Daniel Pettersson från Eskilstuna har spelat landslagshandboll sedan 2014. Nu ska han och Sverige sikta på medaljer i VM, något Pettersson varit bra på att fånga in i klubblaget SC Magdeburg.
– När man lägger in det hårda arbetet så lönar det sig, säger han till Handbolls-VM.nu.

Dagen efter Sveriges seger mot Ungern (37-28) mötte halva landslaget upp presskåren på plats i Göteborg. På spelarhotellet träffade Handbolls-VM.nu Daniel Pettersson. Högersexan, som gjort nio mål i VM hittills, var nöjd med gårdagens insats där han fick spela hela andra halvlek plus några minuter i den första.

– Vi gör en väldigt stabil match, står bra bakåt i försvarsspelet och är kompakta och stabila. Vi hjälpte “Palle” (Palicka, reds anm.) i mål också så att han fick ta bollarna. Över 60 minuter så spelar vi i ett otroligt högt tempo och kontrar väldigt bra. Vi har bra utdelning och är kliniska, med väldigt få tekniska fel. Vi gjorde väldigt lite fel igår, så det var en fantastisk landskamp från vår sida.

– Min egen insats var väl okej. Det kändes lite som att jag inte riktigt hittade positionerna i försvarsspelet under första minuterna i andra, men sen började jag hitta rätt. Det kändes bra i det stora hela.

I den mixade zonen igår var även Albin Lagergren missnöjd med försvaret under andra halvlekens start, tillika Max Darj. Alla tre är dock överens om att Sverige hittade rätt till slut mot Ungerns alla bjässar.

– De nådde in med lite instick, vi kanske låg lite fel i positioneringen och blev lite för tidiga i vissa rörelser. Men i sista 20 i andra hittade vi en bra balans och bra grundpositioner där vi stod bra tillsammans och läste situationerna, säger Pettersson.

Imorgon (fredag) väntar gruppfinal mot Island. Med svensk seger där är Blågult redan klara för kvartsfinal, dessutom som gruppsegrare. Men dessa värden tar inte det erfarna landslaget med sig till matchen mot Island.

– Vi går in som till vilken annan match som helst, och vill vinna. Nu är det fullt fokus på Island och det utlovas en utsåld hall och bra tryck, så det kommer bli en väldigt rolig match. Vårt fokus är att vinna den, säger Pettersson.

Tiden i klubblaget

Daniel Pettersson har varit en konstant i landslaget, nästan ända sedan 2014 då han gjorde sina första landskamper. I januari 2023 går det också att säga att “DP” som han kallas är en vinnare. Som ung tog han U21-VM-guld med Sverige. De senaste åren har dock varit de mest framgångsrika. Förra säsongen blev han tysk mästare med SC Magdeburg, och vann EHF Europa League året innan. Lägg därtill dubbel världsmästare med klubblaget och EM-guld med Sverige i våras. Men vad är det egentligen som ligger bakom framgångarna?

– I grund och botten är det uthållighet, att tro på det man gör. Försöka utvecklas varje dag och att försöka bli bättre hela tiden. När man lägger in det hårda arbetet så lönar det sig. Istället för att man går på samma misstag flera gånger så försöker man utveckla det och ta lärdom av det, säger han.

– Förra året så spelade vi en helt fantastisk säsong med Magdeburg. Vi var i final i allt vi ställde upp i. Det var en otrolig säsong och det har varit otroligt att få vara med på den resan.

Sedan 2016 har Daniel Pettersson varit i Magdeburg. Mycket har hänt för den tyska klubben sedan dess. De har radat upp fyra titlar under 2021 och 2022 och snubblade på mållinjen i Europa League-finalen. Till nästa säsong kommer dessutom ett par svenska tillskott för att förstärka den redan starka truppen.

– Klubben har blivit bättre och bättre sedan jag kom och ständigt tagit kliv. Dessutom kunde vi bli tyska mästare förra året, vilket är helt otroligt. Det känns som att klubben inte är klara heller utan nu har vi chansen ute i Champions League, och att kunna mäta oss med de absoluta topplagen. Vi har slagit PSG borta och Veszprem borta så vi vet att kvaliteten finns där.

– Det blir en stor utmaning att kombinera Bundesligas matchning med Champions Leagues matchning. Men jag tycker att klubben tar de kliven, och nu ser vi bara inför nästa år när Felix (Claar) och Albin (Lagergren) kommer till klubben, vilket också är en otrolig trygghet för mig, säger Pettersson.

I höstas kom beskedet att “DP” förlängde med Magdeburg till sommaren 2026. Något som följer ledorden “tro på processen” och “uthållighet”. När kontraktet går ut med Magdeburg är Pettersson 34 år gammal. Även om han trivs väldigt bra i Tyskland så finns det såklart en tanke på att en dag återvända till moderklubben GUIF för Eskilstuna-killen.

– Vi trivs väldigt bra just nu. Men när det väl är dags så är det den klubb som står mig närmast. Att kunna ge tillbaka någonting till sin moderförening med det man kan är viktigt. Sen när det är, det vet jag inte. Det beror på hur länge man tycker att det är roligt, hur länge kroppen håller och hur länge man vill fortsätta utlandssejouren, avslutar Pettersson till Handbolls-VM.nu.