I Grupp C så återfinns en av damhandbollens största nationer, Norge. Norskorna är favoriter till att vinna hela VM och har med sig Rumänien, Iran och Kazakstan i en på förhand enkel grupplottning.

Snart börjar handbolls-VM i Spanien. Mellan den 1-19 december så går mästerskapet av stapeln, där världens bästa damlandslag ska koras till slut. Inför mästerskapet tar vi oss igenom samtliga grupper, idag är det dags för Grupp C.

Kazakstan

Kazakerna får klä skott som en av de sämre nationerna i turneringen, men de kommer ändå med en bronspeng från de Asiatiska mästerskapen under året som varit. I Asien så är ju Japan och Sydkorea dominanta, och Kazakstan snäppet där bakom till denna turnering. Räcker det långt här? Kanske inte. Men man ska bära med sig att Kazakstan har en god chans att ta sig till Mellanrundan, då Iran räknas som snäppet sämre. Det vore en fin bedrift för Kazakstan i sådan fall. Den långa skytten Irina Alexandrova får ses som lagets stjärna.

Iran

Här kan det gå undan en aning. För både Kazakstan och Iran så är det med stor sannolikhet en upplevelse att få möta det norska storlaget till exempel, men det kommer också finnas en stor klasskillnad. Iran förlorade bronsmatchen mot Kazakstan med fem bollar under de Asiatiska mästerskapen. Man är därmed snäppet sämre, och tippas komma sist i denna grupp. Då väntar i sådana fall President’s Cup. Men med stor vilja så kan absolut Iran knäppa Kazakstan på näsan och knipa tredjeplatsen, vilket vore väldigt stort. Det är den matchen som blir avgörande i slutändan, kring vilket lag som tar sig till Mellanrundan, det är jag säker på.

Norge

Ja, Norge ja. Om ni undrar vilka som är favoriter till att vinna VM hos spelbolagen så är det Norge. Norskorna, som ”bara” tog en tredjeplats under OS i somras är naturligtvis ett helt outstanding världslag. EM-guld för ett år sedan och inga tecken på att Norge är på väg mot fel håll. Finns islänningen Thorir Hergeirsson kvar på tränarbänken? Ja. Finns Nora Mørk kvar som notorisk målskytt? Ja. Finns Camilla Herrem kvar på vänstersex? Ja. Heidi Løke då? Nej. Men detta norska lag med Stine Bredal Oftedal som speldirigent är skyhöga favoriter till att vinna denna grupp enkelt, och det finns inte mycket som tyder på att de inte är med och tävlar om medaljerna i detta VM.

Rumänien

Detta rumänska lag har man kunnat räkna med under det senaste decenniet. En stor anledning till detta? Cristina Neagu. En av världens absolut bästa spelare under 2010-talet har dominerat varenda landslagsturnering och varit outstanding. Till VM så finns dock inte Neagu med i den rumänska truppen. Hon har valt att ta ett uppehåll från landslaget under 2021, och kommer alltså inte till spel i Spanien med högsta sannolikhet. Det gör det rumänska problemet stort. Kollar man på truppen så finns det många nya unga spelare som är på väg in, men som inte hunnit med något avtryck än. Frågan man kan ställa sig om Rumänien är vart målen ska komma ifrån. De kommer dock förmodligen komma tvåa just i denna grupp, men med detta lag så hotar rumänskorna inte Norge.

Favoriter till att vinna gruppen: Norge