Hampus Wanne hyllar sin klubbkamrat till vardags, Dika Mem, inför kvällens semifinal mot Frankrike. Sveriges vänstersexa beskriver Frankrikes högersexa som en spelare med en X-faktor som Sverige får se upp med.

Ikväll väntar semifinal för Sverige i Stockholm när Frankrike väntar på Tele2 Arena. Vänstersexan och storstjärnan Hampus Wanne är glad över att Sverige har tagit sig så långt i turneringen.

– Det känns bra. Jag är framför allt väldigt stolt över hur vi har gjort det fram tills nu och tagit steg för steg. Och att vi på ett hemmamästerskap är med och slåss om medaljerna, det gör såklart att man blir väldigt stolt, säger han på landslagets pressträff.

För Hampus Wanne väntar en något speciell match. Han var bidragande till segern VM-semifinalen mot just Frankrike för två år sedan med sina elva mål. I fjol blev han testad positivt för covid och missade EM-semifinalen mot Frankrike. Han känner dock till det franska laget väldigt väl, inte minst flera klubbkamrater från Barca.

– De jag känner bäst till är ju (Ludovic) Fabregas, Melvyn (Richardson) och Dika Mem. De är världsspelare alla tre och framför allt Dika. Han har någonting som ingen annan handbollsspelare har, med sin fysik och spelintelligens. Han har en X-faktor. Jag har den känslan att även om det kan vara jämnt i matcher så har man ändå en känsla av att “vi har Dika och det är en kvart kvar”, och det är något han tillför. Ludovic är alltid bra, både framåt och bakåt. Och Melvyn kan bara explodera.

Dika Mem är kanske världens bästa spelare tillsammans med Jim Gottfridsson. 25-åringen tillhör alltså Hampus Wannes klubb Barca där han är viktig, minst lika viktig som i landslaget. Mem har varit lite skadad under VM och hunnit med elva mål på tre matcher på högernioposition, där även Melvyn Richardson återfinns. En stark duo men som Hampus Wanne och Sveriges vänsterkant hoppas stoppa.

– Det får vi kolla på. Vi ska kolla video på det och hur de spelar här. De lär inte spela på samma sätt som de gör i Barcelona. Vi får se hur de spelar framåt och hur vi kan hjälpa våra målvakter.

Har du skickat några gliringar än?

– Nej inte än, säger Wanne och ler.

– Men det kommer att bli kul att träffa dem såklart.

En väldigt god vän till Hampus Wanne är såklart även Jim Gottfridsson. Mittnian har som bekant en fraktur i vänsterhanden och missar fredagens semifinal. Ett tungt tapp för Sverige, men något som kan stärka gruppen också. Sverige har för vana att rotera i spelartruppen under de senaste EM- och VM-slutspelen.

– Framför allt tycker jag synd om personen Jim. Jag vet hur länge han har sett fram emot det här och jag är nära vän med honom. Man såg på honom igår att det inte var bra. Jag tycker väldigt synd om honom men vi som lag måste lära oss hantera den här situationen, säger Wanne och fortsätter:

– Vi har ställts inför liknande uppgifter tidigare år när vem som helst kunde bli inkastad i ett hotellrum på grund av covid. Så vi får hantera situationen på bästa sätt igen.