Sveriges förbundskapten Glenn Solberg lägger över favoritskapet på Frankrike inför morgondagens semifinal på Tele2 Arena. Förbundskaptenen förklarar även hur han kommer lösa situationen med Jim Gottfridsson. Läs nedan.

En något trött Glenn Solberg mötte upp presskåren på spelarhotellet dagen efter kvartsfinalsegern och dagen före semifinalmötet med Frankrike. Förbundskaptenen har inte sovit alltför mycket under natten med mycket analys av nästa motstånd och med ett dystert besked där nyckelspelaren Jim Gottfridsson kom hem gipsad från sjukhuset.

– Det har varit som de allra flesta nätter efter en match. Man gör klart matchen som varit och tänker vidare på Frankrike. Plus att vi har tänkt lite på hur man ska kunna göra vidare med Gottfridsson och så där, säger han på pressträffen.

Förbundskaptenen anser att beskedet om att Gottfridsson nu missar resten av turneringen var väntat. Ett besked som Solberg hade förväntat sig redan efter att han såg mittnians skadade finger igår. Något som står klart är att Gottfridsson fortsatt blir en del av laget utanför planen, men inte på densamma. Solberg har inte heller någon tanke på att låta Gottfridsson vara med på bänken och ge taktiska direktiv, något som han annars brukar göra.

– Jim får lov att vara skadad nu och får lov att tänka på hur han ska gå vidare med sin skada. Sen är Jim en del av laget som han har varit tidigare, men bara inte på planen. Vi förbereder oss inför semifinalen precis som vanligt och har mött Frankrike några gånger förr, säger Solberg till Handbolls-VM.nu.

Huruvida Sverige tar in någon ersättare eller ej vill inte Solberg svara på. Men det är tydligt att förbundskaptenen litar på den trupp som finns till hands på plats, där Olle Forsell Schefvert är niometersspelare och kan få större ansvar exempelvis. Samtidigt som Felix Claar är den enda spelklara mittnian i truppen.

– Vi får se om vi tar in någon från bruttotruppen. Det är ett beslut som kan tas löpande under dagen i sådana fall. Men vi har 17 spelare i truppen och en måste ju ändå stå över. Ska vi kalla in en spelare så är det inte säkert att han kommer hinna att spela semifinalen oavsett, ska vi kalla någon så är det för att försäkra oss om att vi har nog med spelare till finalen.

Nu väntar semifinal mot Frankrike, ett väldigt tufft motstånd med många storstjärnor. Fransmännen har likt Sverige gått rent i turneringen och inte förlorat en match, en tuff nöt att knäcka alltså.

– Det är ju Spanien, Danmark och Frankrike som vi har pratat om sedan början av januari här, och det är de tre lagen tillsammans med oss som står i semifinal. Frankrike är ett väldigt bra handbollslag. Vi tittar på laget och så dyker det upp stjärnor här och där. Det är ett fysiskt starkt lag som är extremt kontringsstarka, säger Solberg och fortsätter:

– De har en väldigt tydlig spelfilosofi och har vunnit allt, och har en fortsatt tro på det. Vi har tittat på matchen från EM senast och tidigare matcher och tittat på vad som har varit våra nycklar. Det som är svårt med Frankrike är att de har så många alternativ. Ska man analysera Dika Mem så dyker (Nedim) Remili upp sen kommer (Melvyn) Richardson, (Nikola) Karabatic, (Romain) Lagarde och (Kentin) Mahé. Vi får prova att titta på det som är det allra viktigaste.

Sverige och Frankrike har mött varandra i de två senaste mästerskapssemifinalerna. Senast var EM 2022 där Sverige vann och den näst senaste var VM-semifinalen 2021 i Egypten, och även den matchen vann Sverige. Detta efter historiskt sämre resultat mot Frankrike. Något som möjligen kan skapa ett svenskt övertag rent mentalt.

– Mentalt vet jag inte. Det är ett år sedan så jag vet inte om det spelar roll. Jag tror att de är mer revanschsugna än rädda för att möta oss, säger Solberg och fortsätter:

– Vi har respekt för dem som lag och det som de har presterat under en lång tid. Ännu en gång får jag påstå att Frankrike med sin erfarenhet är favoriter i dessa matcher. Med det de har presterat under de sista 10-15 åren så är de favoriter. Sen har vi hemmaplan och det är säkert många som menar annat. Men tittar man på lagen och vad de har uppnått och vad vi har uppnått så är det rättvist att de är favoriter.