Danmark är första lag att nå final i handbolls-VM 2023. Detta efter att de regerande världsmästarna besegrade Spanien med 26-23 i en tuff drabbning i Polen.

Under fredagskvällen med avkast 18:00 spelades den första av två semifinaler i herrarnas handbolls-VM 2023. I polska Gdansk spelade Danmark mot Spanien för att avgöra vilket av lagen som skulle spela VM-final på söndag.

Det var Danmark som inledde allra bäst i halvleken. Niklas Landin stod för några fina räddningar i målet för att ge sina offensiva spelare chansen framåt. Danskarna kopplade ett stort grepp om halvleken redan under den första kvarten och ledde under en period med fem mål. Spanien bet sig dock in i matchen systematiskt, även om Danmark ständigt kontrollerade densamma.

Trots att Spanien började knapra in på den spanska segern så kunde Danmark göra två mål på slutet och gå in till halvtidsvilan med ledning 15-10.

Andra halvlek

Danmark fortsatte att behålla sin ledning i andra halvlek och kommandot. Med kvarten spelade ledde Danmark med tre bollar och hade rätt bra kontroll på spanjorerna. Spanien skulle dock börja närma sig. Ett bra försvarsspel och målvaktsspel från Spanien bäddade för en häftig avslutning på semifinalen.

Spanien reducerade till 21-20 med elva minuter kvar av matchen. Man började störa danskarna i deras 7 mot 6-spel. Men ett par spanska utvisningar gav Danmark ett momentum igen med två mål på fem minuter för att ta ledningen med 23-20.

Danmark var sedan exemplariska i sitt försvarsspel och tålmodiga i sitt anfallsspel för att låta tiden rinna iväg för spanjorerna. Efter 60 minuters spel stod Danmark också som segrare. Detta efter att matchen fick se några slutminuter som var en rejäl rysare men där målvakten Niklas Landin spikade igen.

Danskarna är klara för VM-final för tredje mästerskapet i rad och kan bärga sin tredje raka VM-titel. Matchen slutade till slut 26-23. Senast ett land kvalificerade sig för tre raka VM-finaler var när Bengan Boys och Sverige lyckades med bedriften 1997, 1999 och 2001.

I VM-finalen väntar Sverige eller Frankrike, en vinnare som bestäms ikväll (21:00) i Tele2 Arena.