Frankrike besegrade Norge i en toppmatch i Grupp 2. Efter slutsegern med 23-24 vinner Frankrike Grupp 2 och får därmed möta Tjeckien i kvartsfinal på tisdag. Norge ställs mot Nederländerna i Trondheim.

Under söndagskvällen spelades en kamp mellan två förhandsfavoriter i damernas handbolls-VM 2023 då Norge och Frankrike drabbade samman i Trondheim. Båda nationerna var klara för kvartsfinal inför mötet men vinnarna skulle bli gruppsegrare och få slippa Nederländerna i kvartsfinal och istället få ställas mot skrällen Tjeckien. Norge hade i sin tur bäst läge med bättre målskillnad och kunde spela oavgjort för att vinna gruppen.

Frankrike kunde inte göra mål inledningsvis och brände två lägen utanför och såg Silje Solberg rädda ett par bollar för att ge Norge en tidig 3-0-ledning. Efter dryga kvarten spelad hade dock Frankrike kommit upp i nivå och kvitterade till 7-7 i matchen. Tempot var högt i matchen och kampviljan stark mellan topplagen och det syntes att det fanns mycket att spela för. Med fem minuter kvar av första halvlek gick sedan Frankrike upp i en tvåmålsledning. Slutminuterna av halvleken stördes dock av problem med matchklockan i arenan vilket gav några minuters uppehåll. Till halvtidspaus gick lagen in med 12-12.

Frankrike började bäst i andra halvlek med en tvåmålsledning tidigt. Efter kvarten spelad var det dock lika i Trondheim efter en norsk uppryckning. Det var oerhört jämnt mellan lagen och försvarsspelet höll världsklass på båda sidor, likaså målvaktsspelet där Norges Katrine Lunde utmärkte sig mest.

Inför de sista fem minuterna stod det fortsatt oavgjort och det skulle bli rafflande slutminuter. Norge tog taktpinnen med ledningsmålet innan Frankrike kvitterade och Norge tog ledningen igen innan en fransk kvittering. Frankrike fick sedan en utvisning med tre minuter kvar och det blev fördel Norge. Henny Reistad återtog den norska ledningen innan en ny fransk kvittering. Med en minut kvar tog Frankrike timeout och Estelle Nze Minko satte bollen i anfallet därpå. Ett kryss räckte för Norge för att säkra gruppsegern och man fick det sista anfallet med 30 sekunder kvar där Thorir Hergeirsson tog timeout. Men i anfallet missade Stine Skogrand avslutet och Frankrike vann matchen.

Slutsiffrorna skrevs till 23-24 till fördel för Frankrike som alltså vinner Grupp 2. Frankrike kommer därmed få möta Tjeckien i kvartsfinal på tisdagen den 12 december. Norge får i sin tur möta hittills obesegrade Nederländerna, som leds av svenske Per Johansson. Båda kvartsfinalerna spelas kvällstid (17:30 och 20:30) i norska Trondheim och sänds på TV6/Viaplay.