Frankrike är bäst i världen på damsidan år 2023. Fransyskorna tog sitt tredje VM-guld i historien efter en finalseger med 31-28 mot Norge.

Under söndagskvällen avslutades damernas handbolls-VM 2023 i Norge, Sverige och Danmark när en repris på VM-finalen 2021 utspelade sig mellan Norge och Frankrike. Länderna drabbade samman i Huvudrundan där Frankrike drog det längsta strået med ett mål mer än norskorna men Norge gick trots det in till finalen som förhandsfavoriter.

De första tio minuterna av VM-finalen var målrika och tempostarka mellan världens två bästa landslag under en längre tid. Norge hade ett mindre övertag efter första tian med en ettmålsledning mot fransyskorna. Efter kvarten spelad var det dock Frankrike som var i ledning med 11-10.

Det var en målrik tillställning i första halvlek där båda lagen bara forcerade framåt och där det gjordes mål i var och vartannat anfall för båda länderna. Frankrike lyckades rycka ifrån en aning i slutet på första halvlek med en temporär tremålsledning som sedan Norge hade att knappa in på in till halvtidsvilan. Men Norge tog aldrig in underläget och Frankrike gick in till halvtidsvilan med ledningen till 20-17. Det var en mycket fartfylld första halvlek och en mycket målrik sådan med två offensivt skickliga lag.

Andra halvlek

Frankrike tog sig upp till en tidig fyramålsledning i början av andra halvlek men Norge och Stine Bredal Oftedal i synnerhet började ta in underläget. Efter tio minuter hade dock Frankrike en tremålsledning fortsatt och var starka bakåt och framåt i andra halvlek.

Många minns nog Norges upphämtning mot Danmark i semifinalen för två dagar sedan och på grund av den var det säkerligen inte många människor i Jyske Bank Boxen som hade räknat bort Norge i denna finalmatch. Domarparet i matchen tilldömde väldigt många straffkast, inte minst i andra halvlek, då det krävdes tuffa tag i försvarsspelet för att stoppa något av lagen.

Båda målvakterna, Sako och Katrine Lunde, började spela upp sig ordentligt i mitten av andra halvlek och gav sina lag chansen i finalen. Nyss nämnda Lunde gav inte minst Norge en väg tillbaka där Norge reducerade till 26-25 med tolv minuter kvar. Men en viktig brytpunkt kom med drygt tio minuter kvar när Norge inte lyckades utnyttja en fransk utvisning med några mål utan Frankrike kunde istället utöka sin ledning till 28-25.

Med sju minuter kvar av matchen hade Frankrike utökat ytterligare, till 29-25, och hade i den stunden fyra mål ned till Norge och ett drömläge i jakten på sitt tredje VM-guld i historien. En stor anledning till den större franska ledningen var norskt slarv framåt och ett aggressivt försvarsspel från Frankrike.

Norge höll sig kvar i finalen och hade bara ett tvåmålsunderläge inför de sista tre minuterna, minuter som blev kritiska med norska ögon. Men när Lena Grandveau, som var fantastisk för fransyskorna i andra halvlek, satte 31-28 med två och en halv minut kvar så kändes finalen över. Frankrike, som var något nedvärderade inför turneringen, tog hem segern till slut efter en heroisk finalinsats. Slutsiffrorna skrevs till 31-28.

Frankrike är därmed världsmästare för tredje gången i nationens historia efter gulden 2003 och 2017. I sitt sista VM tog Olivier Krumbholz sitt landslag till ett nytt VM-guld. Norge får å sin sida lämna damernas handbolls-VM 2023 med en silvermedalj.

Frankrike – Norge, 31-28 (20-17)