Grönlands damlandslag ska spela handbolls-VM i vinter. Detta efter att grönlänningarna vann Nordamerikanska- och Karibiska mästerskapet på hemmaplan i Nuuk och säkrade en VM-plats.

Under förra veckan inleddes Nordamerikanska (och Karibiska) mästerskapet i handboll för damlandslag. Grönland och staden Nuuk stod som arrangörer för första gången i nationens historia, och vilken succé det skulle bli. Efter idel segrar (fyra) i gruppspelet tog sig värdnationen till semifinal där man besegrade Kuba för att nå en finalplats. I finalen ställdes Kanada och Grönland mot varandra där en VM-plats stod på spel tillsammans med äran att vinna mästerskapet.

Finalen blev en jämn sådan, även om Grönland hade kört över Kanada i gruppspelet. Efter en målsnål tillställning så kunde slutligen Grönland fira inför sina hemmafans efter seger med 17-15. Grönland bärgade därmed sitt första guld någonsin i Nordamerikanska- och Karibiska mästerskapen och därmed också sin andra VM-plats någonsin i landets historia. Man har sedan tidigare spelat VM 2001 i Italien på damsidan.

Grönland är världens största ö men är till tre fjärdedelar helt täckt av is och det bor endast drygt 57 000 personer på ön. En befolkning som nu ska få njuta av handbolls-VM i Sverige, Danmark och Norge i vinter.

30 av 32 nationer är nu klara för VM. Under sommaren ska Internationella Handbollförbundet (IHF) dela ut två wild cards för att komplettera VM-lottningen den 6 juli.