Grupp G är på förhand en intressant grupp, och kanske en av de jämnare grupperna i VM. Kroatien och Brasilien gör verkligen upp om förstaplatsen i gruppen.

Snart börjar handbolls-VM i Spanien. Mellan den 1-19 december så går mästerskapet av stapeln, där världens bästa damlandslag ska koras till slut. Inför mästerskapet tar vi oss igenom samtliga grupper, idag är det dags för Grupp G.

Brasilien

VM-guldmedaljörerna från 2013 är inne i något av en generationsväxling möjligen men har kvar många spelare från de ”goda tiderna”. Men ett starkt försvarsspel och en kreativ offensiv kommer nog att prägla Brasilien även i denna turnering. Går in som andrafavorit i gruppen, men med ett bra häng på Kroatien. Har alla möjligheter till att knipa förstaplatsen i denna grupp för att ha ett bra utgångsläge inför Mellanrundan. Men Brasilien har också chanser till att floppa, tyvärr. Stora delar av truppen är samspelta, då man tillhör den rumänska klubben Dunarea Braila till vardags. Bruna de Paula och Adriana Cardoso de Castro tillhör den franska storklubben Metz och sticker ut i truppen. Brasilien kan ställa en mycket stark startsjua på planen, men bredden må vara ett frågetecken.

Japan

Den eviga tvåan i Asien, i handbollsväg. Kom sist under hemma-OS i somras av de tolv nationer som deltog då. Vann dock över Montenegro väldigt överraskande i den andra gruppspelsmatchen. Den segern blev dock den enda i turneringen för Japan. Ett bra landslag annars, men mycket mycket oerfaret in i denna turnering. Många spelare i VM-truppen är landslagsdebutanter. Japan är frejdiga och roliga att titta på med sina tekniska och kvicka spelare. Asuka Fujita får anses vara stjärnan i truppen och kanske kan hon hjälpa sitt land till en andraplats som bäst i gruppen. Kan hota Brasilien och Kroatien, men tveksamt. Har åtminstone en nästan garanterad tredjeplats och en plats i kommande gruppomgång.

Kroatien

Kroatien är kanske den ”sämsta” gruppfavoriten i hela turneringen. Med det sagt så är man ett bra landslag. Kom trots allt tre under EM för exakt ett år sedan, vilket var en stor skräll. Kroatien är ett bra landslag och favoriterna i denna grupp, men det blir extra spännande att se kroaterna handskas med favoritskapet i gruppen. Var framgången i EM kanske en peak för Kroatien, eller har de mer att hämta i en ännu större turnering? Camila Micijevic växer 194 centimeter och är ett naturligt hot från niometerslinjen. Från sexmeterslinjen fajtas Katarina Jezic med motståndarförsvaret, och är en mycket sevärd spelare.

Paraguay

Förutom lagen ovan, som faktiskt är rätt jämna på pappret, så är väl Paraguay det land som sticker ut i denna grupp, i negativ riktning. Gör sitt fjärde VM någonsin och har ändå en uppgång under de senaste 15 åren. Kommer att finnas bland bottenpjäserna när VM:s slutställning är färdigställd, ganska säkert. Men det finns intressanta spelare även i Paraguay trots det. Den korta högernian Fernanda Insfran är rätt intressant och kanske kan bjuda på lite handbollsgodis under mästerskapet. Men annars får nog Paraguay sikta in sig på President´s Cup.

Favoriter till att vinna gruppen: Kroatien