Danmark är tredje bäst i världen. Sverige lyckades inte ta historiens första VM-medalj i Herning och förlorade till slut en rysare med 28-27 och får åka hem med en fjärdeplats.

Under söndagseftermiddagen spelade Sverige och Danmark om VM-bronset 2023 i danska Herning. Arenan i Herning, Jyske Bank Boxen, var helt full med danskar och ett fåtal tillresta svenskar för att heja fram sina nationer till bronset. Sverige har aldrig tidigare tagit medalj i ett VM och det svenska landslaget på planen var naturligtvis sugna på att bärga bronset efter ett fint mästerskap.

Danmark började bäst i matchen när Sverige missade en massa kantskott och där Johanna Bundsen inte fick igång målvaktsspelet inledningsvis. Sandra Toft i det danska målet fick å sin sida en väldigt bra start på matchen. Danmark hade en drömstart med en femmålsledning efter sju-åtta minuter innan Tomas Axnér tog timoeut. Efter timeouten var det dottern, Tyra Axnér, som tog tag i saken för svensk del när två fina skott utifrån satt i nät. Ett problem för Sverige var dock att Danmark gjorde mål på allt framåt när det svenska försvarsspelet och målvaktsspelet inte var hundraprocentigt.

Efter kvarten spelad ledde Danmark med 9-7 och Sverige hade bara en målvaktsräddning. Tyra Axnér var dock en rejäl ljusglimt för svensk del och var ett reellt hot för danskorna.

Danmark var numret större i första halvlek och jobbade sig fram till mål i varenda anfall medan Sverige fick jobba stenhårt för sina mål. Visst gjorde Sverige 15 mål framåt men man släppte till för många mål bakåt. Den första halvleken slutade 18-15 till Danmark och Sverige låg under med tre mål till pausen.

Andra halvlek

I början av andra halvlek var det Tyra Axnér och Linn Blohm som var bäst för svensk del med flera fina inspel från den förstnämnda och fina aktioner från den sistnämnda på linjen. Sverige hade också ett mycket bättre försvarsspel i andra halvlek men trots det låg man fortsatt under med tre mål efter 13 minuter.

Men den svenska uppryckningen skulle bära frukt. Med elva minuter kvar av ordinarie matchtiden så kvitterade Linn Blohm till 23-23 vilket var den absolut första gången som Sverige var jämsides med det danska hemmalaget och publiken samt danskorna upplevdes pressade. Minuten senare satte nämligen Johanna Bundsen, målvakten, dit 23-24 för Sverige och Sverige var förbi Danmark.

Den svenska ledningen hölls dock inte i länge efter ett par slarviga anfall. Men Blågult höll det jämnt upp in till en rysaravslutning i Herning. Johanna Bundsen, som gjorde en mycket bättre andra halvlek, spelade upp sig och gav Sverige chansen. Men det svenska anfallsspelet svek stundtals på slutet där Jamina Roberts inte kom rätt framför allt.

Med tre minuter kvar satte Anne Mette Hansen 27-25 för Danmark och Sverige fick en till uppförsbacke mot slutet av ordinarie tiden. Men Nina Dano satte 27-26 med en och en halv minut kvar och gav Blågult chansen. Men Danmark satte 28-26 med minuten kvar och avgjorde matchen. Slutsiffrorna skrevs till 28-27 till dansk fördel och Danmark knep sitt fjärde VM-brons i historien.

Sverige föll på målsnöret i jakten på historiens första VM-medalj och förlorade på Danmarks hemmaplan med ett mål. Sverige gjorde ingen vidare första halvlek men man stod för en fin upphämtning och insats i andra halvlek där den danska bredden dock blev avgörande till slut. Sveriges VM-äventyr i december är över och man slutar på en hedersam fjärdeplats i mästerskapet. Det svenska damlandslaget, ledda av Tomas Axnér, kan vara stolta över sin insats i damernas handbolls-VM 2023 där Sverige vann samtliga matcher förutom de två sista matcherna (semifinal och bronsmatch).

Danmark – Sverige, 28-27 (18-15)

Sverige: Olivia Mellegård 7, Linn Blohm 7, Tyra Axnér 4, Jenny Carlson 2, Jamina Roberts 2, Sofia Hvenfelt, Mathilda Lundström, Emma Lindqvist, Johanna Bundsen.

Danmark: Kristina Jørgensen 5, Anne Mette Hansen 5, Mie Højlund 5, Julia Scaglione 2, Trine Østergaard 2, Louise Burgaard 2, Rikke Iversen 2, Kaja Kamp 2, Emma Friis 2, Line Haugsted.