Den allra sista dagen i damernas världsmästerskap i handboll är här. Kvar att göra är att fastställa slutplaceringarna för lagen i slutspelet, samt få svaret på den stora frågan – vem tar hem titeln i år? Handbolls-VM.nu guidar dig genom dagen.

Dagen inleds med en kamp om sjundeplats där Montenegro och Tjeckien ställs mot varandra. Det här är första gången som Tjeckien tagit sig såhär långt i mästerskapet. Deras hittills bästa placering är en åttondeplats från 2017, en placering som laget fick utan att placeringsmatcher spelades. Montenegro föll på målsnöret till semifinal tre gånger under 2010-talet (2015, 2017, 2019) och fick två av dessa gånger spela om sin placering. Dessa matcher resulterade i en åttondeplats år 2015 samt en sjätteplats år 2019.

I matchen om femteplatsen blir det  Tyskland och Nederländerna som står på planen tillsammans. 2005 ledde Nederländernas placering i huvudrundan till en placeringsmatch, där man besegrade Tyskland och nådde turneringens femteplats. Detta var lagets dittills bästa placering och under 2010-talet kunde laget nå medalj, detta tre gånger på raken. För Tysklands del finns också tidigare placeringsmatcher att titta tillbaka på, men just en kamp om en femteplats har inte skett sedan just 2005. Förra året tog mästerskapet slut i kvartsfinal och då det inte spelats några placeringsmatcher, tilldelades laget en sjundeplats utifrån sina tidigare resultat.

När kvällen närmar sig ska den första medaljen delas ut, detta i kampen om bronset. Här blir det hemmanationen Danmark som väntar som motstånd för Sverige. Det danska landslaget har 1 guld, 2 silver och 3 brons i medaljskåpet och det återstår nu att se om man kan utöka sin samling med ytterligare ett brons. Så sent som 2021 spelade laget om bronset senast och man lyckades då sluta som segrare. De svenska damerna har i sin tur aldrig någonsin nått såhär långt tidigare och en fjärdeplats skulle tangera deras VM-bästa från 2017. Det är alltså väl värt att bänka sig för att se VM-historia skrivas.

Hela mästerskapet avrundas med den stora finalen mellan Norge och Frankrike. Det norska laget toppar medaljligan med fyra guld, fyra silver och tre brons och var redan på förhand stora favoriter att ännu en gång nå final. Så sent som för två år sedan tog laget hem sitt senaste guld och nu har man alltså goda chanser att försvara sin titel – detta mot laget som man senast besegrade.

En annan intressant detalj gällande dagen är att det här är första gången som samtliga värdnationer är vidare till medaljmatcherna. När Österrike och Ungern arrangerade mästerskapet 1995 gick Ungern hela vägen till final, samtidigt som Österrike slogs ut i kvartsfinal och därmed fick spela placeringsmatch. 1999 var Norge och Danmark värdar och då spelade Norge final samtidigt som Danmark gjorde upp om femteplatsen.

Spelschema finaldagen damernas Handbolls VM 2023

10:15
Tjeckien-Montenegro, match om sjundeplats
Går att streama hos Viaplay

13:00
Tyskland-Nederländerna, match om femteplats
Går att streama hos Viaplay

16:00
Sverige-Danmark, Bronsmatch
Sänds i TV6 och hos Viaplay

19:00
Frankrike-Norge, Final
Sänds i TV6 och hos Viaplay