Sverige tillhör Grupp D under den första gruppomgången av VM. Där ställs man mot de regerande världsmästarna Nederländerna samt två mindre erfarna nationer i Uzbekistan och Puerto Rico.

Snart börjar handbolls-VM i Spanien. Mellan den 1-19 december så går mästerskapet av stapeln, där världens bästa damlandslag ska koras till slut. Inför mästerskapet tar vi oss igenom samtliga grupper, idag är det dags för Sverige och deras grupp: Grupp D.

Nederländerna

Det här blir Sveriges absolut svåraste motstånd i gruppen. Och den avslutande gruppspelsmatchen kommer avgöra allt för framtiden i turneringen. Nederländerna är regerande världsmästare och är ett mycket bra handbollslandslag. Estavana Polman, Lois Abbingh, Laura van der Heijden. Där har Sverige något att bita i från niometerslinjen. Tess Wester är också en exceptionellt bra målvakt och blir svår att få hål på. Nederländerna är precis som Sverige, bland toppen i turneringen och kan ta sig långt, mycket långt. Får anses som favoriter i gruppen, om än väldigt lite.

Puerto Rico

Puerto Rico kvalade sig in till VM genom att vinna de Nordamerikanska/Karibiska mästerskapen. I finalen besegrade man Grönland och tog sig alltså till VM. Nivån på detta Puerto Rico är dock inte speciellt hög. Man finns med bland de sämre nationerna i mästerskapet och kommer att få brottas med Uzbekistan om poängen. Har några unga spännande spelare på väg upp, men på en nivå alldeles för långt ifrån Sverige och Nederländernas. Som sagt: en tredjeplats är mycket möjligt för Puerto Rico.

Sverige

Om man kollar till oddsen hos spelbolagen så tillhör två lag i Grupp D topp fem-favoriterna till att vinna VM. Nederländerna är ett av länderna, Sverige det andra. Den svenska insatsen under OS i Tokyo gav mersmak. Tomas Axnér och hans landslag fick ihop alla pusselbitar och bars fram av Jamina Roberts som var outstanding. Tar man en fjärdeplats i OS på det sätt som Sverige gjorde (endast plattmatchen mot Norge som säger emot), så får man fler blickar mot sig. Oturligt nog så spelade OS-framgången ingen roll för VM-lottningen och Sverige hamnade i pott 2 och åkte alltså på Nederländerna, lite oturligt. Men det är solklart att Sverige kommer vinna sina två inledande gruppmatcher, få chans till att träna in offensiven, sätta defensiven och få igång Johanna Bundsen och Jessica Ryde i mål. Får Sverige en bra träff mot Nederländerna i den sista gruppomgången och vinner, då är vägen mot semifinal lite rakare. Detta Sverige är starkt men man får inte stirra sig för blind på resultatet i OS. Laget är oerfaret jämfört med andra toppnationer i VM och bör räknas som mer av en joker än något annat.

Uzbekistan

Ett av de yngre landslagen i denna turnering, om inte det yngsta. Uzbekistan gick till VM som femma från de Asiatiska mästerskapen. För Uzbekistan så är detta det andra världsmästerskapet någonsin som man kvalar in till, första gången var 1997. Med all respekt för uzbekerna, men detta kan bli åka av. Det finns ett par spelare som gjort drygt 20 mål i snitt per landskamp i truppen, men då får man bära med sig vilka motståndare som stått på andra sidan. Kul med ett ungt Uzbekistan, och det blir intressant att titta på. Men detta blir väldigt mycket av en turnering för att se och lära. Tampas med Puerto Rico om tredjeplatsen, men får nog stå som underdogs även i den fajten.

Favoriter till att vinna gruppen: Nederländerna