Norge tog en förkrossande seger i VM-premiären 2023. Grönland besegrades i Stavanger med hela 43-11 för att kasta igång mästerskapet för de norska guldfavoriterna.

Under onsdagskvällen spelade hemmanationen, guldfavoriterna och de regerande världsmästarna Norge sin VM-premiär hemma i Stavanger mot Grönland, ett landslag som gjorde sin första VM-match på 22 år. Inför mötet var det inte tal om någon grönländsk skräll utan hur många mål Norge skulle vinna premiärmatchen med.

Norge gjorde matchens första mål innan Grönland kvitterade snabbt och det syntes på de grönländska spelarna och målskytten att de fick vara med om något alldeles extra i sina respektive VM-debuter. Grönland höll det jämnt inledningsvis och hade bara underläge 5-4 efter åtta spelade minuter vilket var häftigt i sig.

Men sedan blev det åka av. Norge och Camilla Herrem i synnerhet började kasta in några lättare bollar och höll tätt bakåt efter att Grönland såg ut att tröttna en aning. Norge vann den första halvleken med 19-7 till slut och visade klass under andra delen av halvleken.

Till andra halvlek bytte Norge en del spelare på flera positioner men fortsatte pumpa på i offensiven där man gjorde fem raka mål innan Grönlands första. Grönland spelade i sju mot sex-spel under matchen vilket gav Norge några enkla mål i öppen kasse, framför allt i andra halvlek. Norge försvarade sig starkt och kontrade in många enkla bollar mot ett modigt Grönland.

Det blev slutligen en total överkörning från värdnationens sida när man till slut vann med siffrorna 43-11. Segern är inte den största i VM:s historia trots de 32 målen som skiljde lagen emellan. Sedan tidigare har nationer vunnit matcher med bland annat 48 mål (Ungern 2005) och 45 mål (Sverige 2009).

Norge – Grönland, 43-11 (19-7)