Den heleuropeiska gruppen bestående av Tyskland, Tjeckien, Ungern och Slovakien blir spännande att följa. Grupp E är något av en derbygrupp med många spännande möten.

Snart börjar handbolls-VM i Spanien. Mellan den 1-19 december så går mästerskapet av stapeln, där världens bästa damlandslag ska koras till slut. Inför mästerskapet tar vi oss igenom samtliga grupper, idag är det dags för Grupp E. 

Slovakien

Förmodligen det ”sämsta” europeiska laget i turneringen. Får stå som underdog i denna grupp åtminstone men glöm då inte bort vilka matcher Slovakien har framför sig. Tjeckien och Slovakien får man säga har en del historia bakom sig, och för Slovakien att vinna den matchen, det vore något extra. Skillnaden mellan just Tjeckien och Slovakien är inte stor i handbollssammanhang även om Slovakien bara spelat ett VM tidigare. Länderna möts i sista omgången, där kan mycket avgöras. Även om Slovakien är underdogs i den matchen. Slovakien har en lika stor närhet till Ungern och en rivalitet. Men i handbollen så är Ungern allt för överlägsna Slovakien just där. Även om det gärna får tända till. Kom in som ett av två Wild Cards till VM, kvalade sig alltså inte in.

Tjeckien

Det tjeckiska landslaget har en annan individuell skicklighet än Slovakien. Marketa Jerabkova och Jana Knedlikova utgör en toppduo från det norska storlaget Vipers Kristiansand. Även Bietigheims Veronika Mala är ett stort hot framåt. Sett till gruppen så har Tjeckien dock en ”given” tredjeplats. Kan absolut vara med och hota om topp två, men bredden hos både Ungern och Tyskland ska vara större. Ett spännande handbollslag dock där Petra Kudlackova, till vardags i Kristianstad, gärna får storspela i målet.

Tyskland

Detta Tyskland är inte så namnstarkt möjligen men världshandbollen kretsar mycket kring just Tyskland och den tyska ligan, som så många vet. Dinah Eckerle i målet är en personlig favorit, som kan sätta skräck i motståndaranfallare. Emily Bölk är en rising star, som är på väg uppåt hela tiden i sin karriär. Besitter en stor farlighet i offensiven. Tyskland är bra skolade, och har en bred och sammansvetsad trupp. Står bakom Ungern i kön som favoriter till att vinna gruppen, men har absolut en stor chans till att göra detta.

Ungern

Om man på förhand skulle peka ut en Dark Horse till VM, som Egypten blev till herrarnas VM i vintras, så är Ungern mitt val. Detta ungerska landslag är sannerligen på väg uppåt och det finns en del spännande spelare att se upp för. Noemi Hafra och Katrin Klujber är två yngre spelare som kommer att växa till sig ännu mer under detta decennium, även om de redan är en väldigt bra bit på vägen. Det ungerska laget består mestadels av spelare från den inhemska ligan där Györ, Ferencvaros och Debrecen dominerar. Dessa tre lag är bra internationellt och det är väldigt bra spelare från vardera klubb. Detta kanske dock kan vara den enda farhågan med Ungern, att man spelar för rivaliserande klubbar till vardags. Annars så är detta ett spännande gäng som faktiskt får anses vara favoriter i denna tuffa grupp.

Favoriter till att vinna gruppen: Ungern