Grupp A är på förhand en av de jämnare grupperna i handbolls-VM, men med två ganska starka favoriter trots allt. Nedan går vi igenom det viktigaste att veta om lagen och gruppen.

Snart börjar handbolls-VM i Spanien. Mellan den 1-19 december så går mästerskapet av stapeln, där världens bästa damlandslag ska koras till slut. Inför mästerskapet tar vi oss igenom samtliga grupper och börjar med Grupp A.

Angola

Angola är relativ överlägsna på den afrikanska kontinenten när det gäller handboll. I somras tog Angola sin tredje raka titel i de afrikanska mästerskapen och man gjorde det på ett övertygande sätt. I finalen besegrades Kamerun med 25-15 och Angola fick fira in sin 14:e afrikanska mästartitel i historien. Till VM så blir det dock andra bullar. Angola är långt ifrån några favoriter i Grupp A, men är inte heller något blåbärsgäng. Med tur och skicklighet kan man besegra Slovenien och ta sig till Mellanrundan, annars får de nog sikta på President’s Cup. Azenaide Carlos och Natalia Bernardo har varit med länge och blir viktiga med sin rutin.

Frankrike

Här så finns naturligtvis den stora favoriten i gruppen och i ärlighetens namn en av de stora favoriterna till VM-guldet. Vann OS i somras och övertygade under hela mästerskapet. När Olivier Krumbholz Frankrike är som bäst så är de ostoppbara, och det är långt ifrån någon äldre skara spelare han har att förfoga över. Allison Pineau och Estelle Nze Minko har fyllt 30 absolut, men Pauletta Foppa har framtiden framför sig, likaså med andra spelare. I detta stjärnspäckade Frankrike så är också viljan att arbeta för laget mycket stor. Kommer vinna Grupp A, med stor sannolikhet.

Montenegro

Sveriges motståndare i genrepen. Det tåls att säga att Montenegro har en liten nedgång i handbollen på damsidan. Nationen bärs till mångt och mycket av Jovanka Radicevic och i ärlighetens namn så räcker det relativt långt. Radicevic är en målskytt av yppersta världsklass och näst in till ostoppbar i stunder. Men för att bära detta Montenegro längre än till Mellanrundan är relativt osannolikt. Men bör ta fajten om andraplatsen i Grupp A inledningsvis.

Slovenien

Slovenien fullbordar denna jämna grupp. Är inte lika vasst på damsidan som bland Ljubomir Vranjes herrar, men kan absolut utmana Montenegro om andraplatsen i gruppen. Ana Gros är den ledande spelaren i truppen, med kaptensrollen samt som bästa målskytt. Men Slovenien har en mycket bra målvakt i Branka Zec. 35-åringen låg i toppen av målvaktsligan under EM för ett år sedan, trots Sloveniens tama 16:e plats i mästerskapet. Slovenien och Angola slåss med stor sannolikhet om tredjeplatsen i gruppen.

Favoriter att vinna gruppen: Frankrike