Expekt

Felix Claar är en av flera nyckelspelare i Sverige, för att gå långt i VM. Nu väntar Mellanrundan (Huvudrundan) för landslaget, där Claar och hans lagkamrater behöver kliva upp en nivå för att i förlängningen nå kvartsfinal.
– Alla här vet vad som gäller, säger han till Handbolls-VM.nu.

Norrköpingskillen Felix Claar gör sitt fjärde mästerskap i landslagströjan när det vankas VM i Göteborg 2023. Den nyblivna 26-åringen satte sig ned för en pratstund med Handbolls-VM.nu på spelarhotellet i Göteborg efter att det första gruppspelet är avslutat, ett okej sådant.

– Bra gruppspel, godkänt. Vi har ju full pott, som vi ville, och vi har väl genomfört matcherna helt ok. Vi har gjort det vi ska men nu blir det något helt annat, säger Claar till Handbolls-VM.nu.

Nu väntar Mellanrundan för landslaget, där mycket mer krävs av landslaget för att vinna sina matcher. Härnäst väntar ett storväxt Ungern, svårspelat Island och ungt/tekniskt Portugal, närmast från Grupp D.

– Vi ska titta video idag och så där. Sen vet vi att intensitetsnivån kommer att vara helt annorlunda imorgon, åtminstone jämfört med de två senaste matcherna som vi haft. Det har varit lite för dåligt motstånd, men det blir helt klart annorlunda nu.

Är det ett bekymmer? Att gå från en match mot ett så pass svagt Uruguay till tre betydligt starkare motståndare?

– Som du säger: det kan vara ett bekymmer, det får vi se imorgon. Men alla här har varit med tidigare och vet vad som gäller. Så jag tror inte att det ska vara några problem, det tror jag inte, säger Claar.

Just att steppa upp i rätt lägen är något som det pratas om i en lång turnering. För varje ny runda gäller det att hitta formen och förstärka densamma. Med stor erfarenhet i landslaget vet man precis vad som gäller, där sänkning av träningsmängden exempelvis kan vara avgörande för fräscha ben och hjärnor i tuffare matcher.

– Vi har haft lite fysträning på vilodagarna hittills men jag tror nog att det kommer att dras ned lite grann. Det beror väl på var vi befinner oss i turneringen och sådär men träningsmängden kommer nog att trappas ned lite, för att hålla oss fräscha.

Sverige går in som gruppetta till Mellanrundan. Med full pott i det första gruppspelet får Sverige med sig fyra poäng, jämfört med lagen från Grupp D som får med sig två poäng vardera. Detta då de har slagit varandra på vägen.

– Jättestor fördel. Två poäng mer ju och två vinster borde kanske räcka, eller?

En inledande seger mot Ungern skulle nog sätta rejäl press åtminstone.

– Ja men precis. Vi har ju mycket bättre utgångsläge än de andra, och det är bara bra och skönt, säger Claar.

Måndagen den 15 januari blev en hyfsat speciell dag för mittnian. 50 landskamper och 100 gjorda mål i mötet med Uruguay, och Felix Claar blev jubilar i Scandinavium. Hans första mål i matchen innebar mål 100, sen kom det “tyvärr” ett mål till som innebar mål 101 i landslaget.

– Det var bara roligt att få vara med om det. Jag siktade på att göra ett mål så att det skulle bli 50/100 efter matchen men det blev två, det var synd, säger han och ler.

Var det något du trodde när du växte upp i Norrköping som liten, att du skulle stå på 50 landskamper som 26-åring?

– Jag hoppades på det i alla fall och siktade mot det, men det var svårt att tro på något sånt där och då.

Precis som ovan nämnt så är Felix Claar född och uppväxt i Norrköping och Östergötland. Moderklubben är Norrköpings HK, där han delar moderklubb med bland annat Jesper Nielsen och dagens Viaplay-kommentator och tidigare landslagsmålvakten Claes Hellgren. Flytten gick sedan till Alingsås år 2013, där han parallellt gick på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg. Men kopplingen till Norrköping är fortsatt stark.

– Jag har familjen kvar. Min mor och far bor i Norrköping och så har jag massa kompisar kvar såklart, så jag har många kopplingar dit.

– Min syster och min farsa är här, sen kommer farmor och farfar hit idag, så jag har lite folk här. Det är verkligen roligt.

Felix Claar är ordinarie i det svenska landslaget, där han byter av Jim Gottfridsson på mittnio och vanligtvis får mycket minuter att visa sin frejdighet på. På niometerslinjen kamperar Claar allt som oftast ihop med högernian Lukas Sandell. Ett samarbete som varit framgångsrikt både i landslaget och i klubblaget Ålborg sedan tre säsonger tillbaka. Efter denna säsong splittras dock duon i hemmamiljön, när Lukas Sandell lämnar för ungerska Veszprem och Felix Claar för tyska Magdeburg.

– Det har jag inte tänkt på så mycket egentligen. Men vi har hittat en fin tajming och jag vet verkligen när han kommer på växlar och han vet när han ska komma på dem, och det är något man bygger upp under tiden. Sånt tar såklart lite tid.

– Men ibland är det så. Man byter lag och spelare man spelar med. Men vi är nog de som hänger mest i Ålborg, och vi är rumskamrater här. Det är nästan på gränsen att det blir för mycket, avslutar Claar med glimten i ögat.