Det är snart dags för Sveriges herrlandslag att återigen inta de Olympiska Spelen. Silvermedaljören från VM i vintras går in med förhoppningar om medalj. Först och främst så ska Sverige ta sig förbi fem stycken motståndare i gruppspelet. Däribland de regerande OS-mästarna och världsmästarna Danmark. Men även ett par andra spännande nationer. Nedan går vi igenom lagen som Sverige kommer att ställas mot.

Bahrain:

Sveriges premiärmotståndare heter Bahrain. Landet från Mellanöstern gör sitt första OS någonsin och får anses vara ett av de sämre lagen som deltar i OS. Sverige är stora favoriter till att vinna premiärmatchen, inte minst utifrån det svenska lagets kvalité men också utifrån Bahrains lag. Bahrain deltog i VM i Egypten så sent som i vintras. Man knep en seger i preliminärrundan mot Demokratiska Republiken Kongo och gick därmed vidare till Mellanrundan. I Mellanrundan blev det inga fler poäng för Bahrain som ändå fick vara med en bit på vägen.

Förbundskapten: Aron Kristjansson

Spelare att se upp med: Ali Merza, Hussain Al-Sayyad

Meriter: 1 silver och 1 brons i de Asiatiska Mästerskapen

Japan:

I den andra gruppspelsmatchen ställs Sverige mot ett av Asiens bästa länder, Japan. Sverige kommer dock att gå in i matchen som favoriter, men man ställs mot ett japanskt lag som chockade Kroatien i VM-premiären i Egypten i vintras genom att nå ett oavgjort resultat. Sedan besegrade Japan ett Angola innan man förlorade samtliga övriga matcher i mästerskapet. Men nu får Japan spelas OS på hemmaplan och då kan allting hända. Spelar sitt femte OS i historien.
Har precis som Bahrain en isländsk förbundskapten. Har en vass högerkant.

Förbundskapten: Dagur Sigurdsson

Spelare att se upp med: Jin Watanabe, Shinossuke Tokuda

Meriter: 2 guld, 5 silver och 4 brons i de Asiatiska Mästerskapen

Portugal:

Sveriges tredje gruppmotståndare blir Portugal. Portugiserna är en liten uppstickare i Europa och har varit på frammarsch de senaste åren, i både klubblag och landslag. Världshandbollen fick ett tragiskt besked bara drygt en månad efter VM i Egypten att Portugals stjärnmålvakt Alfredo Quintana gick bort efter hjärtstillestånd, endast 32 år gammal. Hur det påverkar Portugal återstår att se. De

Förbundskapten: Paulo Pereira

Spelare att se upp med: Luis Frade, Rui Silva

Meriter: 6:a i EM 2020

Egypten:

Många såg Egypten som en ”dark horse” i VM på hemmaplan i vintras. Efter en något skakig inledning på gruppspelet höjde sig egyptierna och höll faktiskt på att slå ut favoriterna Danmark (som sedan vann VM) i kvartsfinal. Matchen innehöll allt där Egypten hade möjligheten att slå ut Danmark men förlorade till sist på straffar. Matchen mot Egypten kommer att bli jämn för svensk del, här kan mycket hända från ett ungt och spännande Egypten.

Förbundskapten: Roberto Garcia Parrondo

Spelare att se upp med: Ali Zein, Hassan Walid

Meriter: 7 guld i Afrikanska Mästerskapen. 4:a i VM 2001

Danmark:

Här har ni världens bästa landslag. Danmark vann VM efter en rysare i finalen mot Sverige i vintras. Inför OS i Tokyo ställdes lagen mot varandra i en träningslandskamp. Sverige hade ledningen under i stort sett hela matchen men danskarna kom ikapp ändå och vann till slut med uddamålet. Ett oerhört starkt landslag med flera storstjärnor och ett starkt kollektiv. De kommer att vara favoriter i alla matcher i turneringen, därmed också mot Sverige i den sista gruppspelsmatchen.

Förbundskapten: Nikolaj Jacobsen

Spelare att se upp med: Mikkel Hansen, Niklas Landin

Meriter: 1 OS-guld, två VM-guld, två EM-guld