Grupp F består av endast ett europeiskt lag i form av Danmark. Sedan återfinns Sydkorea, Kongo-Brazzaville och Tunisien i gruppen, något som Danmark nog kan glädjas över.

Snart börjar handbolls-VM i Spanien. Mellan den 1-19 december så går mästerskapet av stapeln, där världens bästa damlandslag ska koras till slut. Inför mästerskapet tar vi oss igenom samtliga grupper, idag är det dags för Grupp F.

Danmark

Ja, visst vore det märkligt att säga något annat än att Danmark är favoriter i Grupp F. Även om danskorna inte alls har ett lika namnkunnigt lag på damsidan som bland herrarna, så finns det gott om kvalitet här. Sandra Toft i målet är den absoluta nyckelspelaren för Danmark. Hon kanske inte behöver stå för några stormatcher inledningsvis i turneringen, men desto längre Danmark går, desto viktigare blir målvakten. Danmark har i övrigt ett erfaret landslag som är ihopsvetsade där Anne Mette Hansen möjligen kan vara det största hotet.

Kongo-Brazzaville

Kongo-Brazzaville gör sitt första VM sedan 2009 och kvalade in genom sin fjärdeplats i de Afrikanska mästerskapen. Är alltså bland de fem största nationerna i Afrikas handboll, men har inte vunnit de Afrikanska mästerskapen sedan 80-talet. Besitter en rätt oerfaren trupp i landslagssammanhang och får ses som en av de sämre nationerna i turneringen. Bör möjligen kunna hota Tunisien om tredjeplatsen i denna grupp men inte så mycket mer.

Sydkorea

Detta är naturligtvis favoriten till andraplatsen i gruppen. På sina bästa dagar så kan absolut Sydkorea vara ett hot mot Danmark, man är trots allt Asiens överlägset bästa handbollslandslag. Spelade OS-kvartsfinal mot Sverige i somras, där man förlorade med 30-39. Det säger en del om detta Sydkorea. Avancerade alltså till kvartsfinal i OS och gjorde 30 mål på Sverige. Ett lurigt lag, som har en utomeuropeisk stil, med stor frejdighet i offensiven men där försvarsspelet allt som oftast har lite i övrigt att önska. Bör nå en andraplats som sämst i denna grupp åtminstone, och vem vet, kanske kan man hota Danmark om förstaplatsen.

Tunisien

För att jämföra de två ”sämre” nationerna i denna grupp så vann Tunisien kampen mot Kongo-Brazzaville om bronsmedaljen under de Afrikanska mästerskapen i somras. Tunisien vann då bronsmatchen med fem bollar och har ett mindre övertag på Kongo sedan tidigare. Tunisien kommer likväl till VM som en av nio sämre nationerna på förhand och får nog det tufft i en potentiell Mellanrunda. Men från Grupp F så bör Tunisien kunna knipa tredjeplatsen före Kongo-Brazzaville men gapet till Sydkorea och Danmark lär vara lite stort.

Favoriter till att vinna gruppen: Danmark