En av herrlandslagets nyckelspelare, Max Darj, blir en av nycklarna till att Sverige ska nå kvartsfinal redan imorgon. På Handbollslandslagets pressträff pratade mittsexan om ledarskap och framtidsplanerna tillsammans med Handbolls-VM.nu.

Max Darj är en av landslagets stora inofficiella ledare sedan många år tillbaka. Ödsmål-sonen, med Stenungsunds HF som moderklubb, är en av de många uppskattade spelare i det svenska laget. Darj får ofta hyllningar för sin tuffa- och hårt jobbande spelstil, något som ofta uppmärksammas av handbollsfans runt om i Sverige.

– Jag möter ju ofta herrar som är större än mig själv, och då måste jag ju hitta ett motmedel: att jobba med dem. De ska inte få bestämma vart de ska stå, utan man får putta på dem och jobba runt dem och så, säger han till Handbolls-VM.nu och fortsätter:

– Det ser ju ut som att jag jobbar väldigt mycket bara för att jag är lite mindre och då tycker nog folk “fan vad han kämpar”. Men jag gör bara det jag kan. Ibland fungerar det och ibland fungerar det inte.

Den 192 centimeter långa mittsexan fick vara lagkapten när Andreas Palicka vilade mot Uruguay och är en av flera inofficiella ledare i det svenska laget. Han har dessutom en lång historia som lagkapten i Alingsås HK på svensk mark, sedan 20 års ålder. Idag är den 31-årige Darj en ledare på och utanför planen i landslaget och i det nya klubblaget Füchse Berlin, ett ledarskap som verkar komma naturligt. 

– Det har aldrig varit något jag tänkt på. Man älskar att vara i ett lag och man älskar att gruppen mår bra. Och då måste man också ta hand om spelarna, och inte glömma någon. Är vi 18 pers i laget så är vi 18 pers, då räcker det inte att bara 14 presterar, säger Max Darj.

– Ju äldre man blivit, desto mer har man förstått att gruppen behöver det. När man var yngre var det mer att man pushade lite under- och innan matcherna. Men nu är det ännu mer att ta hand om folk utanför planen, för att se till så att alla har det bra.

Darj jobbar något i ”det tysta” som försvarsgeneral i Sverige. Men följer man honom på nära håll, från läktaren i Scandinavium bland annat, går det att tydligt se att Darj är en av de spelare som pushar mest både från bänken och från planen, och han gillar att se grupper föras samman.

– Jag gillar det där med ledarskap, att ta hand om folk, men sen behöver jag inte alltid synas och höras. Men jag gillar att folk ska ha det bra.

Även om Max Darj förhoppningsvis har många år kvar på handbollsplanen så har han redan börjat se framåt, på vad som kan hända efter spelarkarriären. Där vill han också gärna jobba med lagsammanhållning, även om det finns fler alternativ än någon typ av handbollsverksamhet för den gamla snickaren. 

– Man börjar fundera lite mer nu på vad man ska göra efter karriären. Vi får se. Det behöver inte vara inom sport och så där. Jag har jobbat på vanliga arbeten innan jag blev proffs, där var det ju också en gemenskap och sammanhållning, och där hade man mycket gratis från lagidrotten.

– Jag har inte sagt eller tänkt att jag måste jobba med handboll eller “det eller det”, men det hade varit kul att jobba med någonting där man kan vara ett lag.

Max Darj är, som tidigare nämnt, uppväxt i Ödsmål. En liten by som anno 2022 verkar ha drygt 1500 invånare, mer än dubbelt så mycket som när Darj växte upp i orten utanför Stenungsund. Men någon flytt tillbaka till Bohuslän lär det inte bli, istället lockas Darj-familjen av potatisstaden Alingsås.

– Tyvärr lär vi inte flytta tillbaka till Ödsmål även om det alltid kommer ha en del i mitt hjärta. Men Alingsås lär det bli, absolut. Där kommer vi att bosätta oss.

Avslutar du karriären där också?

– Jag lovar aldrig någonting men det är ju laget i mitt hjärta liksom, så vi får väl se om de vill ha mig, avslutar Darj med ett leende.