Montenegro är gruppsegrare i Grupp B. I Helsingborg vände Montenegro på steken mot Ungern och vann med 24-18 för att avancera till Huvudrundan med full pott.

Under måndagskvällen spelades fyra matcher i damernas handbolls-VM 2023 där fokus blev på matchen i Grupp B mellan Ungern och Montenegro i Helsingborg. De båda lagen spelade en ren gruppfinal om viktiga poäng till Huvudrundan i Göteborg med start torsdag, då i samma grupp som Sverige.

Ungern började bäst i matchen, en match som var målsnål. Den första halvleken slutade 10-7 till Ungern som hade greppet om matchen in till andra halvleken. Men Montenegro visade rejäl styrka och vände på matchen under halvlekens första tio minuter där Ungern hade fruktansvärt svårt att få hål på Marta Batinovic i det montenegrinska målet.

Montenegros vilja och även effektiviteten i någon mån tog dem upp till en tremålsledning i mitten på halvleken i Helsingborg. Mittsexan Tatjana Brnovic var omöjlig att stoppa med sin fysik för de ungerska försvararna och var en del av framgången i andra halvlek. Montenegro visade mental styrka och mest vilja för att vinna gruppfinalen i Grupp B med slutsiffrorna 24-18.

I och med segern är Montenegro vidare till Huvudrundan som gruppsegrare och med full pott (fyra poäng). Ungern får bara med sig två poäng till Huvudrundan som börjar på torsdag i Göteborg där Sverige, Kroatien och Senegal/Kina väntar.

I övrigt spelades tre ytterligare matcher under måndagskvällen där det var idel gruppfinaler i Grupp D, Grupp F och Grupp H. Per Johanssons Nederländerna tog sin tredje raka seger och får full pott med sig till Huvudrundan efter storseger mot Tjeckien. Även Tyskland fick med sig en storseger mot Polen och avancerar vidare som gruppetta från Grupp F.

Under den sena kvällen besegrade en av förhandsfavoriterna, Frankrike, sin konkurrent Slovenien i Grupp D och vann gruppen med tre raka segrar.

Resultat, sena kvällsmatcher (måndag)

Grupp B

Montenegro – Ungern
24-18

Grupp D

Frankrike – Slovenien
31-27

Grupp F

Tyskland – Polen
33-17

Grupp H

Nederländerna – Tjeckien
33-20