Tomas Axnér har tagit ut den svenska truppen till landskamperna mot Brasilien i Uppsala och Eskilstuna. Då väljer förbundskaptenen att peta den mångårige lagkaptenen Carin Strömberg. Se hela truppen nedan.

I månadsskiftet ska Sverige spela dubbla landskamper mot Brasilien på hemmaplan. Den 29 september möts länderna i IFU Arena (Uppsala) innan det vankas returmöte i Stiga Sports Arena (Eskilstuna) den 1 oktober.

Till landslagssamlingen har Tomas Axnér valt att ta ut 20 spelare. 18 ordinarie spelare samt två utvecklingsspelare i form av Skurus Jennifer Johansson och Clara Pettersson Bergsten. I den svenska truppen finns många välbekanta ansikten och Axnér tar naturligtvis sikte på att spela ihop laget inför EM i november. Men i truppen saknas lagkapten Carin Strömberg. Mittnian har varit en konstant i landslaget i flera år, men får stå åt sidan till denna samling till förmån för Emma Lindqvist, Jenny Carlson och Daniela de Jong. Den sistnämnda är förbundskapten Axnér extra spänd på att följa i slutet av september.

– Den här gången blev det ingen Carin Strömberg och jag har såklart haft en dialog med Carin om vad som behövs göras för att hon ska ta tillbaka sin landslagsplats. Och det har hon ju alla möjligheter att göra såklart, säger Axnér under Handbollslandslagets truppsläpp och fortsätter:

– Vi valde att gå på dessa tre spelare (Lindqvist, Carlson, de Jong) denna gången och jag tycker att det är tre intressanta spelare som vi vill se mer av. Daniela de Jong har inte haft så många landskamper men var med på VM och hade sen en skada i våras. Det är en spännande spelare som tagit stora kliv nu sedan hon flyttat utomlands.

Spelschemat

29 september:
Sverige-Brasilien (IFU Arena, Uppsala)
18:30

1 oktober:
Sverige-Brasilien (Stiga Sports Arena, Eskilstuna)
16:00

Truppen

Målvakter:
Evelina Eriksson, CSM Bukarest
Jessica Ryde, Ikast
Johanna Bundsen, IK Sävehof

Vänstersex:
Elin Hansson, Ramnicu Valcea

Mittsex:
Linn Blohm, Györ
Anna Lagerquist, Nantes
Clara Monti Danielsson, Chambray Touraine

Högersex:
Ida Gullberg, H65 Höör
Nathalie Hagman, Nantes

Vänsternio:
Jamina Roberts, Vipers Kristiansand
Kristin Thorleifsdottir, Viborg
Melissa Petrén, Horsens HK
Tyra Axnér, Nykøbing Falster HK

Mittnio:
Emma Lindqvist, Ikast
Jenny Carlson, Brest Bretagne
Daniela de Jong, Ramnicu Valcea

Högernio:
Sara Johansson, Skara HK
Nina Dano, Horsens HK

Utvecklingsspelare:
Jennifer Johansson, Skuru IK
Clara Pettersson Bergsten, Skuru IK