Danmark är vidare till semifinal i hemma-VM. Danmark vann den jämna matchen mot Montenegro med 26-24 och får nu möta Norge i semifinal på fredag.

Under den sena onsdagskvällen spelade Danmark och Montenegro om den sista semifinalplatsen i damernas handbolls-VM 2023 och göra Norge sällskap i semifinal 2. Danmark fick spela inför fulla läktare i Herning och Jyske Bank Boxen i den danska storstaden.

Matchen var jämn till en början där domarna dömde flera danska straffkast men där Montenegro höll jämna steg till 4-4 efter åtta spelade minuter och ett montenegrinskt ledningsmål minuten senare. Men tio minuter senare hade Danmark vänt till en 8-7-ledning och satt i förarsätet. Danskorna höll sig sedan i ledning under resten av halvleken och gick in till halvtidspausen med ledning 13-10.

Till andra halvlek tog Danmark tag i taktpinnen rejält med många snabba mål i inledningen av halvleken och ett ryck mot segern. Det danska laget var aldrig riktigt pressat av Montenegro till andra halvleken utan man hade ganska god kontroll på händelserna hela vägen, detta fram till slut minuterna.

Med två minuter kvar hade Montenegro bara två mål upp till Danmark. Men då räddade Sandra Toft ett lågt skott innan Kristina Jörgensen kunde kasta in det avgörande målet för danskorna. Danmark vann till slut med slutsiffrorna 26-24 och Danmark är därmed det fjärde och sista laget till VM-semifinal.

I semifinal väntar nu Norge på fredag där matchen blir en repris på EM-finalen 2022. Matchen spelas på Danmarks hemmaplan i Herning och i andra semifinalen spelar som bekant Sverige mot Frankrike.

Semifinalerna i handbolls VM 2023

Danmark – Norge
17:30

Frankrike – Sverige
21:00