I december spelar Sveriges damlandslag i handboll sitt allra första hemmamästerskap när VM avgörs i Sverige, Norge och Danmark den 30 november till 17 december. Nu har förbundskapten Tomas Axnér presenterat den svenska VM-truppen 2023.

Under fredagseftermiddagen presenterade förbundskaptenen Tomas Axnér Sveriges trupp till damernas handbolls-VM 2023 på delvis svensk mark. Truppen presenterades i Göteborg och Scandinavium där Sverige kommer att spela sitt första gruppspel och sedan förhoppningsvis också Huvudrundan om Sverige når så långt. I sitt första gruppspel har Sverige ett ganska behagligt motstånd i form av Kroatien, Kina och Senegal och bör kunna knipa en av de tre platserna till Huvudrundan.

Den svenska truppen är mästerskapserfaren och stora delar av den var med och knep en femteplats i EM för ett drygt år sedan. Bland tre målvakter tar Johanna Bundsen, Irma Schjött och Evelina Eriksson plats medan Jessica Ryde petas. Nathalie Hagman och Mathilda Lundström är givna på högersex och detsamma gäller naven på mittsex: Linn Blohm och Anna Lagerquist som till detta VM får med sig Sofia Hvenfelt som tuff konkurrens, mittsexan som får stå som VM-truppens stora överraskning. Bland vänstersexorna är garanten Elin Hansson med tillsammans med nyligen comebackande Olivia Mellegård som med sitt höga försvarsspel och fina målskytte kan bli en nyckel för svensk del.

En nyckelspelare är också lagkaptenen Jamina Roberts. Med över 210 landskamper på kontot blir detta Jamina Roberts 16:e mästerskap för Sverige där hon tillsammans med de starka skyttarna Kristin Thorleifsdottir och Tyra Axnér tar hand om vänsterniopositionen. Tre mittnior är uttagna till VM med Jenny Carlson som en möjlig spelare i en startsjua och med Daniela de Jong och Emma Lindqvist där bakom där den sistnämnda också är en toppkonkurrent på högerniopositionen där de unga och frejdiga Nina Dano och Nina Koppang får en VM-biljett. Noterbart är att mittnian och den tidigare lagkaptenen Carin Strömberg inte är uttagen till detta VM.

Sveriges inledande grupp, Grupp A, spelas i Göteborg och till Mellanrundan (Huvudrundan) slås den ihop med Grupp B som spelas i Helsingborg. Huvudrundan spelas i Göteborg och Scandinavium. I Grupp B spelar Montenegro, Paraguay, Ungern och Kamerun. De tre bästa lagen från varje grupp når VM:s huvudrunda.

Sverige kommer förhoppningsvis spela sex matcher i Göteborg och Scandinavium med det första gruppspelet och sedan Huvudrundan. Till slutspelet är det Danmark och Herning som gäller i kvartsfinal och framåt för den svenska sidan. Två kvartsfinaler från den andra sidan slutspelsträdet spelas i norska Trondheim.

Hela spelschemat till handbolls-VM.

Genrepen inför VM

24 november:
Sverige – Tyskland (Ystad Arena)
19.10

26 november:
Sverige – Tyskland (Sparbanken Skåne Arena, Lund)
16.30

Sveriges VM-grupp

Sverige
Kroatien
Kina
Senegal

Sveriges spelschema i VM (första gruppspelet)

1 december: (TV6/Viaplay)
Sverige–Kina
20.30

3 december: (TV6/Viaplay)
Senegal–Sverige
18.00

5 december: (TV6/Viaplay)
Sverige–Kroatien
20.30

Matcherna i huvudrundan spelas 7 december, 9 december och 11 december. Slutspelet och kvartsfinalerna tar vid den 12/13 december där lagen i Sveriges grupp får en vilodag efter avslutad huvudrunda och spelar kvartsfinal den 13 december.

VM-truppen

Truppen innehåller 18 spelare.

Målvakter:

1. Johanna Bundsen, IK Sävehof
12. Irma Schjött, Ikast
21. Evelina Eriksson, CSM Bukarest

Högersexor:

24. Nathalie Hagman, Ramnicu Valcea
10. Mathilda Lundström, Silkeborg-Vuel

Vänstersexor:

38. Elin Hansson, Horsens HK
4. Olivia Mellegård, IK Sävehof

Mittsexor:

19. Anna Lagerquist, Nantes
7. Linn Blohm, Györ
35. Sofia Hvenfelt, BBM Bietigheim

Högernior:

17. Nina Dano, Odense
3. Nina Koppang, IK Sävehof

Vänsternior:

8. Jamina Roberts, Vipers Kristiansand
29. Kristin Thorleifsdottir, Horsens HK
54. Tyra Axnér, Nykøbing Falster

Mittnior:

6. Carin Strömberg, Nantes*
23. Emma Lindqvist, Ikast
42. Jenny Carlson, Brest Bretagne

*Ersatte Daniela de Jong 9 december.