Efter en fjärdeplacering i handbolls-VM 2023 är Sveriges damlandslag klara för OS-kval i april. Blågult har nu fått sina motståndare där det gäller att komma topp två i gruppen för att nå de Olympiska Spelen i Paris 2024.

Efter avslutat världsmästerskap i Danmark, Sverige och Norge har alla länder fått en varsin slutplacering (se här). Utifrån dessa slutplaceringar och tidigare kvalspel ska tolv länder spela om sex återstående OS-platser. Sedan tidigare är Frankrike (värdnation), Danmark, Norge, Angola, Brasilien och Sydkorea klara för olympiskt spel till sommaren utifrån tidigare mästerskap i form av EM, Afrikanska Mästerskapen, Panamerikanska Mästerskapen och Asiatiska Mästerskapen.

Men det ska läggas till ytterligare sex lag till OS-spel när tre grupper ska avgöras i april 2024 där två lag från varje grupp går vidare till handbolls OS 2024 i Paris. Sverige, som slutade fyra i VM 2023, får en kvalplats där man nu har fått sin lottning. Det blir tre tuffa matcher för Blågult där Ungern, Kamerun och Japan väntar där framför allt Japan och Ungern är två konkurrenter till OS-platserna på allvar.

Lottningen utfördes i ett tidigare skede och lagen har placerats in i varsin OS-grupp utifrån placering i VM. Sverige (fyra i VM) får möta Ungern (tia i VM), Kamerun (tvåa i Afrika) och Japan (tvåa i Asien) exempelvis.

Kvalgrupperna (damsidan)

Preliminära datum för OS-kvalet är 11-14 april 2024. Spelort och exakta datum presenteras i ett senare skede.

Grupp 1:
Sverige
Ungern
Storbritannien**
Japan

**Ersatte Kamerun den 9 april.

Grupp 2:
Nederländerna
Tjeckien
Argentina
Spanien

Grupp 3:
Tyskland
Montenegro
Slovenien
Paraguay