Danmark kommer att spela semifinal i VM 2023. Detta står klart efter att danskarna besegrade Ungern med 40-23 på Tele2 Arena. Danmark kommer nu att få spela semifinal på fredag mot Spanien.

Under onsdagskvällen spelades de två första kvartsfinalerna i handbolls-VM 2023. Tele2 Arena i Stockholm hade öppnat sina portar för världshandbollen när Danmark och Ungern var först ut att äntra den stora scenen, en match där danskarna var klara favoriter inför mötet.

Många danskar har slutit upp i Malmö för att följa landslagets resa till kvartsfinalen men inte alltför många röda tröjor syntes till i Stockholm under onsdagen även om några tappra hade tagit sig till den svenska huvudstaden.

Danmark tog kommandot direkt i matchen och satte tre snabba mål i inledningen. Ungern reducerade dock med två straffkast under de första fem minuterna. Danskarna ville verkligen höja tempot inledningsvis och sprang mycket medan Ungern fick jobba hårt i sina längre anfall för att få sina mål. Efter den första kvarten hade Danmark varit allra mest effektiva och ledde med fyra bollar (10-6).

Det var utan tvekan så att Danmark ägde hela den första halvleken. Målvakten Niklas Landin var snäppet vassare än sina ungerska kollegor och tillät hans Danmark att vara frejdiga offensivt och göra fler mål. Simon Pytlick, Mikkel Hansen och Mathias Gidsel på nio meter dominerade matchen fullständigt i första halvlek. Danmark gick in i halvtidsvilan med ledning 21-12.

Andra halvlek

Danmark fick inleda andra halvlek med en man mer i två minuter efter en ungersk utvisning i slutet på första. Danmark utnyttjade detta med två snabba mål via Magnus Saugstrup. Danmark sprang sedan ifrån och skapade sig en ledning med 13 mål efter sex minuter i halvleken och kvartsfinalen kändes smått avgjord med drygt 25 minuter kvar att spela.

Ungern gav nästan upp matchen efter tio minuter och kastade bort väldigt enkla bollar mot ett aggressivt danskt lag. Danmark kunde kosta på sig att byta lite i sjuan på planen och vila några stjärnspelare.

Till slut var det absolut inget att orda om. Danmark var överlägsna i sin kvartsfinal, och kommer att spela semifinal på fredag. Matchen mellan Danmark och Ungern slutade 40-23 till de regerande världsmästarna efter otroligt styrkesbesked mot ett för dagen svagt Ungern.

Danmark får nu möta Spanien i VM-semifinal på fredag. Detta efter att Spanien besegrade Norge i en rysare parallellt, en match som avgjordes i förlängning.