Här hittar du all information du behöver kring samtliga slutspelsmatcher från OS i Tokyo 2021.


Annons: ⇢ William Hill - Få 100 kr som freebet när du sätter in 200 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Svenska framgångar i OS

Herrar

Det svenska herrlandslaget i handboll har genom åren tagit fyra medaljer i OS-sammanhang, samtliga bestående av silver. Senast som man tog ett silver i OS var 2012, när man förlorade i finalen mot Frankrike med 22-21. Övriga silvermedaljer tog man under tre olympiska spel i rad, mellan 1992 och 2000, under “Bengan Boys”-tiden.

1992

Under de Olympiska Spelen i Barcelona 1992, tog Sverige sin första OS-medalj någonsin i handbollssammanhang. Efter att det svenska herrlandslaget vann VM 1990, följde man upp det med att kamma hem ett silver i OS. 

I gruppspelet gick Sverige rent och tog idel segrar mot Island, Tjeckoslovakien, Ungern och Brasilien. I den efterföljande semifinalen väntade sedan tuffare motstånd, i Frankrike. Fransmännen hade dock svårt att få tag i “Bengan Boys”, som till slut kunde vinna med 25-22 och avancera till final. 

Väl i finalen ställdes man mot OSS. Alltså Sovjetunionens representanter i mästerskapet, efter att Sovjet splittrats året innan, vilket följt med under 1992. 

Det nybildade laget blev alldeles för tufft för Sverige och det svenska laget fick nöja sig med en silvermedalj i mästerskapet efter att man endast förlorat en match, just finalen.

Bästa svenska målskytt blev Erik Hajas med sina 30 gjorda mål. 

1996

OS 1996 spelades i Atlanta i USA. Under mästerskapet lyckades Sverige ta sig ännu ett silver och följa upp bedriften från fyra år tidigare i Barcelona. Denna gång gick man återigen obesegrade genom gruppspelet, följt av en trygg semifinalseger mot Spanien.

I finalen väntade Kroatien, som Sverige vann mot i gruppspelet med 27-18. 

Men i finalen skulle det bli andra bullar. Kroaterna spelade en helt annan handboll än i gruppspelet och vann med uddamålet efter seger med 27-26. Och Sverige fick denna gång nöja sig med ännu ett silver från de Olympiska Spelen.

2000

OS 2000 i Sydney blev den turnering där Sverige tog sitt tredje raka silver under storhetstiden med Bengt “Bengan” Johansson som förbundskapten.
I gruppspelet tog Sverige återigen idel segrar, precis som man gjorde under OS 1992 och 1996. Slutspelsformatet i OS formerade sig lite annorlunda gentemot tidigare år. År 2000 väntade kvartsfinalspel efter gruppspelet, där Sverige ställdes mot Egypten och vann komfortabelt med 27-23. I den efterföljande semifinalen vann Sverige med enkla siffror mot Spanien innan det vankades final mot Ryssland.

Finalspelet har dock inte varit Sveriges grej i OS. Ryssland vann till slut med två bollar och Sverige fick inkassera ännu en silvermedalj, men inget guld.

2012

Efter att “Bengan Boys” haft sin era under 90-talet, dröjde det tolv år innan Sverige tog en OS-medalj igen. Under London-OS 2012, lyckades Sverige hitta rätt i spelformerna och skrälla sig till ett silver. 

Under gruppspelet övertygade inte det svenska laget alls, utan man förlorade två raka gruppspelsmatcher mot Island och Frankrike och tog sig vidare som trea från gruppen till kvartsfinal.

I kvartsfinalen ställdes man mot den största rivalen Danmark. Det danska laget hade imponerat desto mer i gruppspelet och var favoriter, men ett ramstarkt svenskt försvarsspel bäddade för en kvartsfinalseger mot de skandinaviska rivalerna.

I semifinalen skulle succén fullbordas när Sverige vann med uddamålet mot Ungern och avancerade till final. 

Väl i finalen orkade inte Sverige hela vägen och förlorade mot Frankrike med 22-21 till slut. Men Sverige stod återigen för en stark insats och nådde verkligen sin peak när det gällde som mest, alltså i slutspelet.

Jonas Källman och Kim Andersson var bärande spelare för Sverige under OS, och blev uttagna till All Star-laget.

Damer

Det svenska damlandslaget har deltagit i OS tre gånger. Man deltog för första gången i ett olympiskt spel på damsidan 2008. Dessförinnan hade det svenska landslaget inte lyckats ta sig till OS, och därför inte kunnat säkra några slutplaceringar eller medaljer.

Den bästa placering man nått är en åttondeplats under OS 2008 i Peking. Där åkte Sverige ut i kvartsfinalen mot Norge, vilket även skedde under OS 2016 i Rio de Janeiro.
Sverige deltog även i OS 2012 i London. Under den turneringen lyckades man dock inte knipa en enda poäng, efter att man hamnat i en mycket tuff grupp.


Annons: ⇢ William Hill - Få 100 kr som freebet när du sätter in 200 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder