Sverige kommer inte att bli världsmästare i hemma-VM 2023. Detta står klart efter att Blågult förlorade semifinalen mot Frankrike med 26-31 inför drygt 19 000 åskådare på Tele2 Arena. Den franska målvakten Vincent Gerard blev ett spöke för Sverige i den franska segern. Sverige kommer nu att spela om bronspengen mot Spanien på söndag.

Under fredagskvällen spelade Sverige sin andra raka VM-semifinal mot Frankrike, denna gång dock inför ett kokande Tele2 Arena med 19 128 tillresta. En blågul folksamling bevittnade semifinalen på plats i huvudstaden. Sverige var utan superstjärnan Jim Gottfridsson i mötet, efter mittnians fraktur i vänster hand. Gottfridsson fanns dock nyopererad på plats i arenan för att följa laget från sidan. Detta tillsammans med Mikael Appelgren, som var den enda speldugliga svensk att förpassas till läktaren.

Glenn Solberg ”tvingades” till en förändring i startsjuan då Felix Claar (som gjorde en formidabel insats mot Egypten) tog Gottfridssons plats i den startande formationen. Sedan valde Solberg att ersätta kanterna där Lucas Pellas och Daniel Pettersson startade istället för Hampus Wanne och Niclas Ekberg. Jonathan Carlsbogård, Albin Lagergren och Max Darj startade i sin tur tillsammans med Andreas Palicka mellan stolparna.

Stämningen var på topp på Tele2 Arena. Både franska- och svenska fans stämde in i två häftiga nationalsånger innan avkast där den svenska nationalsången naturligtvis hördes mest med marginal.

Andreas Palicka började starkt med två raka räddningar i målet, men trots detta var det Frankrike som ändå fick matchens första mål innan Albin Lagergren kvitterade till 1-1 efter tre minuter. Sverige tog ledningen för första gången i matchen efter sju minuter. Andreas Palicka stod för fem räddningar under de första tio minuterna av matchen och höll Sverige på tå i matchen. Sveriges anfallsspel var dock något uddlöst i perioder och därmed tappade Sverige sin ledning under de första tio minuterna, en ledning som var 3-6 till Frankrike efter elva minuter.

Frankrike fick ett par utvisningar i mitten på första halvlek, något som fick Sverige och Eric Johansson att ta sig in i matchen. Eskilstuna-killen låg bakom ett par svenska mål efter sitt inhopp men också något skott över. Detta gav ändå Sverige 9-10 efter lite mer än 20 minuter spelade. Andreas Palicka vann målvaktsmatchen i första kvarten av första halvlek men i den andra var det Frankrikes erfarna målvakt Vincent Gerard som stoppade Sverige från att komma i ledning. Frankrike stormade fram i snabba kontringar efter Gerards ledningar och flera raka franska mål innebar att Glenn Solberg tog timeout med sex minuter kvar av halvleken.

Man har ofta pratat om Sveriges bredd i VM-truppen. Även Frankrike visade stor bredd när man med flera olika spelare forcerade fram i slutet på första halvlek. Den franska forceringen ställde Sverige något, ett svenskt lag som hade svårt att komma till farliga målchanser. Fransmännen tvingade Sverige till fler skott utifrån än man än vana vid. Sverige gick in med underläge (fyra bollar) till halvtidsvilan. 12-16 till Frankrike efter 30 minuter.

Andra halvlek

Sverige fick ingen bra start på den andra halvleken. Bolltapp, missar, insläppta mål och en svensk utvisning lade en bädd för ytterligare fransk utökning. Känslan i början på andra halvlek var att det skulle mycket till för att Sverige skulle vända matchen. Frankrike kom igenom det svenska försvaret gång på gång och gjorde mål, inte minst via stjärnan Dika Mem.

När väl Blågult fick lite känning så stod Vincent Gerard för fina räddningar i det franska målet för att än en gång hindra Sverige från att komma in rejält i matchen. Sverige gjorde ett målvaktsbyte i mitten på andra halvlek där Tobias Thulin kom in istället för Palicka. Sverige tog upp till 22-24 med lite mindre än en kvart kvar att spela av ordinarie matchtid, och publiken började jobba fram en svensk vändning.

Men de svenska fansen fick leva i väntans tider. Sverige spottade upp sig men Frankrike hade inga som helst planer på att förlora sitt övertag. Vincent Gerard gjorde ytterligare viktiga räddningar för sitt lag och Sverige slarvade både framåt och bakåt. De franska mittsexorna stod för större delen av de franska målen, och där var det tydligt att Sverige hade problem.

Sverige tappade Jonathan Carlsbogård i slutminuterna också, vilket gjorde ödet värre. Vänsternian fick rött kort för en knuff och missade de sista sex minuterna av semifinalen. Nej, det skulle inte bli Sveriges dag. Frankrike visade sig vara urstarka i rätt läge och hur mycket Sverige än försökte så kom man aldrig in till skinnet på fransmännen.

Fredagens VM-semifinal slutade inte som Sverige hade velat. Det blir ingen repris på VM-finalen 2021 mot Danmark. Sverige kommer istället att spela bronsmatch mot Spanien på söndag. Detta efter att Frankrike vann med 26-31 på Tele2 Arena till slut.

Frankrike kommer därmed att möta Danmark i VM-final. Både bronsmatchen och VM-finalen spelas på söndag. Bronsmatchen kastas igång 18:00 på Tele2 Arena medan finalen spelas med start 20:30 eller 21:00.

Sverige – Frankrike, 26-31 (12-16)