Herrlandslaget förlorade VM-genrepet mot Serbien med 28-30 i Halmstad Arena. När landslaget hyllade ”Bengan” Johansson kunde inte Blågult övertyga i den sista matchen inför Världsmästerskapet som startar på onsdag för svensk del.

Under måndagskvällen spelade Sverige sitt genrep inför hemma-VM och detta mot Serbien. Sverige vann senast med uddamålet i Lund. Måndagens möte spelades i Halmstad där Handbollslandslaget tillsammans med hela handbollssverige hyllade den avlidne legendaren Bengt ”Bengan” Johansson i hans födelsestad. De svenska spelarna spelade exempelvis med ”Bengan” på ryggen och den tidigare förbundskaptenen fick en fin hyllning av publiken i Halmstad Arena.

Handbollsmatchen i sig var lik mötet i fredags. Serbien tog taktpinnen ganska tidigt och Sverige såg inte alltför heta ut inledningsvis. Desto mer första halvleken gick desto bättre blev dock Sverige. Mikael Appelgren gjorde comeback i landslaget efter två års frånvaro och stod för en bra halvlek i målet, även om Serbiens målvakt möjligen imponerade något mer.

Efter en uppryckning under andra kvarten kunde Sverige gå in till halvtidsvilan med ledningen 13-12.

I den andra halvleken ryckte Sverige ifrån en aning inledningsvis och hade i perioder ledningen med 2-3 bollar ganska länge. Med tio minuter kvar av matchen tog sig serberna tillbaka dock och kvitterade, minuter senare tog dessutom Serbien ledningen. De sista fem minuterna i matchen bestod av ett Sverige som jagade Serbien.

Sverige försökte och gjorde sina mål men Serbien var effektiva åt andra hållet. Slutligen kunde inte Sverige komma ifatt Serbien och förlorade till sist med 28-30.

Sverige spelar VM-premiär mot Brasilien torsdagen den 12 januari i Göteborg (Scandinavium). Man gör det med en seger och en förlust i bagaget mot Serbien i uppladdningen. Hela VM-slutspelet 2023 spelas i Sverige och Polen och sänds på Viaplay.