Förbundskapten Tomas Axnér har beslutat att anmäla 17 spelare till Sveriges VM-trupp med väntan på Mathilda Lundström. Nedan redogör vi också för reglerna som Handbollslandslaget har att förhålla sig till under VM.

Under torsdagskvällen skickade Sverige in sin första officiella trupp till VM. Där valde Tomas Axnér och landslaget att bara anmäla 17 av 19 spelare på plats i Göteborg. Högersexan Mathilda Lundström verkar fortsatt osäker till spel och Sverige väljer att inte anmäla henne ännu. Detsamma gäller Lundströms potentiella ersättare Clara Petersson Bergsten som inte heller hon är inskriven i truppen då hon i första hand är reserv. Axnér och gänget väntar med att anmäla någon av högersexorna fram till någon framtida gruppspelsmatch vilket innebär att Nathalie Hagman får spela mycket till att börja med.

I övrigt så har Sverige lite truppregler att förhålla sig till. Man ska i en slutgiltig trupp anmäla 18 spelare. Sverige har anmält 17 vilket innebär att man har en ”gratisplats” att fylla i truppen när man vill. Under VM kan sedan Sverige göra totalt fem byten i truppen (utöver den 18:e platsen i truppen) och de bytena kan göras när man vill. Dock får man endast använda spelare från en bruttolista på 35 spelare vilket innebär att 16 spelare är uttagningsbara utöver de 19 spelarna på plats i Göteborg just nu.

Till avkast anmäls alltid 16 spelare vilket förpassar en eller två spelare till läktaren till varje VM-match. Vilka som spelar den aktuella matchen anmäls en timme före avkast.

Uppdatering 3 december:
Clara Petersson Bergsten lämnade truppen 2 december och Mathilda Lundström skrevs in i den officiella truppen 3 december.

Regler för truppen

  • 18 spelare ska anmälas till en VM-trupp.
  • Om man anmäler färre spelare än 18 så får man anmäla nya spelare upp till 18 utan att det kostar ett byte.
  • Under VM har man möjlighet att göra upp till fem byten i truppen, när man vill. Det är fria byten, där en spelare som blivit utbytt ur truppen också kan bytas in i ett senare skede men då räknas det som ett nytt byte.
  • Byten får endast göras utifrån Sveriges bruttolista på 35 spelare.
  • Till match anmäls 16 spelare en timme före avkast, en eller två spelare får sitta på läktaren.

Sveriges trupp handbolls-VM

Målvakter

1. Johanna Bundsen, IK Sävehof
12. Irma Schjött, Ikast
21. Evelina Eriksson, CSM Bukarest

Vänstersex

4. Olivia Mellegård, IK Sävehof
38. Elin Hansson, Horsens HK

Mittsex

7. Linn Blohm, Györ
19. Anna Lagerquist, Nantes
35. Sofia Hvenfelt, BBM Bietigheim

Högersex

10. Mathilda Lundström, Silkeborg-Vuel
24. Nathalie Hagman, Ramnicu Valcea

Vänsternio

8. Jamina Roberts, Vipers Kristiansand
29. Kristin Thorleifsdottir, Horsens HK
54. Tyra Axnér, Nykøbing Falster

Mittnio

42. Jenny Carlson, Brest Bretagne
44. Daniela de Jong, Ramnicu Valcea

Högernio

3. Nina Koppang, IK Sävehof
17. Nina Dano, Odense
23. Emma Lindqvist, Ikast