Den 19-21 mars ska Sverige resa ner till Spanien och spela OS-kval, i potten ligger en biljett till sommarens OS. Sverige spelar i samma grupp som värdnationen Spanien, Argentina och Senegal var tanken. Men på grund av den rådande situationen med covid-19 har Senegal valt att lämna återbud till OS-kvalet. Så därmed består Sveriges grupp av Spanien och Argentina.  Sverige behöver komma topp två för att ta sig till sommarens OS i Tokyo. 

Sverige inleder OS-kvalet med att möta Spanien följt av match mot Argentina.

Spanien – Sverige

Fredag, 19 mars klockan 21:00, sänds på Discovery+ och Kanal 5

Spanien

Spanien
1.60 hos BET365

SPELA HÄR
Handboll

Oavgjort
8.50 hos BET365

SPELA HÄR
Sverige

Sverige
3.00 hos BET365

SPELA HÄR

Sverige – Argentina

Lördag, 20 mars klockan 18:15, sänds på Discovery+ och Kanal 5

Sverige

Sverige

SPELA HÄR
Handboll

Oavgjort

SPELA HÄR

Argentina

SPELA HÄR

Sveriges trupp i OS-kvalet

Målvakter

Johanna Bundsen, Köpenhamn
Jessica Ryde, Herning-Ikast
Evelina Eriksson, Vipers Kristiansand

Utespelare

Emma Rask, H65 Höör
Elin Hansson, Skuru IK
Linn Blohm, CS Minaur Baia Mare
Anna Lagerquist, Rostov-Don
Emma Fernis, Thüringer
Matilda Lundström, IK Sävehof
Jamina Roberts, IK Sävehof
Johanna Westberg, Nykøbing Falster
Kristin Thorleifsdóttir, Randers
Carin Strömberg, Viborg
Melissa Petrén, Horsens
Jenny Carlson, Holstebro
Nina Dano, IK Sävehof
Hanna Blomstrand, Köpenhamn
Emma Lindqvist, H65 Höör

 Spaniens trupp i OS-kvalet

Målvakter

Silvia Navarro
Mercedes Castellanos
Darly Zogbi

Utespelare

Nerea Pena
Alicia Fernández
Ivet Musons
Lara González
Carmen Campos
Mireya González
Almudena Rodriguez
Irene Espínola
Jennifer Gutiérrez
Soledad López
Carmen Martin
Marta López
Ainhoa Hernández
Lysa Tchaptchet
Eli Cesáreo

Argentina Argentinas trupp i OS-kvalet

Målvakter

Marisol Carratú
Leina Nino
Luciana Codestal

Utespelare

Victoria Crivelli
Micaela Casasola
Macarena Sans
Elke Karsten
Manuela Pizzo
Luciana Mendoza
Macarena Gandulfo
Malena Cavo
Joana Bolling
Ayelén García
Giselle Menéndez
Camila Pedernera
Antonela Mena
Giuliana Gavilan
Sol Azcune

Hur funkar OS-kvalet?

Det är totalt 12 lag som kvalificerar sig för de olympiska spelen som avgörs i Tokyo mellan 24 juli och 8 augusti. Sex av lagen är redan klara för OS genom tidigare prestationer. Japan är klara för de är värdnation och därmed får de en direktplats till turneringen. Sedan är det baserat på nationernas prestationer under VM 2019, sydamerikanska mästerskapet 2019, EM 2018 samt asiatiskt och afrikanska kvalen från 2019. Då OS var tänkt att spelas redan under 2020 så är inte placeringarna under damernas EM 2020 inräknad i dessa prestationer.

Klara nationer innan kvalet; 

Japan – Värdnation
Frankrike – Vinnare i EM 2018
Brasilien – Vinnare i sydamerikanska mästerskapet 2019
Sydkorea – Vinnare i asiatiska OS-kvalet 2019
Angola – Vinnare i afrikanska OS-kvalet 2019
Nederländerna – Vinnare i VM 2019

Utöver dessa sex nationer ska alltså ytterligare sex nationer adderas in som får vara med och tävla i OS. Dessa sex platser kommer att avgöras i tre olika OS-kvalgrupper. Varje grupp skulle ha bestått av fyra nationer i vardera grupp. Men då både Senegal och Kina har valt att inte medverka i OS-kvalen till följd av covid-19 så kommer två av grupperna däribland Sveriges kvalgrupp att bara innehålla tre lag.

Lagen som får delta i kvalet är baserade på hur man slutat i respektive turnering. Slutade man topp sju i VM 2019 så blir man garanterad en OS-kvalplats om man inte redan kvalificerat sig till OS på andra sätt.

Spanien, Ryska förbundslaget, Norge, Montenegro, Serbien och Sverige slutade på placeringarna 2-7 i VM 2019 och fick därmed en direktplats till kvalet. Övriga nationer har fått sina kvalplatser baserade på hur de placerat sig i de olika kontinentala turneringarna. I europa behövde man sluta topp fyra i EM 2018 för att få en kvalplats till OS. Därifrån kvalificerade sig Rumänien via en fjärdeplats. Men då, tvåan Ryssland och trean Nederländerna redan kvalificerat sig till OS-kvalet via sina placeringar i VM. Så tillföll den andra OS-kvalplatsen från Europa Ungern som slutade sjua. Detta då även femman Norge och sexan Sverige i detta EM tagit sig till OS-kvalet via VM.

Från Sydamerika kommer Argentina som slutade tvåa i sydamerikanska mästerskapet att få spela kval. Även tvåan från afrikanska kvalet och tvåan och trean i asiatiska kvalet har rätt till att delta i turneringen. Men då Senegal sent hoppade av OS-kvalet så har ingen ersättare kallats in för dem från de Afrika. Kina som slutade tvåa i det asiatiska kvalet valde redan i oktober 2020 att hoppa av kvalet. Man valde sedan att ta tillbaka sin plats i OS-kvalet för att nu i mars 2021 återigen välja att stå över OS-kvalet. Något som även Nordkorea som slutade trea valde att göra. Så Kazakstan som slutade på en fjärdeplats kallades in och får spela OS-kval. Även Thailand och Hong Kong fick frågan att ta över en av platserna men både valde att tacka nej. Så detta gör att OS-kvalet kommer ha två lag mindre än vad som var tänkt.

Lagen som ska spelas OS-kval är; Sverige, Spanien, Argentina, Ryska förbundslaget, Serbien, Kazakstan, Ungern, Norge, Montenegro och Rumänien.

Dessa tio lag har sedan seedats in i tre olika grupper som blev följande:

OS-kvalgrupp 1

Spanien
Sverige
Argentina

OS-kvalgrupp 2

Ryska förbundslaget
Serbien
Kazakstan
Ungern

OS-kvalgrupp 3

Norge
Montenegro
Rumänien

De två bästa nationerna från varje kvalgrupp kommer att ta sig vidare till OS. Kvalspelet pågår mellan den 19-21 mars. OS-kvalgrupp 1 där Sverige återfinns kommer att spela sina matcher i den spanska staden Lliria. Kvalgrupp 2 där är Ungern som är värdnation och matcherna kommer att spelas i staden Györ. För OS-kvalgrupp så är det Montenegro och huvudstaden Podgorica som är spelplatsen.