och från nio meter kan Anne Mette Hansen och Kristina Jörgensen skjuta eller passa in till mittsexan Katrine Heindahl för att mixa de danska anfallen. Fin bredd i Danmark.

Grupp F

Tyskland

Emily Bölk
Alina Grijseels
Xenia Smits

Iran

Fatemeh Khalili
Atieh Shahsavari
Fatemeh Merikhi

Japan

Haruno Sasaki
Natsumi Akiyama
Natsuki Aizawa

Polen

Monika Kobylinska
Aleksandra Rosiak
Adrianna Placzek

Kommentar;
Inte den mest stjärnfyllda av grupper men än dock intressant och jämn. Iran och Japan är spännande på sina håll, inte minst Japan som är en toppnation i Asien. I Tyskland har vi noterat Grijseels och Bölks storspel mot Sverige i Skåne men även Smits är en bärande spelarna hos tyskorna. Polen har en bra målvakt i Placzek och dessutom två bra niometersspelare i Kobylinska och Rosiak.

Grupp G

Brasilien

Bruna de Paula
Adriana Cardoso de Castro
Barbara Arenhart

Kazakstan

Dana Abilda
Irina Khassakhanov

Spanien

Alicia Fernandez
Paula Arcos
Lysa Tchaptchet

Ukraina

Tamara Smbatian
Yudit Baloh

Kommentar:
Brasilien har fina spelare i framför allt Bruna de Paula som håller högsta världsklass. Även delar av det äldre gardet (Cardoso de Castro och Arenhart) finns med i VM-truppen. I Kazakstan är det alltid ovisst men Abilda och Khassakhanov (tidigare Alexandrova) har erfarenhet och målskyttet. Spanien har också ett ovisst landslag där spelmotorn Alicia Fernandez kvaliteter och rutin behövs medan de unga Vipers Kristiansand-spelarna Arcos och Tchaptchet får visa framtidshopp i Spanien. Ukraina har inga stora stjärnor men Smbatian (mittnia) och målvakten Baloh får anses vara viktigast.

Grupp H

Kongo-Brazzaville

Diane Yimga
Betchaidelle Ngombele

Argentina

Elke Karsten
Micaela Casasola

Tjeckien

Marketa Jerabkova
Veronika Mala
Petra Kudlackova

Nederländerna

Lois Abbingh
Bo van Wetering
Inger Smits
Angela Malestein
Tess Lieder

Kommentar:
Kongo-Brazzaville och Argentina får ursäkta men i Grupp H är det Tjeckien och Nederländerna som får stjärnglansen. Per Johanssons Nederländerna kan helt ärligt få fyra namn till men fem får räcka. Det är en fin mix av spelare där Tess Lieder (tidigare Wester) är målvaktsstjärnan, Abbingh och Smits dominerar nio meter och Malestein och van Wetering ger hot på varsin sexmeterskant. Fint lag för svenske Johansson att styra över. I Tjeckien är Marketa Jerabkova supergiven som den stora stjärnan då hon är bland de bästa i världen på sin position. Även Veronika Mala är stark och den tidigare Kristianstad-målvakten Kudlackova är alltid härligt att skåda.